Feladat: 2003. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 2003/október, 428 - 431. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Longitudinális hullámok, Egyéb elektronika, Nemzetközi Fizika Diákolimpia
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2003/november: 2003. évi Nemzetközi Fizika Diákolimpia 2. feladata

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

2. feladat. Piezoelektromos kristályrezonátor elektromos váltófeszültséggel
Tekintsünk egy homogén, A keresztmetszetű rudat, melynek mechanikai feszültségektől mentes állapotban a hossza (3. ábra).

 

 
3. ábra
 

Ha a rúd két végén azonos nagyságú, de ellentétes irányú, a felületre merőleges F erő hat, a rúd hossza Δ-lel megváltozik. A T mechanikai feszültséget a rúd végein az F/A képlet definiálja. A rúd hosszának relatív megváltozását, azaz Δ/-t deformációnak nevezzük, és S-sel jelöljük. A mechanikai feszültség és a deformáció segítségével a Hooke-törvényt a következő alakban is felírhatjuk:
T=YSvagyFA=YΔ,(1)
ahol Y a rúd anyagának Young-modulusa. Jegyezzük meg, hogy T nyomó feszültség, ha F<0 és a rúd hossza csökken (azaz Δ<0). Az ilyen feszültség tehát negatív, és értéke a p nyomás (-1)-szerese: T=-p. Egy homogén, ϱ sűrűségű rúdban a longitudinális hullámok terjedési sebessége (azaz a hangsebesség) a következő képlettel adható meg:
u=Yϱ.(2)
(A feladat megoldása során minden csillapítás és elnyelődés elhanyagolható.)
 
A. Mechanikai tulajdonságok
Egy homogén, egyik irányban végtelen rúd (kiterjedése x=0-tól -ig tart), sűrűsége ϱ. A rúd kezdetben nyugalomban van és feszültségmentes. A rúd bal felületére az x=0 helyen egy nagyon rövid Δt ideig állandó, kicsiny p nyomás hat, és ezzel elindít egy u sebességgel jobbra haladó nyomáshullámot (4. ábra).
 

 
4. ábra
 

a) Mekkora ez alatt a Δt idő alatt az S deformáció és a p nyomás a rúd bal oldali felületénél, ha a dugattyú a rúd bal oldali felületét állandó v sebességgel mozgatja (4. ábra)? A választ ϱ, u és v függvényében kell megadni (1,6 pont)!
 

 
5. ábra
 

b) Tekintsünk egy longitudinális hullámot, amely x irányban terjed a rúdban! Jelöljük a rúd feszültségmentes állapotában x helyen levő keresztmetszetének t időpontbeli elmozdulását ξ(x,t)-vel (5. ábra), és tételezzük fel, hogy
ξ(x,t)=ξ0sink(x-ut),(3)
ahol ξ0 és k állandók. Határozd meg a megfelelő v(x,t) sebességet, S(x,t) deformációt és p(x,t) nyomást x és t függvényében (2,4 pont)!
 
B. Elektromechanikai tulajdonságok (beleértve a piezoelektromos hatást)
Tekintsünk egy hasáb alakú kvarckristályt, amelynek hossza b, vastagsága h és szélessége w (6. ábra)! A hossza x tengely irányú, vastagsága pedig z tengely irányú. Az alsó és a felső felületén vékony fémbevonat segítségével elektromos kontaktusokat alakítottak ki. Az elektromos vezetékek, amelyek egyben tartószerkezetként is szolgálnak (7. ábra) a kontaktusok közepére vannak forrasztva, ezért az x irányú longitudinális rezgések során ezek a pontok nyugalomban kell maradjanak.
 

