Cím: Az Ifjúsági Fizikai Kör munkája az 1961/62 tanévben
Füzet: 1962/szeptember, 46. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ifjúsági Fizikai Köre második éve működik. A tagok száma kb. 70. A kör tagjai előadóüléseket tartottak, azokon előadások, feladatmegoldások hangzottak el, a hallottakat megvitatták. A tanév folyamán 12 ülésen a következők tartottak előadást: Szidarovszky Ágnes, Mezei Ferenc, Nagy Dénes Lajos, Gaál István, Simonovits Miklós, Szegi András, Földeáki Mária. A titkári teendőket Nagy Dénes Lajos és Szidarovszky Ágnes látták el. Ebben a tanévben kiépült a kapcsolat a vidéki tanulókkal is. Az ápr. 11-i egész napos ankéton 42 tanuló vett részt, ebből 17 meghívott vidéki, kiknek utazási és ellátási költségét a Társulat viselte. Délelőtt dr. Vermes Miklós gimn. tanár a Kepler törvényeket vezette le az ellipszis görbületi sajátságainak felhasználásával. Holics László gimn. tanár feladatmegoldásokat mutatott be. Délután dr. Bodó Zalán műegy. tanár, Kossuth díjas fizikus a tranzisztorról beszélt. Az előadásokat vita követte. Az ankét jelentős eredménye az, hogy a vidéki tagok egymással, a fővárosi tagokkal és lapunk szerkesztőségével személyes kapcsolatba kerültek. Hasonló rendezvényekre a jövőben többször is sor kerül.
A Kör munkáját patronáló Gaál István fizikus jelentése szerint: ,,Ez az év elsősorban a tapasztalatgyűjtés éve volt. Az üléseket rendszeresen látogató tag rájött arra, hogy a fizika nagy elmélyedést, kitartást és szellemi koncentráltságot kívánó tudomány. Rájött arra, hogy mi a fizikai bizonyítás és a matematikai bizonyítás közti különbség, és megsejtett valamit abból, hogy mit is lenne érdemes a fizikából megtanulni." ,, A következő évre a terveink többrétűek: 1. A középiskolai fizika anyag bizonyos alapvető problémáit szeretnénk megtárgyalni. 2. Bizonyos elvi-filozófiai kérdések megtárgyalása. 3. A leghíresebb perdöntő kísérletek ötletei és kivitelezésük. Mi a kísérleti fizika." ,,Az összejövetelek első része előadás, második fele szabad vitaest lesz, melyen elsősorban a következő előadásokkal kapcsolatos kérdéseket tárgyaljuk meg."
Az Ifjúsági Fizikai Kör az 1962/63 tanévben folytatja munkáját. Az ülések szeptember 12-től kezdve minden második szerdán délután 5-kor lesznek a Társulat helyiségében (V. ker. Szabadság tér 17. II. 205.) Az ülések nyilvánosak, azokon érdeklődőket szívesen látunk. Az új tanévre megválasztott titkárok a következők: Földeák Mária, Major János, Simon István.