Cím: Az ütközési együtthatóról
Szerző(k):  Juvancz Gábor 
Füzet: 1967/február, 85 - 86. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Rugalmatlan ütközések

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Az ütközési együtthatóról

 
Ha két test ütközését vizsgáljuk, általában nem vesszük figyelembe a külső erőket, csak a testek kölcsönhatásait, azaz ekkor a két test zárt rendszert alkot. Bármelyik zárt rendszer impulzusa állandó, más szóval impulzus-változása 0. Ugyanis tegyük fel, hogy az ütközés olyan kicsi Δt ideig tart, hogy F12 (a 2-es test hatása az 1-esre) állandónak vehető. Newton 2. törvénye szerint egy test impulzus-változása egységnyi idő alatt ΔI/Δt=F. (I=mv-t behelyettesítve) Δ(mv)Δt=F, ha m konstans, ekkor ez a következő formában írható: mΔ(v)Δt=F. Kinematikából ismeretes, hogy ha Δt kicsiny, ΔvΔt=a, azaz képletünk az ismert F=ma-val ekvivalens.
Ezek szerint F12=Δ(I1)Δt=F, azaz ΔI1=F12Δt, hasonlóan ΔI2=F21Δt. A rendszer impulzus-változása egyenlő az egyes testek impulzus-változásainak vektori összegével:
ΔI=ΔI1+ΔI2=(F12+F21)Δt.(1)

Newton 3. törvénye szerint, mivel F21 az 1-es test hatása a 2-esre, azaz az F12 reakció-ereje F21=-F12, azaz (1)ből
ΔI=(F12-F12)Δt=0.

Ezek szerint, ha két test ütközik, teljes általánosságban csak annyit tudunk mondani, hogy a testek impulzusainak összege ütközés előtt egyenlő az ütközés utánival, vagyis teljesül az impulzus-megmaradás törvénye (zárt rendszer esetén).
Az ütközések két speciális esete a teljesen rugalmas és a teljesen rugalmatlan ütközés. A teljesen rugalmas ütközésre teljesül a mechanikai energia-megmaradás törvénye, a teljesen rugalmatlant az jellemzi, hogy a testek az ütközéskor közös sebességet nyernek. A tökéletesen rugalmas ütközéskor a testek relatív sebessége ütközés előtt és után azonos. Ugyanis jelöljük v-vel az ütközés előtti, v'-vel az utáni sebességeket. Ekkor nyilván teljesül, hogy
m1v'1+m2v'2=m1v1+m2v2,
m(v'1-v1)=m2(v2-v'2),
illetve
12m1v'12+12m2v'22=12m1v12+12m2v22,
m1(v1'2-v12)=m2(v22-v'22).
A két egyenletet elosztva egymással
v1+v'1=v2+v'2,azazv'1-v'2=v2-v1.

Valóságban az ütközések se nem tökéletesen rugalmasak, se nem rugalmatlanok. Egy valóságos ütközést a relatív sebességek arányával jellemezhetünk a legjobban, mert ez első közelítésben független a sebességektől, csak a testek anyagi minőségétől függ. Nevezzük az ε=v'1-v'2v2-v1 mennyiséget ütközési együtthatónak. ε értéke 1 és 0 között változhat. Ha ε=1, akkor a relatív sebességek nyilván egyenlők, azaz az ütközés teljesen rugalmas, míg ha ε=0, akkor v'1=v'2, vagyis a testek közös sebességgel mozognak tovább, más szóval az ütközés teljesen rugalmatlan volt.
Juvancz Gábor