Cím: Térbe kilépő bizonyítások, ráadás
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2020/május, 258 - 264. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
 Gergonne megoldása az Apollóniusz-feladatra

Ebben a cikksorozatban olyan bizonyításokat mutatunk be, amikor a geometriai alakzatokat ,,térbe kilépve'', három- vagy akár még magasabb dimenziós objektumok vetületeként vagy metszeteként állítjuk elő.1

A pergai Apollóniusztól2 származtatják a következő klasszikus feladatot.
Apollóniusz-feladat: Adott három kör, k1, k2 és k3. Szerkesszük meg az összes olyan m kört, amely k1, k2 és k3 mindegyikét érinti.
A feladatnak sokféle speciális és elfajuló esete létezik: valamelyik kör helyett egyenes (végtelen sugarú kör) is lehet, illetve a kör egy ponttá fajulhat (nulla sugarú kör), ilyenkor az érintés helyett azt követeljük meg, hogy m átmenjen az illető ponton. Néhány nagyon speciális esettel már általános iskolában találkoztunk, mint például három adott ponton átmenő, vagy a három adott egyenest érintő körök megszerkesztése.
Szeretjük kikötni, hogy k1, k2 és k3 általános helyzetű legyen, vagyis a középpontjaik ne essenek egy egyenesre, ne menjenek át egy ponton, ne érintsék egymást, a sugaraik különbözőek legyenek, és a három körnek ne legyen közös érintője. Ismert, hogy általános helyzetű körök esetén az m kör nyolc- vagy négyféle lehet, és az is elfordulhat, hogy nincs ilyen érintő kör; egy-egy ilyen elrendezést lerajzoltam az 1a.‐1c. ábrákon.
 

 

1a. ábra
 

 

 

1b. ábra
 

 

 

1c. ábra
 

A megoldásokat (az érintő köröket) csoportokba rendezhetjük úgy, hogy a köröket és egyeneseket irányítjuk, és csak olyan érintést engedünk meg, amikor az egymást érintő köröknek és egyeneseknek az iránya is megegyezik. Az 1.a ábrán a nyilacskák jelzik az egyik lehetséges irányítást; a nyolc érintő kör közül kettő felel meg ennek a szigorúbb feltételnek. Világos, hogy csak annak van jelentősége, hogy k1, k2, k3 közül mely párok azonos vagy ellentétes irányításúak, tehát a megoldásokat négy (esetleg üres) csoportba osztottuk. Érdemes a feladatot így is megfogalmazni:
Irányított Apollóniusz-feladat: Adott három irányított kör, k1, k2 és k3. Szerkesszük meg az összes olyan m irányított kört, amely k1, k2 és k3 mindegyikét érinti úgy, hogy az érintési pontokban a körök iránya azonos.
Az Apollóniusz-feladatra sokféle megoldás ismert; talán a legszebb Gergonne3 szerkesztése. A cikksorozatnak ebben az utolsó utáni részében az ő szerkesztését szeretném bemutatni.
 
Az azonos sugarú körök esete

Ha k1, k2 és k3 irányítása azonos (mondjuk pozitív), és a sugaruk ugyanakkora, akkor könnyű dolgunk van. Legyen a három kör középpontja K1, K2, illetve K3, a közös sugár r. Rajzoljuk meg a K1, K2, K3 pontokon átmenő c kört; ennek középpontja legyen O, sugara r0. (Előfordulhat, hogy r0<r.) Könnyű meggondolni, hogy a feladatnak két megoldása van, az O középpontú, |r0-r| sugarú m1 kör és az r0+r sugarú m2 kör (2. ábra).
 

 

2. ábra
 

Az általános esetet megpróbálhatjuk visszavezetni az egyenlő sugarú esetre, ehhez hasznos és kézenfekvő eszköz az inverzió: kereshetünk egy olyan inverziót, vagy inverziók egymás utánját, amely előbb két, majd végül mindhárom kört ugyanakkora sugarú, és azonos irányítású körbe képezi. Helyette inkább egy másik irányt szeretnék mutatni, amely nem fog minden esetben működni, de jól bemutatja a Gergonne-féle szerkesztést, és hogy milyen matematikai érdekességek vannak mögötte.
 
