Feladat: 2257. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Kitűző(k):  Károlyházy Frigyes 
Füzet: 1987/október, 335. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ideális gáz nyomásának értelmezése (alapegyenlet), Hőkapacitás, Hőtani mérés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1988/április: 2257. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy malomban kihasad a legfinomabb lisztet tartalmazó zsák, és a levegő sűrű, átlátszatlan füstre emlékeztető lisztporral lesz tele. A kiszóródott liszt mennyiségéből tudják, hogy 1 liter levegőben kb. 0,5g liszt lebeghet, de szeretnék ennek értékét pontosabban meghatározni, ezért egy 1dm3-es edénnyel mintát vesznek a ,,lisztködből'', és lezárt állapotban laboratóriumba küldik azt.
A laboratóriumban Pali azt javasolja, hogy várják meg, amíg a liszt leülepszik az edény aljára, onnan óvatosan gyűjtsék össze, és mérlegen mérjék meg a súlyát. Társainak azonban nem tetszik ez a megoldás, mert a liszt nagyon finom, 1 mikronnál is kisebb átmérőjű részecskékből áll, s nagyon sokáig kellene várni a leülepedésére. Péter azt tanácsolja, hogy mérjék meg az edény falára ható nyomást, és ebből következtessenek a liszt mennyiségére. Szerinte a liszt ,,golyócskái'' a levegő molekuláihoz hasonlóan lökdösik az edény falát, s ezáltal számottevően megnövelik a nyomást. Kati ezt nem hiszi el, viszont azt állítja, hogy a hőkapacitás (egységnyi hőmérséklet-változáshoz szükséges energia) méréséből meg lehetne határozni a liszt mennyiségét.
Te kinek adsz igazat? Van-e valamilyen ötleted, hogyan lehetne gyorsan és pontosan megmérni, hogy mennyi liszt került 1 liter levegőbe?