Feladat: S.34 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2008/március, 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Bergengócia királya elérkezettnek látja az időt, hogy férjhez adja leányát, ezért legjobb építészével egy sárkányokkal teli labirintust terveztet. A királylány kezét csak az a lovag nyerheti el, aki ennek egyik bejáratán belépve sikeresen kijut bármelyik másik bejáraton. A király parancsa szerint olyan labirintust kell tervezni, hogy a lovag bármelyik kijáratot is választja, útközben legalább bizonyos számú sárkányfejet le kell vágnia.
Ilyen fontos döntés esetén a király még leghűségesebb embereiben sem bízhat. Így minket kért meg, hogy írjunk programot, mely ellenőrzi, hogy az építész által elkészített labirintusterv teljesíti-e a kívánalmakat.
A program az alaprajzot fájlból olvassa, az eredményt fájlba írja. A bemeneti, illetve kimeneti fájlok nevei az első, illetve második parancssori argumentumok.
A bemenet első sorában szóközzel elválasztva W, H és F, a labirintus szélessége, magassága és a levágandó sárkányfejek minimális F száma szerepel (3W,H100). Az ezt követő H sor mindegyike W karaktert tartalmaz, mely:

szóköz, ha az adott mező folyosó, melyről tetszőleges szomszédos folyosóra lehet lépni
J, B, F és L, ha az adott mező folyosó, és egy olyan kapu van rajta, melynek hatására a mezőről jobbra, balra, fel vagy lefelé nem lehet lépni
*, ha a mező fal
N=1-9 számjegy, ha a mező folyosó és rajta egy N-fejű sárkány rejtőzik, melyet a mezőre lépve mindenképp le kell győzni.

Bejáratnak a labirintus szélén lévő folyosókat tekintjük, amelyekről feltehetjük, hogy mindig üresek lesznek, illetve legalább 1 fal határolja őket.
A kimenet egyetlen sora KAB alakban három, szóközzel elválasztott számot tartalmazzon: ha a terv helyes, mindhárom érték legyen 0, egyébként egy olyan A bejárattól B kijáratig vezető útvonal leírása, mely során csak K (K<F) sárkányfejet kell levágnunk. A bejáratokat a bal felső saroktól kezdődően az óramutató járásával megegyezően, 1-től kezdve számozzuk, több megoldás esetén a legkisebb K, majd ezen belül a legkisebb A, majd B értékűt írjuk ki.
 
 

Beküldendő a program forráskódja (s34.pas, s34.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s34.txt, s34.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás vázlatos leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.