Azonos sugarú körök a félsíkmodellben

A cikksorozat 6. részében már láttunk példákat arra, hogy a Poincaré-féle félsíkmodellben különböző méretűnek látszó körvonalak mégis lehetnek ,,ugyanakkorák'': két körvonal akkor ,,ugyanakkora'', ha a külső hasonlósági pontjuk a félsíkmodell határára esik. Nosza, szerkesszük meg az irányított k1, k2 és k3 köreink párjainak hasonlósági pontjait; legyen ki és kj hasonlósági pontja Hij. A Monge-tételből tudjuk, hogy a három hasonlósági pont egy h egyenesre esik; ha szerencsénk van, akkor a h-nak ugyanazon az oldalán van k1, k2 és k3; ezt a félsíkot fogjuk a félsíkmodellnek tekinteni. A ki kör ,,középpontja'' a modellben legyen Ki, és legyen r a közös ,,sugár''. Rajzoljuk meg ismét a K1, K2, K3 pontokon átmenő c körvonalat; ismét csak ha szerencsénk van, akkor c teljes egészében a félsík belsejébe esik, vagyis egy hiperbolikus ,,kör''. Legyen c modellbeli ,,középpontja'' az O pont. A feladat két megoldását, az m1 és m2 köröket úgy kapjuk, hogy ugyanezzel a középponttal rajzolunk egy r-rel kisebb, és egy r-rel nagyobb sugarú kört (3. ábra).
 

 

3. ábra
 

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel vége, megszerkesztettük a két érintő kört, de inkább tanulmányozzuk tovább az ábrát; a lényeg csak ezután következik. Jelöljük Ti-vel, illetve Ui-vel a ki érintési pontját az m1, illetve az m2 körrel. A Ti pont a ki és az m1 külső hasonlósági pontja, az Ui pedig ki és m2 külső hasonlósági pontja; a Monge-tétel miatt a TiUi egyenes átmegy m1 és m2 belső hasonlósági pontján; jelöljük ezt R-rel.
Rajzoljuk meg az O és Ki pontokat összekötő ei ,,egyeneseket'' is, amelyek a határra merőleges félkörnek látszanak. (Ezzel már kilenc kört zsúfoltunk össze az ábrán.) A félkörök meghosszabbításai átmennek az O pont h-ra vonatkozó tükörképén, az O' ponton. A c, m1, m2 körök közös ,,középpontja'' az O pont, ezért a látszólagos középpontjaik az OO' egyenesre esnek, így az R pont is az OO' egyenesen van.
Az első fontos észrevételünk, hogy az R pontnak a k1, k2, k3 és e1, e2, e3 körökre vonatkozó hatványa ugyanaz: az ROO' egyenes az e1, e2, e3 körök közös hatványvonala, ki és ei hatványvonala pedig az RTiUi egyenes. Tehát: az R pont a k1, k2, k3 körök hatványpontja.
Legyen most Xi az ei félkör középpontja. Az ei félkör átmegy ki ,,középpontján'', ezért merőleges ki-re; emiatt az XiTi és XiUi szakaszok a ki érintői. A ki körben a TiUi egyenes az Xi pont polárisa; mivel Xih egyenesen van, az RTiUi egyenes átmegy a h egyenes ki-re vonatkozó pólusán (az ábrán Pi-vel jelöltem).
 
Gergonne szerkesztése az Apollóniusz-feladatra

Az előbbi okoskodásból elhagyhatjuk a félsíkmodellt, a c és az ei köröket, és leolvashatjuk Gergonne módszerét.
Gergonne szerkesztése: Legyen k1, k2 és k3 hatványpontja R, jelölje ki és kj hasonlósági pontját Hij. A három hasonlósági pont egyenese legyen h, és a ki körben legyen h pólusa a Pi pont. Az irányított Apollóniusz-feladatnak akkor létezik megoldása, mégpedig pontosan kettő, ha mindegyik ki kört elmetszi a megfelelő RPi egyenes, és a két metszéspont éppen a ki két érintési pontja a két megoldás körrel.
Egy igazán jó szerkesztési eljárástól elvárjuk, hogy az összes megoldást megtalálja, és lehetőleg ne produkáljon hamis megoldásokat, amelyeket tovább kell válogatnunk. A fenti szerkesztésben van egy kis bizonytalanság: a módszer mindegyik ki körön megadja a két megoldás érintési pontjait, de azt még el kell döntenünk, hogy mely érintési pontok tartoznak ugyanahhoz a körhöz.
 
