Feladat: 2005. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2005/október, 427 - 430. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb időben változó mágneses mező, Körvezető mágneses tere, Egyéb elektromos mérőműszerek, Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2005/november: 2005. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Elektromos mennyiségek abszolút mérése

 

A XIX. században a technológiai és tudományos fejlődés szükségessé tette, hogy az elektromos mennyiségeknek általánosan elfogadott etalonja legyen. Úgy gondolták, hogy az új abszolút egységek csak a távolság, a tömeg és az idő etalonjaira épülhetnek, melyeket a francia forradalom után hoztak létre. 1861-től 1912-ig intenzív kísérleti munka folyt ezeknek az egységeknek a megalapozására. Itt három tanulmányt mutatunk be.
 
Az ohm meghatározása (Kelvin). Egy N menetes, a sugarú, R ellenállású kör alakú zárt tekercs állandó ω szögsebességgel forog a függőleges átmérője körül B0=B0i vízszintes mágneses térben.
1. Határozd meg a tekercsben indukálódó ε elektromotoros erőt, és a tekercs forgatásához szükséges P átlagos teljesítményt1! A tekercs önindukcióját hanyagold el!
A tekercs középpontjába egy kicsiny mágnestűt helyezünk az F-1. ábrán látható módon. A mágnestű lassan szabadon elfordulhat a Z tengely körüli vízszintes síkban, de a tekercs gyors forgását már nem tudja követni.
 

 
F-1. ábra
 

2. Az állandósult állapot elérése után a mágnestű kis θ szöget zár be a B0 vektorral. Fejezd ki a tekercs R ellenállását ennek a szögnek és a rendszer többi paraméterének függvényében!
Lord Kelvin ezt a módszert használta az 1860-as években az ohm abszolút egységének rögzítéséhez. A forgó tekercs kiküszöbölésére Lorenz egy alternatív módszert javasolt, melyet Lord Rayleigh és Eleanor Sidgwick használt, és amit a következő részben megvizsgálunk.
 
Az ohm meghatározása (Rayleigh, Sidgwick). A kísérleti elrendezés az F-2. ábrán látható. Az elrendezés két egyforma, b sugarú fémkorongból áll (D és D'), melyek a közös SS' fémtengelyre vannak erősítve. A tengelyt egy motor ω szögsebességgel forgatja. A szögsebességet R méréséhez változtatni lehet. A korongokat két egyforma, a sugarú, N menetes tekercs veszi körül (C és C'). A tekercsek úgy vannak sorbakötve, hogy az I áram a két tekercsen ellentétes irányban folyik keresztül. Az egész berendezés az R ellenállás mérésére szolgál.
 

 
F-2. ábra
 

3. Tegyük fel, hogy a C és C' tekercseken átfolyó I áram homogén mágneses teret hoz létre a D és D' korongok körül, melynek B nagysága megegyezik a tekercsek középpontjában kialakuló tér nagyságával. Számítsd ki2 a korongok peremén lévő 1-es és 4-es pont közt keletkező ε indukált elektromotoros erőt! Kihasználhatod, hogy a tekercsek közti távolság sokkal nagyobb a tekercsek sugaránál, és ab.
A korongokat az 1-es és a 4-es pontban érintkező kefék kapcsolják a hálózatba. A G galvanométer jelzi az 1‐2‐3‐4 áramkörben folyó áramot.
4. Az R ellenállást akkor mérjük, amikor G nullát mutat. Fejezd ki R értékét a rendszer fizikai paramétereivel!
 
Az amper meghatározása. Ha két vezetőn áram folyik át, és megmérjük a köztük fellépő erőt, akkor ez az áram abszolút meghatározását teszi lehetővé. A Lord Kelvin által 1882-ben javasolt ,,árammérleg'' ezt az elvet használja. Az árammérleg hat egyforma, a sugarú, egymenetes, sorbakapcsolt tekercset tartalmaz (C1...C6). A rögzített C1, C3, C4 és C6 tekercsek az F-3. ábrán látható módon két, egymástól 2h távolságra lévő vízszintes síkban fekszenek. A C2 és C5 tekercsek d hosszúságú mérlegkarokra vannak akasztva, és a mérleg egyensúlyi helyzetében egyforma messze vannak a két síktól.
 

 
F-3. ábra
 

Az I áram úgy folyik át a tekercseken, hogy a C2 tekercsre felfelé, a C5 tekercsre lefelé mutató mágneses erő hat. Az O forgástengelytől x távolságra elhelyezett m tömeg szolgál arra, hogy a fent leírt egyensúlyi állapotot helyreállítsa abban az esetben, amikor a tekercseken áram folyik át.
5. Fejezd ki a C2 tekercsre ható, a C1 tekerccsel való mágneses kölcsönhatásból származó F erőt! Az egyszerűség kedvéért tételezd fel, hogy az egységnyi hosszra ható erő megegyezik a két végtelen hosszú párhuzamos vezető közt egységnyi hosszon fellépő erővel!
6. Az I áramot a mérleg egyensúlyi helyzetében mérjük. Fejezd ki I értékét a rendszer fizikai paramétereinek függvényében! A berendezés méretei olyanok, hogy a bal oldalon és a jobb oldalon lévő tekercsek közti kölcsönhatás elhanyagolható.
Legyen M a mérleg tömege (m és a ráakasztott részek nélkül), G a tömegközéppontja, az OG¯ távolság pedig l!
7. A mérleg egyensúlyi állapota stabilis, ha a C2 tekercs magassága kicsiny δz, a C5 tekercsé pedig -δz értékkel megváltozik. Határozd meg3 azt a δzmax maximális értéket, ahol a mérleg az elengedés után még az egyensúlyi helyzet irányába kezd el mozogni!
1Egy X(t) periodikus mennyiség X átlagértéke X=1T0TX(t)dt, ahol T a periódusidő.

2Szükséged lehet a következő integrálokra:

02πsinxdx=02πcosxdx=02πsinxcosxdx=0,02πsin2xdx=02πcos2xdx=π,
később
xndx=1n+1xn+1.

3Feltételezd, hogy a tekercsek középpontjai közelítőleg egy vonalban maradnak!
Használd a következő közelítéseket: 11±β1β+β2 vagy 11±β21β2, ha β1, és sinθtgθ, ha θ kicsi.