Cím: Híradó
Füzet: 1963/május, 218 - 219. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Komszomolszkaja Pravda szerkesztősége a Moszkvai Állami Lomonoszov Egyetemmel együttműködésben új típusú versenyt, ,,érettségizők olimpiáját" rendezett fizikából és matematikából. A verseny győzteseit az egyetem felvételi bizottságának figyelmébe ajánlják. A verseny két fordulós és pályázati jellegű, hosszabb kidolgozási idő áll a résztvevők rendelkezésére. A feladatokat márc. 2-án, ill. 9-én közölte a lap, a beküldési határidő márc. 15. és 25. volt. (E tekintetben hasonlít a verseny a Bolyai János Matematikai Társulatnak az egyetemi és főiskolai hallgatók számára évente rendezett Schweitzer Miklós emlékversenyére.)
A matematikai feladatok, I. forduló:
1. Megoldandó az (x2-a2)-6x2+4x+2a=0 egyenlet, ahol x ismeretlen, a valós szám.
2. Mekkora távolságban kell lennie két párhuzamos egyenesnek, hogy a köztük levő síksávba el lehessen helyezni bármely olyan háromszöget, melynek területe 1cm2?
3. Egy 10×10 mezőre osztott négyzet alakú táblázat mindegyik mezejére a +1 és -1 számok egyikét írjuk úgy, hogy a beírt számok szorzata minden sorban és oszlopban 1. Hányféleképpen lehetséges ez?
II. forduló:
1. Az adott a0xn+a1xn-1+...an-1x+an polinom minden együtthatója egész szám. Az 1 és 2 szám gyöke a polinomnak. Bizonyítandó, hogy a polinomnak legalább egy együtthatója kisebb -2-nél, vagy egyenlő vele.
2. Adott a síkon két párhuzamos egyenes, m és n, és az A pont, amely egyik egyenesen sincs rajta. Egy egyélű vonalzónak csupán 8-szori használatával húzzuk meg az A ponton át az m-mel és n-nel párhuzamos egyenest. Minden eset figyelembe veendő. (Egyélű vonalzóval meg lehet rajzolni bármely két pont összekötő egyenesét, de nem lehet kört rajzolni, és nem lehet a vonalzó két élét használva párhuzamos egyeneseket rajzolni.)
3. Egy autóbusz útvonalán 12 megállóhely van (a végpontokat is beleértve). A kocsi nem vehet fel 20-nál több utast. Egy menetben az autóbusz úgy ment végig az útvonalán, hogy minden megállóhelyen megállt, és nem volt olyan két utasa, akik ugyanazon a megállóhelyen szálltak volna fel is, le is. Legfeljebb hány utasa lehetett az autóbusznak ebben a menetben?


Az V. (1963. évi) Nemzetközi Matematikai Diákolimpiát július hó első felében a Lengyel Népköztársaságban rendezik.