Cím: ,,A GONDOLKODÁS ISKOLÁJA"
Füzet: 1969/szeptember, 28 - 29. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Az Élet és Tudomány c. folyóirat matematikai feladatmegoldó versenye
 
Az Élet és Tudomány c. népszerű tudományos hetilap ebben az évben is ‐ immár negyedszer ‐ matematikai feladatmegoldó versenyt hirdet. Lapunk pontversenyzői az előző években már szép sikert értek el ezeknek az ‐ általában a mi gyakorlatainknál is könnyebb, de azért tanulságos ‐ feladatoknak a megoldásában. A Gondolkodás Iskolája különösen jó előgyakorlat az általános iskolások és a középiskolák I. és II. osztályos tanulói számára; de azért a magasabb évfolyamok tanulóinak is szórakozást jelenthet a vele való foglalkozás. (A lap versenyén ‐ külön kategóriában ‐ felnőttek, köztük egyetemet végzettek is nagy számban szoktak részt venni.)
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a megoldásokban, valamint a beküldött megoldások elemzésében az Élet és Tudomány rovatvezetői több olyan apróságra, fogásra, hiányosságra hívják fel a figyelmet, amit a mi pontversenyünkön való eredményes szerepléshez is jól fel lehet használni.
A versenyfeltételek és a 1. feladat az Élet és Tudománynak október elsó hetében megjelenő 40. számában lesznek olvashatók, a feladatot azonban már előre közöljük.
Torkoskodás. Kati, Ilonka és Sanyi édesanyja észrevette, hogy eltűnt az az öt tábla csokoládé, amelyet a nyaralásra tartalékoltak. Ezért felelősségre vonta három csemetéjét; tettesként ugyanis csak ők jöhettek szóba. A gyerekek az alábbiakat vallották:
(1) Kati: Hozzá sem nyúltam egyikhez sem! ‐ (2) Ilonka: Hozzá sem nyúltam egyikhez sem! ‐ (3) Sanyi: Hozzá sem nyúltam egyikhez sem! ‐
Újabb faggatásra: (4) Kati: Ilonka többet vett el, mint Sanyi! ‐ (5) Ilonka (Katihoz): Hazudsz! ‐ (6) Sanyi: Kati és Ilonka vitte el mindet! ‐ (7) Kati (Sanyihoz): Hazudsz!
A továbbiak során kiderült, hogy mindegyik gyereknek pontosan annyi vallomása hamis, ahány tábla csokoládét elvett.
Állapítsuk meg, melyik gyerek hány tábla csokoládét csent el!