Cím: A 61. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 2020/november, 452 - 453. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia, Feladatok

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1Első nap
 

1. feladat. Tekintsük az ABCD konvex négyszöget. A P pont az ABCD belsejében van. Fennállnak az alábbi, arányokra vonatkozó egyenlőségek:
PAD:PBA:DPA=1:2:3=CBP:BAP:BPC.
Bizonyítsuk be, hogy a következő három egyenes egy ponton megy át: az ADP és a PCB szög belső szögfelezője és az AB szakasz felezőmerőlegese.
 

2. feladat. Az a, b, c, d valós számok olyanok, hogy abcd>0 és a+b+c+d=1. Bizonyítsuk be, hogy
(a+2b+3c+4d)aabbccdd<1.

 

3. feladat. Adott 4n kavics, amelyeknek a súlya rendre 1,2,3,...,4n. Mindegyik kavics n szín közül az egyik színnel van kifestve; mindegyik színből négy kavics van. Mutassuk meg, hogy a kavicsokat el lehet rendezni két kupacba úgy, hogy mindkét alábbi feltétel teljesüljön:
A két kupac összsúlya azonos.
Mindegyik kupac minden színből két kavicsot tartalmaz.

 
Második nap
 

4. feladat. Adott egy n>1 egész szám. Egy hegynek egy lejtőjén n2 állomás van, csupa különböző magasságon. Két felvonótársaság, A és B mindegyike k felvonót üzemeltet; mindegyik felvonóval egy állomásról egy magasabban fekvő állomásra lehet eljutni (közbülső megállás nélkül). Az A társaság k felvonójának k különböző kezdőpontja és k különböző végpontja van, és magasabbról induló felvonó magasabbra is érkezik. Ugyanezek a feltételek teljesülnek B-re. Azt mondjuk, hogy egy felvonótársaság összeköt két állomást, ha a lejjebbi állomásról indulva el lehet jutni a feljebbire az adott társaság egy vagy több felvonóját használva (nincs megengedve semmilyen más mozgás az állomások között).
Határozzuk meg a legkisebb olyan pozitív egész k számot, amelyre biztosak lehetünk abban, hogy van két olyan állomás, amelyet mindkét felvonótársaság összeköt.
 

5. feladat. Adott egy kártyapakli, amely n>1 kártyából áll. Mindegyik kártyára egy pozitív egész szám van felírva. A pakli olyan, hogy bármely két kártyán lévő szám számtani közepe egyúttal a mértani közepe is néhány (egy vagy több) kártyán lévő számnak.
Milyen n-ekre következik ebből, hogy a kártyákon álló számok mind egyenlők?
 

6. feladat. Bizonyítsuk be, hogy létezik olyan c pozitív konstans, amellyel igaz a következő állítás:
Tekintsünk egy n>1 egész számot és egy n pontból álló S halmazt a síkban úgy, hogy S bármely két különböző pontjának távolsága legalább 1. Ebből következik, hogy van olyan, S-et szétválasztó  egyenes, hogy S bármely pontjának -től való távolsága legalább cn-1/3.
(Egy egyenes szétválasztja pontoknak egy S halmazát, ha valamely, S-nek két pontját összekötő szakasz átmetszi  -et.)
Megjegyzés. Gyengébb eredményre, amelyben cn-1/3 helyett cn-α áll, járhat részpontszám az α>1/3 konstans értékétől függően.

1Az olimpia honlapja: https://www.imo-official.org/.