Cím: A szófogadó legyek, avagy néhán szó a spirálisokról
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1976/december, 213 - 214. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szófogadó legyek,
 
avagy néhány szó a spirálisokról
 

Hat legyet egy szabályos hatszög csúcsaiba teszünk, és "meghagyjuk'' nekik, hogy egyforma, állandó sebességgel haladjanak a jobb oldali szomszédjuk felé. Mennyi idő múlva találkoznak? Hátsó borítónkon a legyek útjának egy részét rajzoltuk fel.
 

 

Látjuk, hogy a hatszög középpontját járják körbe, ahhoz egyre közelebb kerülnek és végül a középpontban találkoznak. A találkozásig kétszer akkora utat kell megtenniük, mint amekkora a hatszög egy oldala. Az útvonaluk úgynevezett logaritmikus spirális.
Egy kutató az Északi‐sarkról elindul, és egyenesen halad Dél felé. Milyen útvonalon halad? Természetesen egyenesen; ám ez csak akkor igaz, ha a Földdel együtt forogva figyeljük a gyalogost. Ha viszont egy, az Északi‐sark fölött lebegő űrhajóból nézzük, és az űrhajó mozdulatlanul áll, azaz nem forog a Földdel együtt, akkor a pályát olyannak látjuk, amilyet az 1. ábra mutat.
 

 

1. ábra
 

Ugyanilyen pályán mozog az a kisegér, amelyik egy forgó korong közepétől annak a széléig szalad. Az útvonal neve archimédeszi spirális.
Ezeknek a spirálisoknak természetesen egyenletük is van, mint ahogyan van egyenlete a körnek, egyenesnek, ellipszisnek is. A szokásos derékszögű koordináta‐rendszer nem a legalkalmasabb a spirálisok egyenletének felírására, ezért bevezetünk egy másik koordináta‐rendszert, az ún. polárkoordináta‐rendszert (poláris=sarki) a következőképpen: az irányított síkban egy O kezdőpontú félegyenest választunk, amelynek irányát kezdőiránynak nevezzük. Egy P pontot most is két adat határoz meg: az O ponttól való távolsága (ezt általában r-rel jelöljük) és az OP félegyenesnek a kezdőiránnyal bezárt irányított szöge (amit φ-vel jelölünk; 2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Például az O középpontú, egységsugarú kör egyenlete ebben a koordináta‐rendszerben r=1; s=1/cosφ egyenletű alakzat pedig egy "függőleges'' egyenes.
A polárkoordináták bevezetésével a spirálisok egyenletei igen egyszerűen alakulnak. Az archimedeszi spirális egyenlete: r=aφ, itt a tetszőleges állandót jelöl. Az archimedeszi spirális a legegyszerűbb spirálisok egyike. A logaritmikus spirálisnak (a legyek útvonalának) egyenlete r=aebφ (a, b állandók, e=2,71...) a természetes logaritmus alapszáma). A hátsó borítón található spirálisok egyenlete ‐ amennyiben a hatszög oldalát választjuk egységnyinek ‐ r=eφ/3 alakú lesz. Ez a spirális elnevezését is egyenlete után kapta. Érdekes tulajdonsága, hogy minden pontjában az érintő és a pontot az O-val összekötő egyenes ugyanakkora szöget zár be; ez az egyetlen ilyen tulajdonságú síkgörbe. Másik érdekessége, hogy egy rögzített pontjából befelé haladva a görbe végtelen sokszor kerüli meg az O pontot, de ívhossza véges! Mégpedig, ha a pont távolsága O-tól r, akkor az ívhossz: r/cosφ. Ha n darab szófogadó legyet egy szabályos n-szög csúcsaiba teszünk, majd elindítjuk őket, a találkozásukig r/sin(π/n) utat kell megtenniük (r az n-szög köré írható kör sugara), hiszen a legyek olyan logaritmikus spirálison mozognak, amelynek szöge π2-πn.
 

A hajósok vagy pilóták, ha nagy távolságot kell megtenniük, igyekeznek olyan útvonalat választani, hogy az út folyamán az iránytű végig ugyanazt az értéket mutassa. Ez azt jelenti (némi elhanyagolással), hogy a délköröket az útvonal állandó szög alatt metszi. És ha az útvonalat a 3. ábra szerinti térképre rajzolják, akkor az útvonal egy logaritmikus spirális egy ívét adja.
 

 

3. ábra
 

(Ezt az útvonalat loxodrómának hívják.)