Gergonne eljárása megszerkeszti a megoldásokat

Előbb azt fogjuk ellenőrizni, hogy ha az irányított Apollóniusz-feladatnak létezik megoldása, akkor Gergonne módszere megszerkeszti ezt a megoldást, mégpedig két különböző kört, és a két megoldás érintési pontjainak megkülönböztetésére is mutatunk egy egyszerű módszert.
Tegyük fel, hogy valamilyen m1 irányított kör megoldása az irányított Apollóniusz-feladatnak; m1 és ki érintési pontját jelölje Ti.
Először megszerkesztjük a másik megoldást. Legyen az R hatványpontnak a k1, k2, k3 körökre vonatkozó közös hatványa λ. Az R középpontú, λ paraméterű inverzió4k1, k2, k3 köröket önmagukra képezi; λ>0 esetén az irányításukat megfordítja. Jelöljük Ti inverzét Ui-vel, és m1 inverzét m2-vel; ha λ>0, akkor m2 legyen m1-gyel ellentétes irányítású. Az inverzió érintéstartósága miatt az m2 kör érinti mindegyik ki kört az Ui pontban, és az irányításuk is megegyezik. Tehát m2 egy másik megoldása a feladatnak.
Az m1, ki és kj irányított körök páronként vett hasonlósági pontjai Ti, Tj és Hij; ezek a Monge-tétel szerint egy egyenesen vannak; ugyanígy, az m2, ki és kj körök páronként vett hasonlósági pontjai, az Ui, Uj és Hij is egy egyenesen vannak (4. ábra).
 

 

4. ábra
 

Az m2 szerkesztése miatt RT1RU1=RT2RU2=λ, ezért T1, T2, U1, U2 egy c körön van. A c és m1 hatványvonala a T1T2 egyenes, a c és m2 hatványvonala az U1U2 egyenes. A két hatványvonal metszéspontja a H12 pont, tehát H12 hatványa az m1 és m2 körökre ugyanakkora. Ugyanez igaz a H13 és a H23 pontokra is; ebből látjuk, hogy a h egyenes az m1 és az m2 hatványvonala.
Most húzzuk meg k1 közös érintőit az m1 és m2 egyenesekkel; ezek metszéspontja legyen X. A T1X egyenes a k1 és m1 hatványvonala, az U1X egyenes pedig a k1 és m2 hatványvonala, tehát X rajta van az m1 és m2 hatványvonalán is, ami ‐ mint láttuk ‐ a h. Másrészt a T1U1 egyenes az X pont polárisa a k1 körben; mivel h átmegy az X ponton, az X polárisa is átmegy a h pólusán, a P1 ponton. Tehát a P1 pont az RT1U1 egyenesen van. Ugyanígy láthatjuk, hogy az RT2U2 és az RT3U3 egyenes is átmegy P2-n, illetve P3-on.
Ezzel ellenőriztük, hogy Gergonne módszere tényleg megszerkeszti a megoldásokat. Az is látszik, hogy a hat érintési pontot hogyan kell két hármas csoportba osztanunk: ha már eldöntöttük, hogy mondjuk a k1 kör és az RP1 egyenes két metszéspontja közül melyik a T1 és melyik az U1, akkor a további négy metszéspont közül Tj az, amelyik a H1jT1 egyenesen, Uj pedig az, amelyik a H1jU1 egyenesen van (j=2,3).
Ha számítógéppel szeretnénk ábrát rajzolni a szerkesztéshez, akkor T1 és U1 kijelölése után a Tj és az Uj pontot az RPj egyenes és a H1jT1, illetve RPj és H1jU1 metszéspontjaként érdemes definiálnunk.
 
