Cím: Fizikai feladatok (bevezetés - munka, energia, 1133-1138 feladatok)
Szerző(k):  Mikola Sándor 
Füzet: 1903/február, 157. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vontatás. A gyakorlati életben terhek vontatását emberek, állatok és különböző motorok végzik. Ha a levegő ellenállásától, melyet elemi úton számba venni nem tudunk, eltekintünk, akkor a vontató erő általánosságban háromféle munkát végez:
1. munkavégzés a test tehetetlensége ellen. Mértéke: a kinetikus energia; ha a test nyugalomból elindulva sebességet ért el, akkor ez m2v2:
2. munkavégzés a súrlódás ellen. Mértéke: ρQs a hol ρ a súrlódási együttható, Q a pályára gyakorolt nyomóerő, s az út hossza. Vízszintes pályán Q= a test súlya, ugyanennek vehető a csekély emelkedésű pályákon, a milyenek az alább következő feladatokban szerepelnek;
3. munkavégzés a nehézségi erő ellen. Mértéke: a helyzeti energia: P×h, a hol P a test súlya, h az emelkedési magasság. Ez a munka egyszersmind =Pssinα, a hol α= a lejtő hajlásszöge.
A mozgás kezdetén a munka legnagyobb része az 1. alatt szereplő munkára esik; ha azonban a test eléri állandó maximális sebességét, akkor ez a rész elesik, és csak a 2. és 3. marad meg. Világos az is, hogy vízszintes pályán a 3 alatt említett munka nem szerepel.
A hatásképesség =munkaidő; közhasználatú egysége 1 lóerő =75kgmsec. Az út emelkedése, e=lejtő magasságalejtő hossza. Szükségesnek tartjuk megjegyezni, hogy a kinetikus energiát czélszerű először erg-ekben fejezni ki, és azután az erg-eket kgm-ekké átalakítani. A ki gyakorlott, rájön arra is, hogy rövidebben jutunk ugyanarra az eredményre, ha 12mv2 kifejezésben m-et kg-okban, v-t msec-okban fejezzük ki és az így nyert eredményt g=9,81msec2-del osztjuk.