Feladat: I.127 Korcsoport: - Nehézségi fok: -
Füzet: 2006/március, 165. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy iskolában az egyik titkárnő feladata a tanulók részére elkészíteni a havi ebédjegyeket. Minden hónapban kap egy mintát, amit fénymásolással sokszorosít, és a másolatokat kivágja.
A titkárnő a már meglévő ebédjegyeket és a mintát egymás mellé helyezi a gépbe, hogy egyszerre többet tudjon másolni. Néhányszor lemásolja őket, majd az így készült lapokból kivágja az ebédjegyeket. A kivágott jegyeket a korábbiak mellé illeszti, és megismétli a folyamatot. (A fénymásolóra helyezhető ebédjegyek számát tekintsük korlátlannak.) Mind a másolás, mind a jegyek kivágása bizonyos időbe telik, ami nem függ a másolt vagy szétvágott jegyek számától.
Készítsünk programot, ami segít a titkárnőnek a kellő számú ebédjegy minél gyorsabb elkészítésében. A program kérdezze meg a szükséges ebédjegyek számát (a mintadarabbal együtt), a fénymásoláshoz és a vágáshoz szükséges időket. Ezekből számolja ki az ebédjegyek elkészítésének minimális idejét, és adja meg a lépéseket. A lépéseket egymás mellé írt F (fénymásolás) és K (kivágás) betűkkel kódolja.
A szükséges ebédjegyek száma legfeljebb 1000. A titkárnő nagyon takarékos, mindig pontosan a kért számú ebédjegyet készíti el, és soha sem másol a szükségesnél többet.
Példa (dőlt betűvel jelöltük a számítógép által kiírt üzeneteket):
Ebédjegyek száma:  64
Fénymásolás ideje: 1
Kivágás ideje:     8
Idő:      30
Folyamat: FFFFFFFKFFFFFFFK

Beküldendő a program forráskódja (i127.pas, i127.cpp, ...).