Feladat: 1374. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Kitűző(k):  Egerváry 
Füzet: 1937/november, 95. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Analógia, mint megoldási módszer, Terület, felszín, Térgeometriai bizonyítások, Térgeometriai számítások trigonometria nélkül, Tetraéder magasságpontja, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1938/február: 1374. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismeretes a háromszögre nézve, hogyha mindegyik oldal négyzete kisebb, mint a másik két oldal négyzetösszege, úgy a háromszög hegyesszögű és a magasságpont a háromszög belsejében van. Ha ellenben egyik oldal négyzete nagyobb mint a másik kettő négyzetösszege, úgy a háromszög tompaszögű és a magasságpont a háromszögön kívül van.
Nevezzünk egy háromélű testszögletet hegyesnek ill. tompának, ha annak összes élszögei hegyesek, ill. tompák. Bebizonyítandó, hogy ha egy magasságponttal bíró tetraéder mindegyik lapjának (területének) négyzete kisebb, mint a többi lapok négyzetösszege, úgy a tetraéder minden szöglete hegyes és a magasságpont a tetraéder belsejében van.
Ha egy lap négyzete nagyobb mint a többi lapok négyzetösszege, úgy a tetraédernek ezen lappal szemközti szöglete tompa, a többi hegyes, és a magasságpont a tetraéderen kívül fekszik.