Cím: Előfizetési felhívás a VIII. évfolyamra
Szerző(k):  Rátz László 
Füzet: 1900/június, 184. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Mathematikai Lapok kiadásával oly feladatot akarunk teljesíteni, melyet nálunk is, külföldön is régóta szükségesnek tartanak. A mathematikának jelentékeny elméleti disciplináival okvetlenül széleskörű gyakorlatnak kell karöltve járnia. E gyakorlatot a tanár, a rendes iskolai munkásság keretén belül, sem eléggé irányítani, sem ellenőrizni nem tudja. Németországban terjedelmes példatárakat adnak a tanuló kezébe; Francziaországban modernebb eszközt vesznek igénybe: rendes időközökben megjelenő folyóiratokat bocsátanak a tanulóság rendelkezésére.
Mi is ez utóbbi eszközt tartjuk czélirányosabbnak; azt hisszük, hogy egy változatosan és élénken szerkesztett folyóirattal nagyobb mértékben kelthetjük fel ifjúságunk nemes ambícióját és munkakedvét, mint egy, bár rendszeres és kimerítő, de könyvalakja miatt mégis kevésbé érdekes példatárral.
Lapunknak legfontosabb része ezentúl is a kitűzött és megoldott feladatok rovata lesz. Változatosságra és megbízhatóságra fogunk ezentúl is törekedni. Rajta leszünk, hogy e rovatban minden olvasónk találjon magának való munkát.
Gyakorlatok czímmel könnyebb, egyszerűbb feladatokat közlünk, melyeket a középiskolák V. és VI. osztályába járó ifjak oldanak meg.
Régibb rovataink megtartása mellett, a jövő évben új, tanulságos rovatot nyitunk, melyben az ábrázoló és constructiv mértan köréből közlünk feladatokat és kisebb czikkeket.
Örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy e rovat vezetését Szirtes Ignácz főreáliskolai tanár vette át. Hisszük, hogy e rovatot is örömmel fogadják olvasóink.
Hogy e sokféle feladatot sikeresen megoldhassuk, lapunk terjedelmét a jövőben megnagyobbítjuk. Az eddigi 16 oldal helyett ezentúl 20-28 oldalt adunk, miért is kénytelenek vagyunk lapunk egész évi előfizetési árát 6 koronára emelni. Meg vagyunk győződve, hogy olvasóink a csekély áremelés daczára is támogatni fogják lapunkat s ezzel lehetővé teszik azt, hogy középiskoláink érdekeit ezentúl még jobban szolgálhassuk.
A tanulóifjúság munkakedvének fokozására és szorgalmának megjutalmazására a jövő évben is jutalomdíjakat tűzünk ki.
Lapunk ezentúl is minden hó 15-én jelenik meg. Előfizetési ára egész évre 6 korona. Az előfizetési pénzeket kérjük a kiadóhivatalba (Budapest, VI. Hunyadi tér 4., I. em. 10) küldeni.
Kérjük t. olvasóinkat, hogy előfizetésüket megújítani és lapunkat ismerőseik körében terjeszteni szíveskedjenek.
Gyűjtőknek öt példány után tiszteletpéldánnyal szolgálunk.