Feladat: I.178 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2008/február, 105. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy rádióadó reggeli híradásában az hangzott el, hogy egyik folyónk akkor fagy be, ha legalább öt egymást követő napon a hőmérséklet -5C, vagy annál kisebb érték. Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely véletlenszerű hőmérsékleti adatokat hoz létre, majd azok alapján megadja, hogy befagy-e a folyó az adott hónapban, vagy sem.
A táblázatkezelő ,,Hőmérséklet'' munkalapjának első 31 sorában, illetve első hat oszlopában rendre a hónap egymást követő napjainak hajnali 2 órakor, 6 órakor, délelőtt 10 órakor, délután 14 órakor, este 18 órakor és 22 órakor mért hőmérséklet értékei szerepelnek. A hőmérsékleti értékek -15C és +5C közötti egész számok. A hőmérsékleti adatok véletlenszerűek, de egy adott napon belül olyanok, hogy a legnagyobb hőmérséklet minden nap a 14 órakor mért, a legkisebb pedig a hajnali 2 órakor mért érték. Ugyanakkor két egymást követő mérési eredmény különbségének abszolút értéke legföljebb 5C lehet, de nem csak egy napon belüli egymást követő adatok, hanem a nap utolsó mérési eredménye és a következő nap első mérési eredménye esetén is.
Töltsük ki a ,,Hőmérséklet'' munkalap A1:F31 tartományát úgy, hogy a munkalap minden újraszámítása után más-más véletlen értékeket mutasson az előbbi feltételek szerint, és a H5 cellában válaszoljunk ,,Igen'' vagy ,,Nem'' szóval arra a kérdésre, hogy befagy-e a folyó. Amennyiben befagy, akkor a H6 cellában adjuk meg az első olyan napot, amikor már befagyott.
Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i178.xls, i178.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i178.txt, i178.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.