Feladat: I.173 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2007/december, 556 - 557. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy 14 kérdésből álló szellemi totó minden kérdésére az 1, 2, vagy X válaszok valamelyikét lehetett megjelölni. A beérkezett szelvények alapján a zsűri szeretné kiválasztani a legokosabb versenyzőt a válaszadók közül a következő módon: minden kérdés annyi pontot ér, ahányan nem találták meg a helyes választ (vagy nem adtak választ) a kérdésre. A kérdés így kialakult pontértékét kapják a helyesen tippelők. Az egyes kérdésekre kapott pontértékek alapján a legtöbb pontot szerző versenyzőt, vagy holtverseny esetén az összes ilyen versenyzőt tekintjük legokosabbnak, illetve legokosabbaknak.
Készítsünk táblázatkezelő alkalmazást, amely a zsűri helyett elvégzi a totó kiértékelését. A táblázatkezelő munkafüzetének ,,Válaszok'' munkalapjának első 15 oszlopában az első sortól kiindulva a legföljebb 500 versenyző neve, valamint a feltett 14 kérdésre adott válaszuk szerepel (ha valaki nem válaszolt egy kérdésre, akkor a cella üresen marad). A munkafüzet ,,Számítások'' munkalapján állítsuk elő és adjuk meg az eredményt: az A1 cellában a maximális pontszám, a B1 cellában a legokosabb(ak) neve(i) szerepeljen(ek).
Beküldendő a táblázatkezelő munkafüzet (i173.xls, i173.ods, ...), illetve egy rövid dokumentáció (i173.txt, i173.pdf, ...), amelyben szerepel a megoldáskor alkalmazott táblázatkezelő neve, verziószáma, valamint a megoldás rövid leírása.