Feladat: 234. fizika mérési feladat Korcsoport: - Nehézségi fok: átlagos
Kitűző(k):  Radnai Gyula 
Füzet: 2002/május, 312. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hőtani mérés, Mechanikai mérés, Mérési feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 2002/október: 234. fizika mérési feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A rostos gyümölcslevek viszkozitása hűtés hatására nő, hígítás hatására csökken. Végezzünk méréseket annak eldöntésére, hogy a két hatás közül melyik az ,,erősebb''! Mi történik a viszkozitással, ha az abszolút hőmérsékletet és a koncentrációt ugyanolyan arányban (pl. 5, 10, 15 százalékkal) csökkentjük? Keressünk olyan módszert, amellyel a viszkozitások aránya egyszerűen mérhető?