Cím: Pályázatok
Füzet: 1977/szeptember, 44 - 45. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idén párhuzamosan két kísérleti pályázatot hirdetünk. A pályázatokon egyes tanulók és munkaközösségek vehetnek részt. Mindkét pályázat kétfordulós. Az első fordulóra a pályázók 2‐3 gépelt oldal terjedelmű tervet küldjenek be, amelyben a vizsgálat célkitűzésére és módszerére vonatkozó gondolataikat röviden ismertetik. A pályázók megkapják a terv bírálatát, és annak alapján elkészítik a végleges munkát.
A Magyar Tudományos Akadémia Atommag Kutató Intézete (Debrecen) által patronált pályázat témája az elmúlt évekhez hasonlóan ismét szabadon választható a kísérleti fizika köréből.
Határidők: A terv benyújtása: 1978. január 15.
MMMMMMMA kész dolgozat benyújtása: 1979. január 15.

 

A Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézetének KISZ Bizottsága által patronált pályázat témája az alábbi tárgykörökből választható:
Mechanika: különböző mechanikai igénybevételek hatása az anyagok tulajdonságaira.
Hőtan: az energiatakarékossággal kapcsolatos fizikai problémák vizsgálata.
Elektromosságtan: az anyagok mágneses viselkedése; félvezető eszközök vizsgálata; fizikai mennyiségek (hőmérséklet, nyomás, stb.) mérése elektronikus úton.
Környezetvédelem: levegő- és vízszennyeződés vizsgálata; zajártalom vizsgálata.
Határidők: A terv benyújtása: 1977. november 30.
MMMMMMMA kész dolgozat benyújtása: 1978. június 30.
 

Mindkét pályázatra vonatkozó általános tudnivalók:
A pályázó lehetőségeinek megfelelő témaválasztással, kellő irodalmi tanulmány után maga tervezze meg és állítsa össze mérő-, ill. észlelőberendezését. Vizsgálati eredményeit grafikusan vagy fényképekkel megfelelően illusztrálja, tegye szemléletessé, értékelje ki, vonjon ]e belőlük fizikai következtetéseket. Előnyben részesülnek az olyan munkák, amelyek ‐ bármily csekély, de önálló ‐ eredményre vezetnek vagy új módszert közölnek. Tehát nem valamilyen mennyiség ismert módon való mérését kérjük ‐ ez megszokott laboratóriumi, gyakorlati munka ‐, hanem új ötleteket várunk akár a témaválasztás, akár a módszer tekintetében (pl. korszerű eszközök felhasználása).
A dolgozatokat lehetőleg írógéppel írjuk. A gépelést ne az utolsó pillanatban végezzük vagy végeztessük, hogy maradjon időnk az elütések, hibák, hiányosságok kijavítására. Ügyeljünk arra, hogy a képletek mindenhol be legyenek írva. Fordítsunk kivételes figyelmet a helyesírásra. Az utóbbi években már alig kapunk olyan pályamunkát, melyben nem fordulnak elő elemi helyesírási hibák. A legtöbb dolgozatban lényeges szerepük van a grafikonoknak. Ügyeljünk arra, hogy a grafikonok érthetőek és egyértelműek legyenek. A tengelyeken legyen feltüntetve a fizikai mennyiség, amelyet ábrázol, legyen a tengelyeken beosztás és legyen megadva a mértékegység is. Célszerű minden grafikonra ráírni, hogy mit ábrázol, milyen lényeges körülmények között zajlott a mérés, még akkor is, ha az a szövegből egyértelműen kiderül.
 

A pályázatok a következő címre küldendők:
Levélküldemények esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat, 1443 Budapest, Postafiók 129.
Csomag esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat, 1146 Budapest XIV., Thököly út 82. I. 111.
 

Minden küldeményen legyen rajta világosan, olvashatóan a szerző, ill. szerzők neve, iskolája, osztálya és lakáscíme. Munkaközösség esetén elöl annak a neve álljon, aki a munkaközösség szervezője. A pályázat valamennyi részén, a mellékleteken, ábrákon, fényképeken, stb. legyen feltüntetve a szerző ill. a szerzők vagy a munkaközösség szervezőjének neve.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az 1977/78. évi pályázatok beküldésének határideje 1978. január 15. A pályázatok a fenti címre küldendők.
A pályázatokra előzetes terv nélkül is küldhetők be pályamunkák.