Cím: Pályázatunkról
Füzet: 1970/november, 191 - 192. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

,,Radioaktív anyagok a természetben'' címmel májusi számunkban hirdetett pályázatunk első fordulójára 40 dolgozat érkezett. A pályázók nagyobb része komoly felkészültséggel indult a versenyen, néhányan azonban kissé felületesen fogták fel a feladatot. A pályázat második fordulójából ugyan nem zárunk ki senkit, de annak, aki elméletileg nem készült fel eléggé, a mérési munkája aligha lesz eredményes. Sok értelmes, reális mérési tervet találtunk, néhány dolgozatban viszont a terv teljesen hiányzott, vagy túl rövid és vázlatos volt. A kezdő kísérletező tapasztalat szerint több célt tűz ki és többféle technikát akar alkalmazni. A mérés bizony nagy türelmet kíván és sok időt. Ezért ajánlottuk pályázóinknak, hogy koncentráljanak egyetlen témára és egy mérési módszerre. Így biztosabban jutnak érdemleges eredményhez. Szétküldött körlevelünkben javasoltuk a reálisabb célkitűzést és a terv leszűkítését.
A pályázat II. fordulójával kapcsolatban felhívjuk a figyelmet a következőkre:
Határidő: 1971. febr. 15. Tartsuk be pontosan !
A dolgozatok a következő címre küldendők:
Középiskolai Matematikai Lapok (Fizika Rovat)
Budapest 502, Postafiók 34.
Erre a címre azonban csak levélküldemónyt lehet feladni; Csomagot nem ! Minden dolgozaton (tehát nemcsak a borítékon !) kívül legyen rajta világosan a szerző, ill. szerzők neve, iskolája, lakcíme. Több szerző esetén első helyen annak a neve álljon, aki a munkaközösség irányítója.
A dolgozat feltétlenül tartalmazza a használt berendezés pontos vázlatát, lehetőleg fényképét. A szerző jelölje meg, hogy a berendezésnek milyen részét állította elő saját maga, továbbá mit kapott készen és kitől.