Cím: Ábrázoló és constructív geometria (bevezetés)
Szerző(k):  Szirtes Ignácz 
Füzet: 1900/szeptember, 8. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

E rovat megindításával t. előfizetőink és szaktársaink régen táplált óhajának kívánunk eleget tenni.
Erre a jelen viszonyok is kedvezőbbek, mint eleddig. Mert a revideált középiskolai tanterv az ábrázoló geometriai tananyagot a reáliskolákban redukálta és a gymnasiumi görögpótlóból egészen kihagyta.
Ebből kifolyólag kettős czélt iparkodunk elérni. Az egyik az, hogy módot és alkalmat nyújtsunk a reáliskola tanulóinak, hogy az iskolában tanultakat alkalmazhassák, fölfrissíthessék és ismereteiket kibővithessék. A másik czél meg az, hogy a közös munkába belevonjuk a gymnasiumi tanulókat is. Hadd erősödjenek ők is a térszemlélésben, a mire nekik is szükségük van a stereometria és gömbháromszögtan tanulásánál. De azok, a kik közülök oly pályára akarnak majd lépni, a hol leíró tudományok fordulnak elő, jó hasznát veendik az ábrázoló geometriának.
E czélok elérése végett közölni fogunk önálló cikkeket, értekezéseket és föladatok megoldását és adunk föladatokat, a melyeken ki-ki erejét és képességét fokozhatja.
Ezek mellett föl fogjuk említeni az irodalomnak ide vonatkozó újabb termékeit, hogy a kik ismereteiket bővíteni akarják vagy a tárgyat az iskolában nem tanulták, ily irányban tájékozódást nyerjenek.
Azon reményünknek és kérésünknek adunk még kifejezést, hogy a t. szaktársaink és előfizetőink támogatásukkal, közreműködésükkel és jóindulatukkal szíveskednének munkánkon könnyebbíteni. Mert az ügy mindnyájunknak közös ügye; a középiskolai tantárgyak egyikének fejlesztéséről, mélyítéséről van itt szó. Közös erővel, egyesített munkával, ha kezdetben talán lassan is, de majd csak előre fogunk haladni czélunk elérésében.