Cím: Könyvismertetés
Szerző(k):  Keglevich László 
Füzet: 1966/január, 47. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kováts Imréné: Hőtan (Műszaki Könyvkiadó 1965, 206 old.). A Bolyai Könyvek sorozat egyik új tagja. A fizika hőtan területére tartozó anyagának tartalmas, gyakorlati oldalról adott összefoglalása. Az egyes témaköröket rövid összefoglaló után didaktikusan összeválogatott, műszaki gyakorlatban is előforduló, részletesen kidolgozott példákon mutatja be. A szokásos feladatokon túlmenően olyan területeket is feldolgoz, mint az adiabatikus állapotváltozások, a párolgás és a hőterjedés. Végül néhány műszaki jellegű összetett hőtani feladatot is megold. Középiskolai tanulók és egyetemi hallgatók, tanárok és a műszaki területek dolgozói a könyv tanulmányozása révén egyaránt a legkülönbözőbb hőtani problémák önálló megoldóivá válhatnak.

 
Brückner János: Akusztika (Műszaki Könyvkiadó 1965, 163 old.) A Bolyai Könyvek sorozat másik új tagja. A könyv régi hiányt tölt be azáltal, hogy a hangtan területére tartozó minden kérdést együtt, a hagyományos kereteken túllépve és korszerűen tárgyal. Az egyes témák rövid összefoglalása és a nagyszámú, részletesen kidolgozott, gyakorlati életből vett feladat megmutatja, hogy az akusztikának ma még nagyobb jelentősége van, mint valaha. A helyes műszaki szemlélet szerint a rezgéstan tárgyalásával alapot ad, majd a hangterjedés, a hangtér, az emberi hallás, a hangforrások, a térakusztika és a hangrögzítés különböző problémáit tárgyalja. Tanulóifjúság, pedagógus és műszaki dolgozó egyaránt nagy haszonnal olvashatja.
 
Bárczy Barnabás: Atomfizika (Műszaki Könyvkiadó 1965, 174 old.) Szintén a Bolyai Könyvek sorozat új tagja. A mikrovilág szemlélettől kissé távolabb eső fogalmait és problémáit logikus, lényegest kiemelő tárgyalásával, továbbá számos szerencsésen választott feladat megoldásával hozza közel az olvasóhoz. Az eletronballisztikából kiindulva, a relativisztikus problémákat is érintve, az elemi részek és atommodellek bemutatása után jut el a magfizika és izotóptechnika alkalmazásáig. Közben azonban határozott képet kapunk a mikrovilág megközelítésének olyan területeiről is, mint a kinetikus gázelmélet, az elektromágneses hullámok jelenségköre és a spektroszkópia. A könyv mindazoknak segítséget nyújthat, akik alapvető atomfizikai feladatok önálló megoldását akarják elsajátítani.