Feladat: I.181 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2008/március, 163. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Textíliák gépi hímzésével foglalkozó vállalkozás egyik munkájának tervezéséhez adjunk segítséget. Az első belső borítón látható képen egy hímzés minta felének karakterekkel megadott ábrázolását tartalmazza a beka.txt fájl (tabulátorokkal tagolt szövegállomány, amely a KöMaL www.komal.hu weblapjáról a márciusban kitűzött feladatok oldalról letölthető).
Olvassuk be táblázatkezelő program segítségével a beka.txt fájlt úgy, hogy az első beolvasott adat a ,,Béka'' munkalap A1-es cellájába kerüljön. (A forrásadatok üres cellákat is tartalmaznak. Ezekre a helyekre nem kerül öltés.)
A cellák tartalmának jelentése:   Üresnincs öltésffekete  ssötétzöld  vvilágos zöld  

A kép karakteres (az ábrához hasonló) megjelenítéséhez végezzünk el néhány beállítást. Az A:AX oszlop szélességét és az 1:50 sor magasságát állítsuk be úgy, hogy a cellák négyzet alakúak és láthatóak legyenek a képernyőn. A kép felének megfelelő adatok az A1:Y50 tartományban vannak. Másolható függvény segítségével oldja meg a béka másik felének szimmetrikus előállítását. A színes megjelenítéshez feltételes formázást használhatunk.
Az AY:51 cellától kezdve készítsük el a mintának megfelelően az öltések színeinek statisztikáját. Igyekezzünk olyan kifejezést használni a számításhoz, amelyet másolva helyes eredményt kapunk.

SzínekSzámafsv

A ,,Derékbéka'' munkalapra, függvények segítségével, a béka mintáját tetszőleges irányba 90 fokos szöggel elforgatva jelenítsük meg. A ,,Nagybéka'' munkalapra nagyítsuk fel kétszeresére a ,,Béka'' munkalapon található mintát.
Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (181.xls, 181.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (181.txt, 181.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.