Cím: TIT Budapesti Szervezete hirdetéei
Füzet: 1975/szeptember, 27 - 28. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy a TIT Budapesti Szervezete József Attila Szabadegyeteme a következő szabadegyetemi előadásokat hirdeti az 1975/76-os tanévre:

 

NAGY PILLANATOK A MATEMATIKA TÖRTÉNETÉBEN
 


  1‐2.Már a régi görögök is tudták ‐  dr. Surányi János  egyetemi tanár.  3‐4.Megoldhatók-e az egyenletek? ‐  Freud Róbert  egyetemi tanársegéd.  5‐6.Hogyan született az analízis? ‐  dr. Császár Ákos  egyetemi tanár.  7‐8.Semmiből egy új, más világot teremtettem ‐  Bizám György  egyete-mi tanár.  9‐10.Ideális számok és a Fermat-sejtés ‐  dr. Gyarmati Edit  egyetemi  adjunktus.    11-12.  Hogyan látta Hilbert a matematika jövőjét? ‐  dr. Császár Ákos   egyetemi tanár.  13.  Egy különös életút: Ramanujan ‐  dr. Turán Pál  egyetemi tanár.  14‐15.  A véletlenek világában már nem a véletlen uralkodik ‐  dr. Vincze   István  egyetemi tanár.  16‐17.  A számítógép tegnap, ma és holnap ‐  dr. Csébfalvi Károly  tud.  igazgatóhelyettes.  18‐19.  A matematika saját farkába harap, avagy: hogyan lehet matema-tikailag bebizonyítani, hogy valamit nem lehet matematikailag be-bizonyítani ‐  dr. Pelikán József  egyetemi tanársegéd.
 

MATEMATIKA ‐ FELADATOKON KERESZTKÜL
 


  1‐5.  Rácsgeometria ‐  dr. Surányi János  egyetemi tanár,  dr. Sárközi  András  tudományos főmunkatárs  6‐10.  Középértékek ‐ szélső értékek ‐  dr. Szalay Mihály  egyetemi tanár-  segéd,  dr. Urbán János  egyetemi adjunktus.  11‐15.  Függvények ‐  dr. Petruska György  egyetemi adjunktus,  dr. UrbánJános  egyetemi adjunktus.  16‐20.  Csoportok és félcsoportok ‐  dr. Pelikán József  egyetemi tanársegéd,  Freud Róbert  egyetemi tanársegéd.
 

A SZÁMITÁSTECHNIKA ALAPJAI
 


15 előadás. Az előadássorozat célja áttekintést nyújtani a modern elektronikus számológépek felépítéséről, működési módjáról. A sorozat hallgatói megismerkedhetnek az Egyetemi Számítóközpont gépeivel. Előadók: Jávorszky Gergely, Pálos Jenő, Szabó Endre tud. munkatársak.
 


GÉPI ADATTÁROLÁS ÉS FELDOLGOZÁS HUMÁN TUDOMÁNYOKBAN
 


  1.  Kísérlet társadalmi rétegek történelmi ismereteinek mérésére ‐  Katsányi Sándor  tud. főmunkatárs.  2‐3.  Munkatársunk a számítóközpont ‐  Szabó Endre  tud. munkatárs.  4.  Mérés és adat ‐  dr. Hámori Miklós  tud. osztályvezető.  5‐6.  Humán tudományok és matematikai statisztika ‐  dr. Hámori Miklós  tud. osztályvezető.  7.  A forráskutatástól a gépi adatfeldolgozásig ‐  dr. Veress Éva  tud.  főmunkatárs.  8.  Adatszervezés a számítógépben ‐  Pálos Jenő  tud. munkatárs.  9.  Hogyan beszélgethetünk a számítógéppel? ‐  Pálos Jenő  tud.    munkatárs.  10-11.  Problémák megfogalmazásának kérdései ‐  Könyves Tóth Kálmán   tud. osztályvezető.  12.  Korszerű adatfeldolgozás és számítógép alkalmazása múzeumi  gyűjtemények, adatbankok kialakításakor ‐  Czeglédy Ilona  tud.  osztályvezető,  Jerem Erzsébet  tud. munkatárs.  13.A céhes ipar adatainak számítógépes feldolgozása ‐  dr. Éri István,    az MRMK igazgatója.  14.  A számítógép mint katalógus ‐  Szabó Endre  tud. munkatárs.  15.  Modellek szerepe tudományos problémák megoldásában (Prokrusz-tész‐módszer) ‐  Könyves Tóth Kálmán  tud. Osztályvezető.
 

A KVANTUMMECHANIKA ALAPJAI
 

14 előadás. Az előadássorozat azt mutatja meg, hogy a fizikai anyagfogalomnak a fizika történetében elszakítottan felmerülő jegyei hogyan szintetizálódnak a kvantummechanikában. Néhány előadáscím: Szeretet és gyűlölet a mikró világban; Az ultraibolyakatasztrófa; A gyermeki szemlélet és a racionális világ; Makroszkopikus kvantumjelenségek. Előadó dr. Károlyházi Frigyes egyetemi tanár.
 

HÍRES KISÉRLETEK A FIZIKÁBAN.
 

A sorozat célja visszanyúlni az alapokhoz, a híres kísérletek ismertetésével és bemutatásával meggyőzni a hallgatóságot a fizika egyes tételeinek helyességéről. Az előadások módszere olyan, mint a detektívregényeké: elősző kételyeket keltünk, vizsgálatokat folytatunk és végül meggyőző tények felsorakoztatásával megadjuk a megoldást. Szemléltetés: kísérletek bemutatásával és filmekkel. 12 előadás, előadó Boschán Péter kandidátus, c. egyetemi docens.
 

FIZIKA A FELADATOK TÜKRÉBEN
 

15 előadás, előadó Holics László gyakorló iskolai vezető tanár.
 

Az eddigi nagy érdeklődésnek megfelelően több egyetemi előkészítő sorozat is indul matematikából és fizikából. Bővebb felvilágosítást a titkárságon kaphatnak az érdeklődők: Bp. VIII., Múzeum u. 7. Telefon: 335‐189.
*

A TIT Budapesti Szervezete Matematika és Fizika Szakosztálya Kis Matematikus, Ifjú Dia tematikus, Programozó, valamint Kis Fizikus, Ifjú Fizikus Baráti Köröket szervez Budapesten. A Kis Matematikus Baráti Körökre az általános iskola 3‐8. osztályosai, az Ifjú Matematikus, Programozó és az Ifjú Fizikus Baráti Körökre a középiskolások, a Kis Fizikus Baráti Körökre az általános iskola 6‐8. osztályosai jelentkezhetnek.
A körökön 2 hetente 2 órás foglalkozáson vesznek részt a beiratkozók.
Matematikából és fizikából 8 fordulós feladatversenyt rendez a szakosztály 6‐8. osztályosok részére (fizikából I. osztályos gimnazisták részére is). A résztvevők a feladatokat postán kapják meg; a feladatok megoldásait közös foglalkozáson beszélik meg.
Bővebb felvilágosítást az érdeklődők a szakosztályon kaphatnak: Bp. VIII., Múzeum u. 7. Telefon: 339‐176.