Feladat: 1440. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1966/január, 29. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Vetítések, Féligszabályos testek, Sokszögek szerkesztése, Szabályos sokszögek geometriája, Szabályos sokszögek szerkesztése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1967/március: 1440. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 
1. ábra
 

Sokan láttak már olyan futball‐labdát, melynek külsőjét 12 db szabályos ötszög alakú és 20 db szabályos hatszög alakú bőrdarabból varrták össze úgy, hogy mindegyik ötszögdarab csak hatszögdarabokhoz csatlakozik varrással, a hatszögdarabok egymás utáni oldalaihoz váltakozva ötszög- és hatszögdarabok csatlakoznak, és varrások összetalálkozásánál mindig 3 varrás fut össze.
A bőrdarabokat síklapoknak tekintve a labda helyén egy sok szabályszerűséget mutató poliéder áll előttünk (1. ábra). Mutassuk meg a következőket:2
I. A poliéder mindegyik élével 5 további éle párhuzamos, mindegyik élre 12 más él merőleges.
II. Ha a rajz síkján meg van rajzolva a poliéder egy ötszöglapja, ebből kiindulva a poliédernek ezen a lapsíkon levő vetületét megszerkeszthetjük egy szokásos háromszögvonalzó‐pár használatával. (A szimmetria alapján elég a vetület 2/5 részét megszerkeszteni. Az ábra alján a poliédernek az egyik ötszöglapjával párhuzamos síkon levő vetülete látható távlati képben.)
 
 
2. ábra
 


2A 2. ábra alapján olyan modell készíthető a poliéderről, melyen az ötszöglapok helyén lyuk van. Így is több érdekes tulajdonság fedezhető fel rajta.