Cím: Könyvismertetések
Füzet: 1965/szeptember, 8 - 9. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kürschák J. ‐ Hajós Gy. ‐ Neukomm Gy. ‐ Surányi J.: Matematikai versenytételek I. rész (1894‐1928. évi versenyek), 3. kiadás, 133 oldal és Hajós Gy. ‐ Neukomm Gy. ‐ Surányi J.: Matematikai versenytételek II. rész (1929‐1963. évi versenyek), 2. kiadás, 161 oldal. Tankönyvkiadó, Bp., 1965. Ára 12,50, ill. 13,50 Ft.
Az Eötvös Loránd, ill. Kürschák József matematikai tanulóversenyek feladatait, megoldásaikat és ezekhez fűzött megjegyzéseket és jegyzeteket (utóbbiak egyes feladatokkal kapcsolatban a matematika egy-egy problémakörébe nyújtanak mélyebb bepillantást) tartalmazó munka újabb kiadása 1963-ig bezárólag dolgozza fel a versenyeket. Az újabb versenyek anyagának felvétele mellett a régi anyag is változott, újabb megoldásokkal bővült, felhasználva az első kötet időközben megjelent amerikai kiadásainak tapasztalatait is. A könyv komoly gyakorlatot nyújt azok számára, akik megfogadják az előszók erre vonatkozó tanácsait igényes feladatok megoldásában, emellett betekintést nyújt a matematika számos kérdéskörébe, módszerébe. Igyekszik a matematika szépségét, érdekességét megmutatni. A feladatok megoldása mellett azokkal kapcsolatos megoldatlan problémákra is rámutat. Olvasóink haszonnal forgathatják.

 
Késedi Ferenc: Egyenlőtlenségek. Tankönyvkiadó, Bp., 1965., 208 old. Ára 11,50 Ft.
A könyv elemi ismereteket nyújt elemi módszerekkel. Jó részük szorosan összetartozó egységet alkot, más részek csak további tanulmányok megalapozásában jutnak szerephez, megfelelően annak, hogy a könyv elsősorban tanárok számára készült. Kezdőknek Az egyenlőtlenségek alaptételei, valamint az Elsőfokú egyenlőtlenségek c. fejezetek ajánlhatók, megtartva az Előszó tanácsát, hogy a nehezebb és nélkülözhető részleteket egyelőre mellőzzék. Tanulságos Az egyenlőtlenségek alkalmazása c. fejezet is (szélsőértékek, megoldásdiszkusszió). Különösképpen ajánljuk a kidolgozott mintapéldák tanulmányozását és az egyes fejezetekhez csatlakozó, összesen 400 feladat kidolgozását.
 
Antonov, N. P. ‐ Vigodszkij, M. Ja. ‐ Nyikityin, V. V. ‐ Szankin, A. I.: Matematikai feladatok, oroszból fordította Bizám György, kiegészítették Pataki Béláné és Scharnitzky Viktor. Műszaki Kiadó, Budapest, 1965. 792 oldal, ára 77 Ft.
A gyűjtemény mintegy 1500, jórészt igényesebb feladatot tartalmaz, továbbá elkülönítve megoldási tanácsokat, majd eredményeket, elsősorban egyetemi felvételi vizsgára készülőknek szánva. Számos feladat esetében az iskolai anyag különböző fejezeteiből kell összeszedni a felhasználandó ismereteket. A cél érdekében a magyar kiadást kiegészítették két fejezettel, egyikük a legutóbbi években magyar egyetemeken adott felvételi vizsgatételeket tartalmaz ‐ egy-egy írásbeli vizsgára kiadott feladat-együtteseket ‐, a másik koordinatageometriai feladatokat, e két fejezet kb. a harmadával bővíti az eredetit. Lapunk pontversenyzőinek is ajánljuk a könyvet, különösen az igényesebb feladatmegoldásra vonatkozó tanácsokat (kiegészülve még diszkusszióval). A rendszerint nehézséget jelentő térmértani feladatok magyarázó része az átlagosnál bővebb, jó tanácsokat ad az elképzelést segítő ábrák vázolásához is. ‐ A felvételi vizsgafeladatok megoldása néhol egyszerűbb lehetne; szórványosan hiány van, vagy téves az eredmény.