Feladat: 2005. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 4. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Kitűző(k):  Tasnádi Tamás ,  Vankó Péter 
Füzet: 2005/november, 496 - 502. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Elektromos mérés, Hősugárzás, Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A mérési feladat1
 

1900-ban Planck felvetett egy új hipotézist, miszerint a fény kibocsátása hν nagyságú energiakvantumokban történik. 1905-ben Einstein kiegészítette ezt a feltevést: a fény a kibocsátás után is energiakvantumok formájában terjed. A fény kvantumait később fotonnak nevezték. A közönséges fény hullámfrontjai hatalmas mennyiségű fotonból állnak. A fotonok el vannak rejtve a hullámban, ugyanúgy, mint az atomok egy darab anyagban, de a h Planck-állandó felfedi létüket. Ennek a mérésnek a célja a Planck-állandó meghatározása.
Egy test nem csak kibocsátani tud fényt, hanem el is nyelheti a külvilágból érkező sugárzást. Fekete testnek nevezzük azt a testet, amely minden rá eső sugárzást elnyel, minden hullámhosszon. Ugyanakkor a fekete test tökéletes sugárzó is. A fekete test tehát minden elektromágneses sugárzást elnyel, nem ver vissza semmit, és minden hullámhosszon sugároz. A valódi testek nem teljesen feketék: a test által kisugárzott energiának és a vele azonos hőmérsékletű fekete test által kisugárzott energiának az aránya, az ε emissziós állandó, amely általában függ a λ hullámhossztól.
Planck megállapította, hogy egy T abszolút hőmérsékletű test által kisugárzott λ hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás teljesítménye
uλ=εc1λ5(ec2/λT-1)(1)
alakban adható meg, ahol c1 és c2 állandók. Ebben a feladatban c2-t kell kísérletileg meghatároznod, amely arányos h-val.
Kis λ hullámhosszak esetében, az 1. ábrán a maximális értéktől messze balra, az (1)-es képlet nevezőjéből el lehet hagyni a -1-es tagot, és így a képlet egyszerűsödik:
uλ=εc1λ5ec2/λT.(2)

 
 

1. ábra
 

A kísérleti feladat legfontosabb elemeit a 2. ábra mutatja vázlatosan.
 
 

2. ábra
 

A fényt kibocsátó test az A izzólámpa volfrám szála, amely széles λ hullámhossztartományban sugároz, és sugárzó teljesítményét változtatni lehet.
A B kémcsőben folyékony optikai szűrő található, amely csak a fény látható spektrumának egy λ0 körüli keskeny sávját engedi át (lásd a 3. ábrát).
 
 

3. ábra
 

Végül az átengedett sugárzás a C fotoellenállásra esik.

A fotoellenállás R ellenállása függ a megvilágítás erősségétől (E), amely viszont arányos az izzószál teljesítménysűrűségével:
Euλ0RE-γ}Ruλ0-γ,(3)
ahol a fotoellenállásra jellemző γ mértékegység nélküli állandót a mérés során kell meghatározni. Végül a fotoellenállás R ellenállása és az izzószál T hőmérséklete között az
R=c3ec2γ/λ0T(4)
összefüggés adódik (c3 ismeretlen állandó). Ha R értékét T függvényében méred, megkaphatod c2-t ‐ ez a kísérleti feladat fő célja.
A berendezés részei és az egyes részek összeállításának vázlata a 4. ábrán látható.
 
 

4. ábra. 1. Alaplemez. A rajta lévő korongra van szerelve a fotoellenállás tartója, a kémcsőtartó és az izzólámpa (12 V; 0,1 A) tartója. 2. Fényvédő borítás. 3. 10-szer körbetekerhető potenciométer, teljes ellenállása 1 kΩ. 4. 12 V-os telep. 5. Fekete és piros drótok mindkét végén banándugóval, az alaplemez és a potenciométer összekötéséhez. 6. Fekete és piros drótok, egyik végükön banándugóval, másik végükön saruval, amivel a telephez lehet csatlakozni. 7. Ohmmérőként használt multiméter. 8. Voltmérőként használt multiméter. 9. Ampermérőként használt multiméter. 10. Kémcső a folyékony szűrővel. 11. Kémcsőtartó. 12. Szürke szűrő. 13. Vonalzó
 

1. feladat. Rajzold le a méréshez használt teljes áramkört!
 
