Cím: Könyvismertetés
Füzet: 1965/november, 191. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Simonyi Károly: Elektronfizika. (Tankönyvkiadó, 1965.) ‐ A könyv a szerző villamosságtani ismereteket tárgyaló sorozatának második része. Tágabb értelemben mindazon jelenségek az elektronfizika körébe tartoznak, amelyekben az elektron játszik főszerepet. Igényes, magas színvonalú bevezetés, elsősorban villamosmérnök hallgatók tankönyve, de haszonnal forgatják mindazok, akik kellő matematikai előtanulmányok után, komoly munkával hajlandók a modern fizika lényegébe behatolni.
Vermes Miklós: Fizikai versenyfeladatok II. (Tankönyvkiadó, 1965.) ‐ Az ismert feladatgyűjtemény új kiadásban jelent meg, kiegészítve az 1964. évig tartott középiskolai versenyek anyagával. Tartalmazza a versenyfeladatok megoldását, részletes, tanulságos elemzéssel. Nélkülözhetetlen a fizika versenyekre készülőknek. Célszerű idejében beszereznünk, mert valószínűleg most is éppen olyan gyorsan elfogy, mint a két kötet első kiadása.
Horváth Tibor: Villámvédelem. (Műszaki könyvkiadó, 1965.) ‐ Tankönyveinkben a légköri elektromos jelenségekről igen keveset találunk, pedig életünkben jelentős szerepet játszanak, még sok megoldatlan problémával. Az érdeklődők hasznos ismereteket szerezhetnek ebből a könyvből, melynek első része a villám keletkezésével, fizikai tulajdonságaival, második része az okozott károkkal és a védelemmel, harmadik pedig a kutatási eszközökkel foglalkozik. Jó témákat kapunk szakköri előadásokhoz!