Gergonne eljárása csak a megoldásokat szerkeszti meg

A megfordítás is igaz: amit Gergonne módszere megszerkeszt, azok valóban megoldások.
A k1 kör és az RP1 egyenes két metszéspontját betűzzük meg T1-gyel és U1-gyel. A két megoldást úgy fogjuk megszerkeszteni, hogy a k1 kört a T1, illetve az U1 pontból felnagyítjuk. A T2, U2, T3, U3 pontokat máshogy fogjuk definiálni, de végül ugyanazok a pontok lesznek.
Legyen a k1 kör második metszéspontja a H12T1 és a H12U1 egyenessel A, illetve B. Először megmutatjuk, hogy az AB egyenes átmegy a P1 ponton. Vizsgáljuk a k1 körbe írt T1U1AB négyszöget a k1-re vonatkozó polaritás szerint. Legyen az AU1 és BT1 egyenesek metszéspontja Y, az AB és T1U1 egyenesek metszéspontja pedig Z.
A H12YZ háromszög autopoláris, ezért a Z pont polárisa a H12Y egyenes, és ezen rajta van a T1U1 egyenes pólusa, az X pont is. Tehát Z polárisa a h egyenes, és Z=P1.
A k1 kört középpontosan a k2 körbe nagyíthatjuk a H12 pontból; az A, B, T1, U1 pontok képét jelöljük rendre T2, U2, C-vel, illetve D-vel; a P1 pont képe P2. Mivel
1=H12T1H12AH12U1H12B=H12T1H12T2H12U1H12U2,
T1, U1, T2, U2 pontok egy körön vannak. A k1, k2 és a T1U1T2U2 körök hatványpontja R, emiatt a T2U2P2 egyenes átmegy R-en is. Tehát T2 és U2 valóban a k2 kör és az RP2 egyenes két metszéspontja (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

Vegyük észre, hogy a T1P1A és CP2T2 háromszögek hasonlók, mert a megfelelő oldalaik párhuzamosak; a két háromszöget ugyanaz a H12 középpontú nagyítás viszi egymásba, mint a k1 és a k2 kört; emiatt a k1 kör T1-ben és A-ban húzott érintői párhuzamosak a k2 kör C-ben, illetve T2-ben húzott érintőivel.
Nagyítsuk a T1 pontból a k1 kört T1RT1P1-szeresére; a k1 képe legyen az m1 irányított kör: az m1 kör a T1 pontban érinti k1-et, és T2-ben érinti k2-t, és az irányuk is megegyezik.
Hasonlóan, nagyítsuk az U1 pontból a k1 kört U1RU1P1-szeresére, az így kapott kör legyen m2. A Ti és Ui pontok felcserélésével ugyanígy kapjuk, hogy az m2 kör az U1 pontban érinti k1-et, és U2-ben érinti k2-t.
Ugyanezt elmondhatjuk a k2 helyett a k3 körrel is, így definiáljuk a T3 és U3 pontokat. Mivel az m1 és m2 definíciójában csak a k1 kör és az R, P1, T1 és U1 pontok szerepelnek, azt kapjuk, hogy ugyanaz az m1 és m2 kör k3-at érinti a T3, illetve az U3 pontban.
 
Feladatok

 
1. Szerkesszük meg azokat a köröket, amelyek átmennek két adott ponton, és érintenek egy adott egyenest.

 
2. Szerkesszük meg azokat a köröket, amelyek átmennek egy adott ponton, és érintenek két adott egyenest.

 
3. Az ABC háromszögbe írt kör a BC oldalt a D pontban érinti. A BC oldalhoz hozzáírt kör középpontját D-vel összekötő egyenes a beírt kört másodszor a T pontban metszi. Mutassuk meg, hogy a BTC kör érinti a beírt kört.

 
4. A körökre illesztett kúpokkal igazoljuk, hogy az irányított Apollóniusz-feladatnak nulla vagy két megoldása van.

 
Fuss el véle

Ideje ezt a hosszúra nyúlt sorozatot befejezni, a tanévnek is a végére értünk. Mindenkinek köszönöm a figyelmet és a türelmet; különösen azoknak, akik végigolvasták, és a feladatokon is gondolkodtak.
1A cikksorozat a Rényi Intézet és a Sztaki támogatásával készült.

2Pergai Apollóniusz () görög matematikus és csillagász, Kr.e. 2‐3. század.

3Joseph Diez Gergonne francia matematikus, 1771‐1859.

4Pozitív λ esetén a λ sugarú körre vonatkozó inverzió, negatív λ esetén a |λ| sugarú körre vonatkozó inverzió tükörképe.