Az izzószál hőmérsékletének mérése
Egy vezető szál RB ellenállása különböző okokból függ a hőmérséklettől:
A fém fajlagos ellenállása függ a hőmérséklettől. Kísérleti adatok alapján volfrám esetében ez a hőmérsékletfüggés 300 K és 3655 K között SI egységekben a következő módon írható le:
T=3,05108ϱ0,83.(5)
A hőtágulás miatt megváltozik a szál hossza és keresztmetszete, azonban ez a hatás ebben a kísérletben elhanyagolható, így:
T=aRB0,83.(6)
T méréséhez meg kell határozni a-t. Ezt úgy lehet megtenni, hogy megméred RB,0-t a T0 szobahőmérsékleten.

 
2. feladat. a) A multiméter segítségével mérd meg a T0 szobahőmérsékletet!
b) Az izzószál T0 szobahőmérsékleten mért RB,0 ellenállását ellenállásmérővel nem lehet jól mérni, mert az ellenállásmérő egy kicsiny, ismeretlen áramot bocsát az izzóra, amely ennek hatására felmelegszik. Ehelyett RB,0 meghatározásához vedd fel az izzó I(U) karakterisztikáját! Határozd meg minden egyes U és I értékpár esetében RB értékét, és ábrázold grafikusan RB-t I függvényében!
c) A grafikonon válaszd ki a megfelelő tartományt, amire extrapolációra alkalmas egyenest illeszthetsz. Ennek az egyenesnek és a függőleges tengelynek a metszéspontja megadja RB,0 értékét.
d) Számold ki a és Δa számszerű értékét a (6) egyenlet felhasználásával!
 
Az optikai szűrő tulajdonságai
A kémcsőben lévő folyékony optikai szűrő rézszulfát só és narancs anilin festék vizes oldatának megfelelő keveréke. A só szerepe az izzó által kibocsátott infravörös fény elnyelése.
 
3. feladat. Határozd meg λ0 és Δλ értékét a mellékelt ábra alapján!
 
 

 
A fotoellenállás tulajdonságai
A fotoellenállás anyaga sötétben nem vezeti az áramot. Megvilágítás hatására töltéshordozók aktiválódnak, és az ellenálláson áram folyhat keresztül. A fotoellen-állás ellenállása a következő képlettel fejezhető ki:
R=bE-γ,(7)
ahol b a fotoellenállás öszzetételétől és méreteitől függő állandó, γ pedig egy mértékegység nélküli paraméter. Elméleti megfontolások alapján, egy ideális fotoellenállásra γ=1, azonban, sok különböző hatás eredményeképp, valódi eszközök esetében γ<1, így szükség van γ meghatározására.
Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy először egy meghatározott E megvilágításához tartozó R értéket kell megmérni (5. ábra), majd a lámpa és a kémcső közé egy ismert fényáteresztőképességű szürke F szűrőt kell helyezni (6. ábra). A szűrő behelyezése után a megvilágítás E'=0,512E lesz. Az ehhez a megvilágításhoz tarozó R' ellenállás megmérése után:
R=bE-γ;R'=b(0,512E)-γ.(8)
Ebből
lnRR'=γln0,512.(9)

 
 

5. ábra
 

 
 

6. ábra
 

4. feladat. a) Győződj meg róla, hogy a fotoellenállás ennek a feladatnak az elkezdése előtt legalább 10 percig teljes sötétben volt! Csatlakoztasd az elemet a potenciométerhez, és a gomb finom csavarásával lassan növeld a lámpa feszültségét! Olvass le összetartozó feszültség (U) és áram (I) értékeket a 9,50 V és 11,50 V közötti feszültségtartományban, és olvasd le a fotoellenállás R ellenállás értékeit is!
b) Amikor elérted a legkisebb R ellenállást, nyisd ki a védőtetőt, tedd be a szürke szűrőt a 7. ábrának megfelelően, fedd le újra a védőtetővel és olvasd le a fotoellenállás új R' ellenállását! Ezeknek az adatoknak a felhasználásával a (9) egyenlet alapján határozd meg γ és Δγ értékét!
 
 

7. ábra
 

c) Módosítsd a (4) egyenletet úgy, hogy lnR  RB-0,83 lineáris függvénye legyen!
d) A mérési adatokból készíts ennek az egyenletnek az ábrázolásához táblázatot!
e) Készítsd el a grafikont, és ‐ felhasználva, hogy c2=hc/k ‐ számítsd ki h és Δh értékét!

