Cím: A Kiadó hirdetései
Füzet: 1902/október, 53 - 54. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Lapunk ezentúl is ‐minden‐hó 15-én jelenik meg 20‐28 oldalnyi tartalommal. Előfizetési ára egész évre 6 korona. Az előfizetési pénzeket kérjük a kiadóhivatalba (Budapest, VI., Hunyadi-tér 4, I. em. 10.) küldeni.
Kérjük t. olvasóinkat, hogy előfizetésüket megújítani s lapunkat ismerőseik körében terjeszteni szíveskedjenek.
Gyűjtőknek öt példány után tiszteletpéldánnyal szolgálunk.
Tekintettel a Gyakorlatok czímű rovatunkra, kérjük t. előfizetőinket, hogy lapunkat a középiskolák V. és VI. osztályába járó tanulók között is terjeszteni szíveskedjenek.
Középiskoláink tanárainak és tanulóinak matematikai gyakorlókönyvül ajánljuk lapunk régibb évfolyamait, melyek ‐ az első, második és hatodik kivételével‐ egyes kötetekben külön is kaphatók. Egy-egy kötet ára 3 korona.

────────‐
 
A Középiskolai Mathematikai Lapok harmadik (1895‐96) évfolyamának tartalma: Arany Dániel: A viszonylagos hibák meghatározásáról a korlátolt pontosságú számításoknál. A helymeghatározásról a síkban. Baumgartner Alajos: A hőmérő története. Maksay Zsigmond: A tetraëder köré írható gömb sugarának meghatározása. Dr. T.K.: A görög számjegyek.‐ Cardan formulájának Cayley által módosított alakja. ‐ A Mathematikai és Physikai Társulat II. tanuló-versenye.‐ Az érettségi vizsgálatok tételei az 1894‐95. iskolai év végén.‐ 89 kitűzött és 73 megoldott feladat. Ára 3 korona.
 
A Középiskolai Mathematikai Lapok negyedik (1896‐97) évfolyamának tartalma: Baumgartner Alajos: Vázlatok a mathematika történetéből (az egyiptomiak; a babyloniak; a görögök: Thales, Pythagoras). Dr. Bozóky Endre: Pontcsoportokra vonatkozó planimetriai feladatok. Mennyiségtani játékok. Maksay Zsigmond: Egy érdekes geometriai tétel és alkalmazásai. Mikola Sándor: Mi mindent mutat a hőmérő? Apróságok. Róna Zsigmond: Hogyan mérik az esőt? Visnya Aladár: A Menelaos-féle tétel és alkalmazásai. ‐ A talpponti háromszög. ‐ Vegyesek: (Maksay Zsigmond, A III. math. és phys. tanuló-verseny, Hol a hiba? Archimedes sírjának felfedezése, Két szög összegének sinusa, A természetes számok négyzeteinek összege, stb.). ‐ Az érettségi vizsgálatok tételei az 1895 - 96. iskolai év végén.‐ 142 kitűzött és 129 megoldott feladat. Ára 3 korona.
 
A Középiskolai Mathematikai Lapok ötödik (1897‐1898) évfolyamának tartalma: Dr. Anderkó Aurél: A szorzás distributiv elve. Baumgartner Alajos: Vázlatok a mathematika történetéből (Hippias, Hippokrates, Plato, Archytas, Eudoxus, Menaechmos, Dinastratos). Dr. Bozóky Endre: Mennyiségtani játékok. Fuchs Károly: Nehány számtani sor összegezése, Logarithmusok kiszámitása. Mikola Sándor: Telegrafozás vezető-drót nélkül. Péch Aladár: A magyar gép, A Segner-kerék. Dr. Waldapfel János: Kant Immanuel és a pythagorasi számok. Weisz Lipót: Egy síkgeometriai tételről. ‐ Vegyesek. (Mathematikai és physikai verseny, Pythagoras tétele.) ‐ Az érettségi vizsgálatok tételei az 1896‐97. iskolai év végén. ‐ 175 kitűzött és 150 megoldott feladat. Ára 3 korona.
 
A Középiskolai Mathematikai Lapok hetedik (1899‐1900) évfolyamának tartalma: Baumgartner Alajos: Vázlatok a mathematika történetéből (Archimedes). Dr. Bozóky Endre: Eulerről és algebrájáról. Klug Lipót: A kör derékszögű projekcziója. Kürschák József: Pascal tétele egyenes pár esetében. Mikola Sándor: Bunsen. ‐ Bűvös négyzetek. Vegyesek. A Középiskolai Mathematikai Lapok jutalomdíjai. Az Euler-féle egyenes. A VI. mathematikai tanulóverseny. Az érettségi vizsgálatok tételei. Tréfás feladatok. A feladatok megfejtőinek névsora. ‐123 kitűzött és 107 megoldott feladat. 55 kitűzött és 35 megoldott gyakorlat. Ára 3 korona.
 
A Középiskolai Mathematikai Lapok nyolczadik (1900‐1901.) évfolyamának tartalma: Dr. Anderkó Aurél: Az egész számok két tulajdonságáról. Antal Márkus: Sorok összegezése. A kúpszeletek elemi tulajdonságai. Baumgartner Alajos: Vázlatok a mathematika történetéből (Eratosthenes, Apollonius, Nikomedes). Dr. Bozóky Endre: Az algebrai függvényekről és az elemi úton megfejthető maximum-minimum feladatokról. Dr. Horti Henrik: Coordináta rendszerekről. Mikola Sándor: A rezgések, Köd, felhő és esőképződés. Szimányi S.: Sorok összegezése. Szirtes Ignácz. Ábrázoló és constructív geometria. Adva van két kör; keressünk oly harmadikat, mely az adottakat érintse. Weisz József: A Desargues-féle tétel és néhány alkalmazása. ‐ Vegyesek: (A K. M. L. jutalomdíjai. Kornis Ödön. A VII. mathematikai tanulóverseny. A Guldin-féle szabály. sin18,cos18.) A feladatok megfejtőinek névsora. ‐ 106 (és 24 ábrázoló mértani) kitűzött és 113 (19 ábr. mért.) megoldott feladat, 97 kitűzött és 97 megoldott gyakorlat. Ára 3 korona.