Cím: Görbék fonalas szerkesztésére vonatkozó feladatok megoldása
Füzet: 1950/október, 194 - 196. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Ha a 3. ábrán látható berendezésnél* egy lyukas vonalzót használunk, melyet ráakasztunk az U szögre, akkor az U pont bizonyos távolságra lesz a vonalzó szélétől. Igaz-e, hogy akkor csak hozzávetőleg kapunk hiperbolaágat? Határozzuk meg a keletkező görbe egyenletét alkalmasan választott koordinátarendszerben.

 
Megoldás: Legyen a két tű, F1 és F2, távolsága l. Ezeken át válasszuk az X tengelyt és azon a tűn át, melyre a vonalzót akasztjuk, az Y tengelyt. E tűnek (ezt jelöljük F1-gyel) a vonalzó szélétől való távolsága legyen t, a távolság talppontja T. A ceruza P hegyének T-től mért (változó) távolságát jelöljük z-vel. Ekkor PF2=z-d, ahol d a berendezés alapszakasza. Mivel F1P az F1TP derékszögű háromszög átfogója,
F1P2=x2+y2=t2+z2;F2P2=(x-l)2+y2=(z-d)2.
A kettő különbségéből
l(2x-l)=d(2z-d)+t2,  azaz  z=ldx-l2+t2-d22d,
ezt az első egyenletbe helyettesítve és átrendezve (x együtthatójával osztva az egyenletet) az
x2-l(e2+t2-d2)l2-d2x-d2l2-d2y2+(l2+t2-d2)2+4d2t24(l2-d2)=0.
x és y2 együtthatóját és az állandó tagot rendre -p, -q, r-rel jelölve az egyenlet ilyen alakra hozható:
(x-p2)2-qy2=p24-r.
Ez hiperbola egyenlete, mert l>d lehet csak, s így q pozitív. A középpont abszcisszája
p2=l2(1+t2l2-d2).
A tengelyek fél hosszára pedig
p24-r=d2(1-t2l2-d2)
és
p24-rq=l2+t2-d2l2-d2
adódik.
 

2. Határozzuk meg azon pontok geometriai helyét, amelyek két körtől egyenlő távolságra vannak.
 

Megoldás: Egy P pont és egy görbe távolságán értjük a legrövidebb utat, amelyen a pontból a görbéhez eljuthatunk. A körnél ez az út a pontot a kör középpontjával összekötő egyenesen fekszik, annak a P-től a kör P-hez közelebbi metszéspontjáig terjedő szakasza adja.
Jelöljük a feltételt kielégítő P pont köröktől való távolságát d-vel, a körök sugarát r1, r2-vel (legyen pl. r1<r2), a középpontokat O1, O2-vel. Ha mind a két körön kívül fekszik a pont, akkor PO1=d+r1, PO2=d+r2, tehát PO2-PO1=r2-r1. Ez mindig lehetséges, ha nincs az egyik kör a másik belsejében, mert akkor
PO2-PO1O1O2<r2-r1.
Ezen pontok egy olyan hiperbolaágon feküsznek, melynek fókuszai a körök középpontjai. Ha a P pont az egyik pl. az r1 sugarú körön belül, a másikon kívül van; akkor O1P=r1-d, O2P=r2+d s így OP1+OP2=r1+r2. (Ez mindig lehetséges, ha a két körnek van közös pontja. Ha nincs, akkor r1+r2<O1O2O1P+PO2.) Ezen pontok egy ellipszisen feküsznek, melynek fókuszai a körök középpontjai.
Összefoglalva a keresett mértani hely, ha a 2 kör egymáson kívül fekszik, egy hiperbolaág, mely egyenessé fajul, ha a két kör egyenlő sugarú. Ha az egyik kör belsejében tartalmazza a másikat, akkor a mértani hely egy ellipszis, melynek fókuszai a körközéppontok. Ha a két kör koncentrikus, az ellipszisből kör lesz. Ha a köröknek 2 közös pontjuk van, akkor a mértani hely egy hiperbolaágból és egy ellipszisből áll. Ha a körök kívülről érintik egymást, az ellipszis a két középpont közti egyenesszakasszá fajul el. Ha belülről érintik egymást a körök, akkor a hiperbola fajul el egy félegyenessé, mely a kisebb kör középpontjából indul és átmegy az érintési ponton.
*Lásd e kötet 66. oldalán.