Feladat: 276. matematika gyakorlat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Füzet: 1955/április, 123. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Logikai feladatok, Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok megoldásai: 1956/január: 276. matematika gyakorlat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feleljünk a következő áprilisi tréfás kérdésekre (csak a kérdések tréfásak, a feleletek logikusan egyértelműen megadhatók):
a) Egy arab sejk halálos ágyán elárulja két fiának, hogy kincseit a falutól nem messze álló pálmafa tövébe ásta el. Végrendelete az, hogy a két fiú közül azé legyen a kincs, amelyiknek tevéje később ér a pálmafához.
Apjuk halála után a két fiú mindegyike szeretne a kincs birtokába jutni, de apjuk végrendeletét is feltétlenül tiszteletben akarják tartani. Nem tudják mitévők legyenek. Végre is elmennek a kádihoz, és kérik, adjon tanácsot, hogy egyikük, édesapjuk akaratát teljesítve, megszerezhesse a kincset. A kádi felszólítja őket, hogy hajoljanak közel hozzá. Erre a fiúk leszállnak tevéikről, és a kádi fülükbe súg valamit, mire mindketten újból felugranak a tevékre, és ‐ kegyetlen iramban hajszolva azokat ‐ elrobognak a pálmafa felé. Egyikük el is nyeri a kincset. Mit súgott a kádi ?
b) Afrika rengetegeiben él két néptörzs: a pelikánok és a krokodilok. Nyelvük és szokásaik azonosak. Maguk sem tudják egymásról, hogy ki melyik törzsbe tartozik. Egyetlen különbség közöttük az, hogy míg a pelikánok mindig igazat mondanak, addig a krokodilok mindig az ellenkezőjét mondják annak, ami igaz.
Egy európai expedíció tagjai előtt ismeretesek a fent említett néptörzsek tulajdonságaikkal együtt, és azt is tudják, hogy újonnan felfogadott tolmácsuk e két néptörzs egyikéből való. Szembe találkoznak egy bennszülöttel. A tolmács első megbízatása, hogy tudakolja meg, hogy a szemben jövő milyen törzsbeli ? A tolmács, miután néhány szót váltott a bennszülöttel, így számol be, Azt mondja magáról, hogy ............ (és itt a két néptörzs egyikét nevezte meg) ! Erre az expedíció rögtön elbocsátotta szolgálatából a tolmácsot. Miért ? Hogyan magyarázható ez ?