Cím: Az érettségi vizsgálatok tételei. Magyar értesítőkből (1).
Füzet: 1899/szeptember, 8 - 10. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

725. Mekkora gyorsulással mozog a tengerbe lebocsájtott vasgolyó, mekkora eleven erővel ér a tenger fenekére, mennyi ideig tart a mozgása? A tenger mélysége m=100 m. A golyó átmérője d=0,20 m. A vasgolyó fajsúlya σ=7,23; a tengervíz fajsúlya σ1=1,05.

 

A rhombus kerülete k=20 m, területe t=5 m2. Mekkora az oldala és mekkorák a szögei és átlói.
 
Budapest II. ker. kir. egyet. kath. főgymn.

 
Egy parabolának egyenlete y2=16x és egy egyenes vonalé x-y2=1; határoztassanak meg a megfelelő metszési pontok szegvényei.
 
Budapest II. ker. áll. főreál.

 
726. Meghatározandó annak a derékszögű parallelepipedonnak a köbtartalma, melynek éleit azon háromszög magasságpontjának a szögpontoktól való távolságai alkotják, melynek körülírható sugara r=2,35 és szögei: α=6318'13'',β=5142'19''.
 
Budapest Kegyesrendi főgymn.

 
727. Oldjuk meg a következő egyenletet: ax=x+13x-a. Határozzuk meg továbbá a-t úgy, hogy 1. az egyik gyök nulla legyen, 2. a gyökök csak előjelre nézve külömbözzenek egymástól, 3. a két gyök egyenlő legyen, 4. az egyik gyök a másiknak négyszerese legyen.
 
728. Adva van egy egyenlő oldalú háromszög egyik oldala a. Szerkesszünk e háromszög fölé egy merőleges hasábot s egy merőleges gúlát. Mekkora e testek köbtartalma s felülete, ha mindegyiknek a magassága m. Határozzuk meg m-et úgy, hogy a hasáb oldalfelülete egyenlő legyen a gúla oldalfelületével.
 
Budapest Ág. h. ev. főgymn.

 
Fenyőfából készült gömbnek térfogata 523,6 dm3. Ha ezen gömböt középpontjától 2 dm távolságban metsszük, mekkora az elvágott kisebbik gömbszelet súlya? A fenyő fajsúlya 0,5.
 
Budapest IV. ker. községi főreál.

 
729. Tizenkét golyó közül 6 fehér, 6 fekete; a golyókat folyó számokkal megjelöljük: 1,2,3,.....,11,12.
(a) A tizenkét golyónak hány elhelyezése lehetséges, hogy sorba helyezvén azokat, mindíg egy fehér után egy fekete következzék?
(b) Hány elhelyezés lehetséges olyformán, hogy a 6 első helyre csupán fehérek jussanak?
(c) Hány különböző hetes csoport alkotható úgy, hogy mindíg 4 fehér 3 feketével találkozzék?
 
Egy 1378 m hosszú egyenes sáncz egyik végéről az ellenség egy csapata (geom. pontnak veendő) oly irányban látszik, hogy az a sáncz irányával 7327'36''-nyi szöget képez; ugyane csapat a sáncz másik végéről 6253'28''-nyi szög alatt látszik. Hány fokkal kell irányítani az ellenségre az ágyút a sáncz mindkét végéről, ha a kilőtt ágyúgolyó kezdeti sebessége 340 m sec?
 
Budapest V. ker. áll. főreál.

 
730. Két golyó közül a nagyobbiknak tömege M, a kisebbiké m. Legyen a két golyó középpontjait összekötő egyenesben A a két középpont határolta közön belül, B pedig az e közön kívül fekvő pont, a mely úgy van választva, hogy mind a két golyó a benne elhelyezett tömegegységre a Newton-féle törvény szerint egyenlő vonzást gyakoroljon. Ha e két pontnak egymástól való távolsága d: megállapítandó, hogy mily távolságnyira vannak egymástól a golyók középpontjai. Mi lesz e távolság, hogy ha M=2116 kg, m=16 kg, d=1,15 m.
 
731. Az ABC egyenlőszárú háromszög BC alapját meghosszabbítjuk C-n túl D-ig úgy, hogy BC=CD legyen. A D pontban a BD egyenesre merőlegest állítunk és a síkot e merőleges körül forgatjuk. Meghatározandó annak a forgási testnek felszíne és térfogata, a melyet az ABC háromszög leír, ha ismeretes az AB oldal mérőszáma b és BAC=α.
 
Budapest VI. ker. áll. főreál.

 
Üres vasgömböt kell készíteni, melynek súlya p=37,5 kg és falvastagsága a=4 cm. Mekkora lesz a gömb külső átmérője? (A vas fajsúlya 7,2).
 
Budapest VII. ker. áll. főgymn.
 

Valamely háromjegyű számban a számjegyek összege 20; ha ebből a számból 16-ot levonok és a maradékot kettővel elosztom, ugyanezeket a számjegyeket kapom fordított sorrendben. Melyik e szám?
 
732. Egy gömbbe egyenes körkúpot írunk úgy, hogy a gömb középpontja a kúp magasságát az aranymetszés szerint osztja. Mily arányban áll a két test térfogata egymáshoz?
 
Budapest VIII. ker. közs. főreál.

 
Egy csonka gúla alapsíkjainak összege 458 cm2, magassága 15cm és térfogata 3395cm3. Mekkorák az alapsíkok s a kiegészítő gúla magassága és az egész gúla térfogata?
 
Budapest. László-féle főgymn.