Cím: A 61. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldása I.
Szerző(k):  Gyimesi Péter ,  Kocsis Anett ,  Weisz Máté 
Füzet: 2020/december, 514 - 516. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is közöljük a matematikai diákolimpia feladatainak a megoldásait; lényegében úgy, ahogyan a legilletékesebbek, a magyar csapat tagjai leírták. Közreműködésüket köszönjük és ezúton is gratulálunk eredményeikhez.

 
 
A szerkesztőség

 
Első nap*

 
1. feladat. Tekintsük az ABCD konvex négyszöget. A P pont az ABCD belsejében van. Fennállnak az alábbi, arányokra vonatkozó egyenlőségek:
PAD:PBA:DPA=1:2:3=CBP:BAP:BPC.
Bizonyítsuk be, hogy a következő három egyenes egy ponton megy át: az ADP és a PCB szög belső szögfelezője és az AB szakasz felezőmerőlegese.
 

Gyimesi Péter megoldása. Legyen PAD=α, PBA=2α és APD=3α, CBP=β, BAP=2β és BPC=3β. Vegyük fel az E pontot az AD egyenesen úgy, hogy APE=α teljesüljön.
 

 

Így AEP=180-2α, ABP+AEP=180, tehát ABPE húrnégyszög.
PED=2α=3α-α=APD-APE=EPD,
tehát ED=PD. Az ADP szögfelezője egyúttal az EP szakasz felezőmerőlegese.
Ezt a másik oldalon is meg lehet csinálni: Vegyük fel az F pontot a BC egyenesen úgy, hogy BPF=β legyen. Az előbbiekhez hasonlóan kijön, hogy ABFPE húrötszög és a PCB szögfelezője a PF szakasz felezőmerőlegese.
A három húr felezőmerőlegese átmegy a kör középpontján.
 

 
2. feladat. Az a, b, c, d valós számok olyanok, hogy abcd>0 és a+b+c+d=1. Bizonyítsuk be, hogy
(a+2b+3c+4d)aabbccdd<1.


 
Weisz Máté megoldása. Az a, b, c, d számokra a súlyozott számtani és mértani közepek közötti egyenlőtlenséget alkalmazva
aabbccddaa+bb+cc+dd=a2+b2+c2+d2
adódik. Így ha igazoljuk, hogy
(a+2b+3c+4d)(a2+b2+c2+d2)<1,
abból a feladat állítása is következik. Most n szerinti teljes indukcióval belátjuk, hogy ha az a1,a2,...,an pozitív számok (egyik) legnagyobbika a1, valamint a1+a2+...+an=1, akkor
(a1+3i=2nai)(i=1nai2)1.
Azt is látni fogjuk, hogy n=3 esetén egyenlőség nem teljesülhet.
n=1 esetén az állítás nyilvánvaló: a13=131. Most tegyük meg az indukciós lépést n-ről (n+1)-re. Azt kellene igazolnunk, hogy ha a pozitív a1,a2,...,an+1 számok közül a1 a legnagyobb, és az összegük 1, akkor
(a1+3i=2n+1ai)(i=1n+1ai2)1.
Legyen a1'=a1+an+1 és ai'=ai minden 2in esetén. Így
i=1nai'=i=1n+1ai=1,
valamint az ai' számok legnagyobbika természetesen a1', így az indukciós feltevést használva
(a1'+3i=2nai')(i=1n(ai')2)1.
Tehát elegendő lenne igazolnunk, hogy
(a1+3i=2n+1ai)(i=1n+1ai2)(a1'+3i=2nai')(i=1n(ai')2),
azaz
((a1+an+1+3i=2nai)+2an+1)(i=1nai2)(a1+an+1+3i=2nai)((i=1n+1ai2)+2a1an+1).



A beszorzás után mindkét oldalon megjelenő (a1+an+1+3i=2nai)(i=1n+1ai2) tagot levonva, majd 2an+1-gyel osztva a
i=1n+1ai2(a1+an+1+3i=2nai)a1=i=1n+1a1ai+2i=2na1ai
becsléshez jutunk, ami a1 maximális volta miatt láthatóan mindig teljesül, ezzel az indukciós lépést megtettük. Világos az is, hogy n2 esetén egyenlőség nem teljesülhet, mert a jobb oldalon a második összeg nem üres, tehát n=3-tól kezdve szigorúan is igaz az indukciós állítás. Alkalmazzuk a kapott eredményt n=4 és a1=a, a2=b, a3=c, a4=d választással. Felhasználva még, hogy bd látjuk, hogy
(a+2b+3c+4d)(a2+b2+c2+d2)(a+3b+3c+3d)(a2+b2+c2+d2)<1,
és ezzel a bizonyítást befejeztük.
 

 
3. feladat. Adott 4n kavics, amelyeknek a súlya rendre 1,2,3,...,4n. Mindegyik kavics n szín közül az egyik színnel van kifestve; mindegyik színből négy kavics van. Mutassuk meg, hogy a kavicsokat el lehet rendezni két kupacba úgy, hogy mindkét alábbi feltétel teljesüljön:
A két kupac összsúlya azonos.
Mindegyik kupac minden színből két kavicsot tartalmaz.

 

 
Kocsis Anett megoldása. Először is párosítsuk össze az (1,4n), (2,4n-1), ..., (2k,2k+1) súlyú kavicsokat.
Ezután vegyünk egy n csúcsú gráfot, ahol a gráf csúcsai a színek. Húzzunk be 2n élet a gráfba a már létrehozott párjaink szerint: ha a (2n-k,2n+k+1) párban az egyik a, a másik b színű, akkor húzzunk be egy ab élet a gráfban. Ekkor lehetnek többszörös és hurokéleink is. Ezután tekintsük a gráfunkat. Ez egy 4-reguláris gráf, hiszen minden színből 4 kavics van. Szeretnénk kiválasztani úgy néhány élet, hogy a kiválasztott élek egy 2-reguláris gráfot feszítsenek ki az n csúcson.Tegyük fel, hogy a gráf összefüggő; ha nem az, akkor minden összefüggő komponensre elvégezzük a következőket: Elhagyjuk a hurokéleket. Ezzel még mindig minden csúcs foka páros, azaz van benne Euler-kör. Menjünk végig ezen az Euler-körön, és számozzuk meg az éleket. Amikor olyan csúcshoz érünk, ahol az eredeti gráfban hurokél volt, ott tegyük vissza a hurokélet, és annak is adjunk sorszámot, mégpedig ha az i-edik élen jöttünk be a csúcshoz, akkor az i+1-ediket. Ezután tekintsük a páros sorszámú éleket. Az az állításunk, hogy ezek éppen olyan élek, amiket kerestünk.
Három típusú csúcsunk van, ezeknek az éleit vizsgáljuk:
hurokéles csúcs: i, i+1, i+2 (az i+1 lesz a hurokél sorszáma, tehát ez kettő fokot ad);
kezdő csúcs: 1, 2n, k, k+1, azaz két páros és két páratlan;
a maradék csúcsok: i, i+1, j, j+1 azaz két páros és két páratlan.
Azaz az egyik kupacunk azok a párok lesznek, amiknek a páros élek feleltek meg, a másik kupacunk azok a párok lesznek, amiknek a páratlan élek feleltek meg.

*A második nap feladatainak megoldását a januári számban közöljük.