 
6. ábra
 

 
7. ábra
 

A vizsgált kvarckristály sűrűsége ϱ=2,65103kg/m3, Young-modulusa pedig Y=7,871010N/m2. A hasáb hossza b=1,00 cm, a w szélességre és a h vastagságra pedig hwb teljesül. A K kapcsoló nyitva van, és feltételezzük, hogy csak x irányú longitudinális módusú állóhullámok gerjesztődnek a kvarc hasábban.
Egy f=ω/(2π) frekvenciájú állóhullámban a ξ(x,t) elmozdulás a következő alakba írható:
ξ(x,t)=2ξ0g(x)cosωt,(0xb),(4a)
ahol ξ0 egy pozitív konstans, a g(x) helyfüggő tényező
g(x)=B1sink(x-b2)+B2cosk(x-b2)(4b)
alakú, g(x) maximális értéke 1 és k=ω/u. Ne felejtsd el, hogy az elektromos kontaktusok közepe nyugalomban van, és hogy a hasáb bal és jobb vége szabad, a mechanikai feszültség (vagy a nyomás) értéke ezeken a helyeken nulla kell legyen!
c) Határozd meg a (4b) képletben szereplő B1 és B2 állandók értékét, ha a kvarc hasábban egy longitudinális állóhullám alakul ki (1,2 pont)!
d) Mekkora az a két legkisebb frekvencia, amelyen longitudinális állóhullám gerjeszthető a kvarc hasábban (1,2 pont)?
 
piezoelektromos hatás a kvarckristály speciális tulajdonsága. A kristály összenyomása vagy megnyújtása elektromos feszültséget hoz létre a kristályban, és fordítva, a kristályra kapcsolt külső elektromos feszültség vagy megnyúlást, vagy összehúzódást okoz, a polaritástól függően. Így a mechanikai és az elektromos rezgések csatolódhatnak és rezonálhatnak a kvarckristályban.
Legyen a felső és az alsó elektromos kontaktus elektromos töltéssűrűsége -σ, illetve +σ, ha a kvarc hasábban E nagyságú, z irányú elektromos tér van! Jelölje a hasáb x irányú deformációját és mechanikai feszültségét S, illetve T! Ekkor a piezoelektromos hatás a kvarckristályban a következő egyenletrendszerrel írható le:
S=(1/Y)T+dpE,(5a)σ=dpT+εTE,(5b)
ahol 1/Y=1,2710-11m2/N   a Young-modulus reciproka állandó elektromos tér esetén, εT=4,0610-11F/m a dielektromos állandó konstans mechanikai feszültség esetén, dp=2,2510-12m/V pedig a piezoelektromos együttható.
Legyen most a 6. ábrán látható K kapcsoló zárva! Ekkor U(t)=Umcosωt elektromos váltófeszültség jelenik meg a kontaktusokon, és a kvarc hasábban homogén, E(t)=U(t)/h nagyságú, z irányú elektromos tér keletkezik. Az állandósult állapot kialakulása után a hasábban egy x irányú, ω körfrekvenciájú longitudinális állóhullám figyelhető meg.
Mivel E homogén, a λ hullámhossz és a hasábban lévő állóhullámok f frekvenciája között továbbra is érvényes a λ=u/f összefüggés, ahol u értékét a (2) egyenlet adja meg. A T=YS összefüggés azonban most már nem érvényes, mint ahogy azt az (5a) egyenlet is mutatja. Ugyanakkor a deformáció és a mechanikai feszültség definíciója változatlan, a hasáb végei pedig továbbra is szabadok, nulla mechanikai feszültséggel.
 
e) Az (5a) és az (5b) egyenletek figyelembevételével a σ felületi töltéssűrűség az alsó elektromos kontaktuson x és t függvényében
σ(x,t)=[D1cosk(x-b2)+D2]U(t)h
alakú lesz, ahol k=ω/u. Vezesd le a fenti D1 és D2 mennyiségeket megadó összefüggéseket (2,2 pont)!
f) Az alsó kontaktuson lévő teljes Q(t) elektromos töltés az U(t) feszültségtől a
Q(t)=[1+α2(2kbtgkb2-1)]C0U(t).
képlet szerint függ. Vezesd le a kifejezésben szereplő C0 és α2 mennyiségeket megadó összefüggéseket, valamint α2 numerikus értékét (1,4 pont)!