Cím: Fogas kérdések
Füzet: 1957/december, 156. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Fogas kérdések

(Külön verseny)
Az alábbi 3 feladat nem számít a pontversenybe:
I. Két bögrében tej, illetve feketekávé van. A tejből egy kanállal átteszünk a kávéba és összekeverjük. Ezután a keverékből a kanállal pontosan ugyanannyit átteszünk a tejbe. Megismételjük ezt a műveletet oda-vissza még kétszer. Így a tejes bögrébe kávé, a kávéba pedig tej keveredett. Melyik több: a tejbe keveredett kávé, vagy a kávéba keveredett tej?
II. Egy afrikai területen három törzs él. Az egyik törzs tagjai mindig igazat mondanak, a másik tagjai mindig hazudnak, a harmadik tagjainál pedig két egymásutáni kijelentésből egyik igaz, másik hamis.
Egy viharos éjszakán a környékbeli orvost telefoncsöngetés ébresztette föl. A telefonáló azt mondta a doktornak: jöjjön azonnal, mert falujukban haldoklik valaki. Az orvos azt kérdezte: melyik törzshöz tartozik a telefonáló? A válasz az volt, hogy a ,,felemás" törzshöz.
Kérdés: kimegy-e az orvos vagy sem? (A telefonbeszélgetés két kijelentésnek számít.)
III. Régi orosz példatárból származik a következő feladat: Egy ember elszegődött dolgozni. A gazda ígért neki egy évre 12 rubelt és 1 kabátot. A munkás 5 havi munka után kilépett és kapott 7 rubelt és a kabátot. Mennyit ér a kabát?
*

A megoldások beküldésének feltételei- ugyanazok, mint a pontverseny példáié. l., II., III. mindegyike önálló feladatnak tekintendő. A legjobb 50 megoldás beküldőinek nevét közöljük. Ezek közül a három legszabatosabban megindokolt megoldás szerzői könyvjutalomban részesülnek. Ezen kívül vigaszdíjak sorshúzás alapján azok közt, akik legalább egy feladat megoldását beküldték s nem kerültek a 3 megjutalmazott közé.