Cím: Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye. Versenyfelhívás és beszámoló
Szerző(k):  Az HYPT szervezők csapata 
Füzet: 2020/október, 436 - 438. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye

Versenyfelhívás és beszámoló

Ha szereted a fizikát, a kísérletezést, jól beszélsz angolul, és egy életre szóló élményre vágysz, akkor itt a helyed!

A Fizika Világbajnokságnak is nevezett IYPT (Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenye, angolul International Young Physicists' Tournament) egy angol nyelvű, kísérleti fizikai csapatverseny, ahova a világ minden tájáról (több mint 30 országból) érkeznek középiskolások, hogy összemérjék tudásukat. Az IYPT a XXI. század kihívásainak megfelelő készségeket vár el az indulóktól: nemcsak a fizikában kell jártasnak lenni, hanem az eredményeket prezentálni és megvédeni is tudni kell! A résztvevő diákok a versenyt megelőzően elvégzett fizikai méréseiket és kutatásaikat egy  angol nyelven előadott - tudományos prezentáció formájában mutatják be a rivális csapatoknak.
Az IYPT verseny magyarországi első fordulójára (Hungarian Young Physicists' Tournament, HYPT) az hypt.elte.hu̲ oldalon való regisztráció határideje:
2020. november 9. éjfél.

A jelentkező diákoknak egy kiválasztott IYPT problémáról 10 perces angol nyelvű előadást kell készíteni és felvenni, majd 2020. november 30-ig beküldeni. Ezen előadások alapján a legjobb beküldők az ELTE TTK-n, december közepén megrendezésre kerülő szóbeli fordulón vehetnek részt. Az induló diákoknak itt az általuk beküldött előadást élőben kell előadniuk.
A decemberi fordulót idén 100.000 forint összdíjazással hirdetjük meg, amiben az évfolyamonkénti első helyezett versenyzők osztoznak.
A decemberi szóbeli fordulót követően a 10 legmagasabb pontszámot elérő diák az ELTE TTK Anyagfizikai Tanszékén végezheti a további kutatásait. A felkészülés során nyújtott teljesítmény alapján 3 diák indulhat az osztrák AYPT versenyen, az 5 legjobb diák pedig bekerül a Pakisztánban megrendezésre kerülő 34. IYPT magyar csapatába.
Jelentkezés, a feladatok szövege és további információk az hypt.elte.hu̲ weboldalon, illetve az email@hypt.elte.hu̲ email címen.
Néhány példa a 2021-re kitűzött IYPT problémák közül:
2. Köröző mágnesek. A hengeres elem két végére rögzítsünk különböző átmérőjű gombmágneseket. Alumínium fóliára helyezve a tárgy körözni kezd. Vizsgáld meg, hogy a mozgás hogyan függ a releváns paraméterektől!
6. Visszafordíthatatlan Cartesius-búvár. Helyezzünk egy egyszerű Cartesius-búvárt (ami például egy fordított kémcső, részben vízzel megtöltve) vízzel töltött hosszú, függőleges csőbe. A csőben lévő nyomást növelve a Cartesius-búvár süllyedni kezd. Amikor elér egy bizonyos mélységet, soha nem tér vissza a felszínre, még akkor sem, ha a nyomást visszaállítják a kezdeti értékre. Vizsgáld meg ezt a jelenséget, és mutasd be hogyan függ a releváns paraméterektől!
12. Wilberforce-inga. A Wilberforce-inga egy függőlegesen felfüggesztett spirálrugóból és egy azon lógó tömegből áll. A tömeg a rugón felfelé és lefelé egyaránt mozoghat, és függőleges tengelye körül foroghat. Vizsgáld meg egy ilyen inga viselkedését, és mutasd be hogyan függ a mozgása a releváns paraméterektől!
Az első online IYPT

2020-ban a tervek szerint Temesváron került volna megrendezésre a 33. IYPT. A koronavírus-járvány sajnos közbeszól: 2020 április környékén a román szervezők lemondták. Grúziába került volna át a verseny, de az utolsó pillanatban az is meghiúsult. A nemzetközi szervezőbizottság ezek után az online megrendezés mellett döntött. Egy alapvetően a kommunikációra és tudományos vitára épülő versenynél ez nem kis kihívás, és természetesen a csapatok felkészülését is nehezítette a járvány. Összesen 12 ország tudta vállalni a részvételt, köztük a magyar csapattal. A nagyon kiegyenlített mezőnyben végül a 9. helyet szereztük meg.
További információkért látogasd meg, és kövesd Facebook oldalunkat: www.facebook.com/hypt.elte.hu̲, ahol a csapat képeit és eseményeit találod, amik többet mondanak minden szónál!
A magyar csapat tagjai voltak:
*Dobó Ádám (Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium, 12. évf.);
*Kadlecsik Ádám (Tata, Tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, 12. évf.);
*Lipovics T. Dániel (Budapest, Piarista Gimnázium, 12. évf.);
*Nádori Jakab (Budapest, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium, 11. évf.);
*Simon Tamás (Budapest, Német Nemzetiségi Gimnázium, 10. évf.).
Idén is nagyon sok munka és tanulás előzte meg a nemzetközi versenyt, bár a járvány a mi helyzetünket is megnehezítette. Az ELTE TTK épületében található diáklaborunk mellett a felkészülés során idén egy edzőtáboron is részt vehettek a versenyzők. A felkészítő munkát egyetemi oktatók/kutatók (Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Hömöstrei Mihály, Jenei Péter, Széchenyi Gábor, Tüzes Dániel, Vincze Miklós) és egyetemi hallgatók (Bánóczki Tímea, Plaszkó Noel, Penc Patrik, Gyulai Marcell, Vavrik Márton) végezték az ELTE Fizikai Intézetében.
A sok nevetéssel és kemény munkával töltött év után most indul a felkészülés a 2021-es megmérettetésre, mely Pakisztánban kerül megrendezésre.
az HYPT szervezők csapata