Feladat: 850. matematika gyakorlat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1963/május, 220. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Háromszögek hasonlósága, Fizikai jellegű feladatok, Súlypont, Síkidomok súlypontja, Síkgeometriai szerkesztések, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1964/április: 850. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A háromszög geometriai értelemben vett súlypontja egyszersmind mechanikai értelemben is súlypont, ha a háromszöget homogén anyagú, vékony sík lemeznek tekintjük. Az ABCD konvex négyszög mechanikai értelemben vett S súlypontja nyilván rajta van az ABC háromszög SD súlypontját és az ACD háromszög SB súlypontját összekötő szakaszon, másrészt azon a szakaszon is, amelynek két végpontja az ABD és CBD háromszög SC, ill. SA súlypontja. Rajzoljuk meg S-et minél kevesebb egyenes felhasználásával, megengedve párhuzamos egyeneseknek szögvonalzóval, csúsztatással való rajzolását.
A műszaki gyakorlatban használatos a következő eljárás is. Osszuk a négyszög oldalait 33 egyenlő részre és legyen a csúcsok és osztópontok sorrendje a négyszög kerületén: A, A1, A2, B, B1, B2, C, C1, C2, D, D1, D2, A. Rajzoljuk meg az A2B1, B2C1, C2D1, D2A1 egyeneseket, legyenek a metszéspontjaik rendre K, L, M, N. Ekkor KM és LN metszéspontja S. Mutassuk meg, hogy ez az eljárás helyes. Keressünk S megrajzolásához olyan ezen az elven alapuló eljárást, amely lehető kevés egyenest használ fel.