Cím: Az Ifjúsági Fizikai Kör munkája az 1962/63 tanévben
Füzet: 1963/szeptember, 45 - 46. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Ifjúsági Fizikai Kör munkája az 1962/63 tanévben

 

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Köre, mint a Társulat ifjúsági szakosztálya harmadik éve működik. A tagok száma kb. 60, az üléseken vendégként más érdeklődők is részt vehetnek. A tanév folyamán 18 előadóülés és két ízben másfél napos ankét volt. Az ankétek alkalmával a vidéki tagok részvételi költségeit a Társulat fedezte. Az üléseken előadásokat tartottak a következők: Gaál István, Simon István, Erdős Tamás, Földeáki Mária, Körmendi Alpár, Kropf Mária, Major János, Marton Katalin, Nagy Dénes Lajos, Antal Kálmán, Tichy Géza, Matolcsy Erzsébet, Lux Iván. A jan. 4‐5-én rendezett téli ankétről már korábban beszámoltunk. A tavaszi szünet idején ápr. 9‐10-én rendeztünk másfél napos ankétet. Az első délután az Ifjúsági Matematikai Kör tagjaival együtt meghallgattuk Bognár Jánosné ,,Információelmélet'' c. előadását. Ápr. 10-én d. e. Szabó János egy. tanár beszélt ,,Antirészek, antianyag'' címmel. Előadását sok kérdés és hosszabb vita követte. Délután a Természettudományi Kar Atomfizikai Tanszékén Poór István és Schuster Ferenc mutattak be kísérleteket az elektromágneses hullámok jelenségeinek köréből. Az ifjúsági előadók a Bohr modell felállításához vezető tapasztalati tényeket ismertették (Szatmári Ferenc: A fényforrások fényének spektrális eloszlásáról. A gázok vonalas spektruma. Kirchhoff, Bunsen, Balmar. Corradi Gábor: Az elektron felfedezése. Plücker‐Hittorff‐Riecke‐Hertz. J. J. Thomson. Major János: A röntgen-sugárzás felfedezésése. Röntgen-Laue. Tichy Géza: A rádióaktivitás felfedezése. Becquerel‐Curie‐Elster‐Geitel‐Rutherford‐Soddy. Fazekas Patrik: Az atommag felfedezése. Rutherford‐Geiger, Simon István: A fény hatására történő elektronkibocsátás Einstein-féle magyarázata. Hertz‐Joffé ‐ Einstein. Nagy Dénes Lajos: A Bohr modell jelentősége és a Franck ‐ Hertz- kísérlet.).
Az ankét folyamán a vidéki és a fővárosi tagok megismerték egymást, a Kör vezetőségét és a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztőségét.
A Kör munkáját ez évben is Gaál István patronálta. Irányítása mellett a tagok az ez évi program keretében elsősorban a fizika perdöntő kísérleteivel, azokon keresztül alapvető problémáival és elvi filozófiai kérdéseivel foglalkoztak. Az új tanévben is várjuk az érdeklődők csatlakozását.