(Fénysebesség: c=2,998108m/s; Boltzmann-állandó: k=1,38110-23J/K.)
 
A mérési feladat vázlatos megoldása
A mérés célja a Planck-állandó meghatározása egy izzólámpa fényének vizsgálata alapján. Sajnos a feladat szövege a legapróbb részletekig lebontva megadta a versenyzők által elvégzendő feladatokat. Egyéni ötletre, kreativitásra nem nagyon volt szükség. A javításnál viszont az elvárásoktól való legkisebb eltérést (pl. eggyel több vagy kevesebb értékes jegy kiírása, a hiba kicsit eltérő becslése) pontlevonással büntettek.
Az 1. feladat a mérési összeállítás kapcsolási rajzának elkészítése volt:
 
 

A 2. feladat az izzószál hőmérsékletének mérése. A szál T hőmérséklete és RB ellenállása között a fém fajlagos ellenállásának hőmérsékletfüggése miatt a T=aRB0,83 összefüggés áll fenn. Az a mennyiség meghatározásához meg kell mérni a szobahőmérsékletet (T0) és az izzó ellenállását szobahőmérsékleten (RB,0). T0 közvetlenül mérhető multiméter segítségével, RB,0 értékét pedig extrapolációval lehet meghatározni: Az izzólámpa I(U) karakterisztikájának felvétele (összetartozó IU adatpárok megmérése) után az izzó RB ellenállását I függvényében ábrázolva megfigyelhető, hogy kis áramoknál az ellenállás közel lineárisan változik az áramerősséggel. Ezekre a pontokra egyenest illesztve az egyenes és a függőleges tengely metszéspontja megadja RB,0 értékét. T0 és RB,0 ismeretében a meghatározható.
Az egyenesillesztéshez a rendezők külön, statisztikus számolásokhoz is alkalmas számológépet adtak. A grafikus illesztést nem fogadták el. (Ha T-t K-ben és RB -t Ω-ban mérjük, a40 adódott.)
A 3. feladat nem igazi mérési feladat: a szűrő által átengedett fény hullámhosszát és ennek hibáját egy megadott grafikonból ‐ annak maximumhelyéből és félértékszélességéből ‐ kellett kiolvasni: λ0=590 nm, Δλ=28 nm.
A 4. feladat a fotoellenállás vizsgálata és h értékének meghatározása. A fotoellenállás ellenállása az E megvilágítás függvényében az R=bE-γ képlet szerint változik. A γ állandó úgy határozható meg, hogy a megvilágítást egy szürke szűrővel E'=0,512E nagyságúra csökkentjük. Ekkor
γ=ln(R/R')ln0,512
két ellenállásmérésből megkapható (γ=0,7).
A feladat szövegében megadták a Planck-féle sugárzási törvényből és a fotoellenállást leíró fenti összefüggésből levezetett R=c3ec2γ/λ0T képletet, amely a fotoellenállás ellenállását adja meg az izzószál hőmérsékletének függvényében. A feladat a képletben szereplő c2=hck állandó meghatározása ‐ amiből már a c fénysebesség és a k Boltzmann-állandó ismeretében a h Planck-állandó meghatározható.
Felhasználva, hogy T=aRB0,83, és a képletet linearizálva az
lnR=lnc3+c2γλ0aRB-0,83
összefüggést kapjuk. Ha lnR-t RB-0,83 függvényében ábrázoljuk (ahol RB=UI), az egyenes meredeksége c2γλ0a, amiből γ, λ0 és a ismeretében c2 (abból pedig h) kiszámolható.
Ehhez összetartozó U, I és R értékeket kell mérni, RB=UI, RB-0,83 és lnR értékét ki kell számolni, majd az lnR-RB-0,83 grafikon pontjaira egyenest kell illeszteni. A hivatalos megoldás szerint h értékét kb. 5%-os hibával lehetett megkapni.
A feladat nehézségét ‐ a túl részletes útmutatónak köszönhetően ‐ elsősorban a sok adat leolvasása, táblázatba foglalása, grafikus ábrázolása, az egyenesillesztések és a hibák kiszámolása jelentette.
1A feladat szövegét kicsit lerövidítve, néhány ‐ csak a versenyen fontos ‐ technikai részlet elhagyásával közöljük.
A mérés elvégzésére 5 óra állt rendelkezésre.