Feladat: S.31 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Kitűző(k):  Tálas András 
Füzet: 2007/december, 558. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nehezebb feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2008/április: S.31

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy matematika órán unatkozó diák olyan 5×5-ös táblázatokat talált ki, amelyek egyenleteket tartalmaznak. Az egyenletekben, melyek egyes részei a táblázat celláiba kerülnek, egybetűs ismeretlenek, a négy alapművelet jele, és persze az egyenlőségjel fordul elő. Tekintsük például a következő ilyen táblázatot:

 
 
A táblázat sorait és oszlopait, valamint két főátlóját kiolvasva egy nyolc egyenletből álló egyenletrendszert kapunk.
Készítsünk programot, amely tetszőleges, az előbbi táblázat formájában helyesen felírt egyenletrendszert megold. A program a táblázatot a parancssor első paramétereként átadott bemeneti szöveges állományból olvassa. Az állomány öt egymás utáni sorában egy-egy szóközzel elválasztva a táblázat egyes celláiban található ismeretlenek és matematikai jelek szerepelnek. A program írja a standard kimenetre abc sorrendben az egyes ismeretlenek kiszámított értékeit (például ,,a=3.25'', vagy ,,a értéke tetszőleges'' alakban), illetve a ,,nincs megoldás'' szöveget, ha az egyenletrendszer megoldhatatlan.
Beküldendő a program forráskódja (s31.pas, s31.cpp, ...), valamint a program rövid dokumentációja (s31.txt, s31.pdf, ...), amely tartalmazza a megoldás rövid leírását, és megadja, hogy a forrásállomány melyik fejlesztő környezetben fordítható.