Feladat: 1257. matematika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1963/szeptember, 28 - 29. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletrendszerek grafikus megoldása, Elsőfokú (és arra visszavezethető) egyenletrendszerek, Egyenesek egyenlete, Sík egyenlete, Térelemek és részeik, Ellenpélda, mint megoldási módszer a matematikában, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1965/február: 1257. matematika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Valaki az

2x+3y+16z=18,(1)2x-3y+18z=16,(2)2x-3y-14z=-33(3)
egyenletrendszer megoldását a következő grafikus eljárással készítette elő. Az egyenletekbe z=0-t helyettesített, és a nyert három kétismeretlenes egyenletet ábrázolta a derékszögű koordinátarendszerben. Az egyeneseket rendre a0, b0, c0-lal, páronkénti metszéspontjaikat rendre C0, A0, B0-lal jelölte. Ezután z=1 helyettesítéssel megismételte eljárását, így kapta az a1, b1, c1 egyeneseket és a C1, A1, B1 pontokat. Most megrajzolta az A0A1, B0B1, C0C1 egyeneseket, azt találta, hogy ezek egy M pontban metszik egymást. Azt állítja, hogy M koordinátái adják a rendszer megoldásában x és y értékét, és hogy most már csak z értékét kell kiszámítania.
‐ Mutassak meg, hogy az illető eljárása általában helyes.1
‐ Vázoljunk továbbá olyan eseteket ‐ megfelelő egyenletrendszer megadásával ‐, amelyekben az eljáráshoz további megjegyzéseket kell fűznünk.
1Felhasználhatjuk bizonyítás nélkül a következőket: 1) egy háromismeretlenes elsőfokú egyenletnek a térbeli derékszögű koordinátarendszerben egy sík felel meg; 2) ha két különböző síknak van közös pontja, akkor egy egyenesben metszik egymást; 3) egyenesnek síkon levő vetülete általában egyenes.