Cím: SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ROVAT
Füzet: 1980/április, 172 - 173. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Feladatkitűzések

 

Sz. 17. Útvonal szerkesztési feladat
 

Tekintsük a következő egyszerűsített tereprészletet: egy vízszintes síkot párhuzamos egyenesekben metszenek az SA és SB síkok. Ezek rendre α és β szöget zárnak be az S síkkal. A modell-völgy két "hegyoldalán'' helyezkednek el az A és B pontokkal jelölt városok (l. ábra).
 
 

Az A és B pontokat úgy kell útvonallal összekötni, hogy szakaszainak lejtésszögei (az S síkkal bezárt szög) egy adott ω<90 szögnél ne legyenek nagyobbak. Adottak az ω és az ábrán látható d,α,β,AA',BB' és f értékek, amelyek beolvasott adatként kezelendők. Program készítendő, amely kiszámítja az A és B pontok között a legrövidebb úthosszat. Az input adatokon kívül nyomtassuk ki egy ilyen út hosszát és töréspontjainak térkoordinátáit.
 

Sz. 18. Adott α nyílásszögű, h magasságú, függőleges tengelyű, felül nyitott kúpba egy csapból Q cm3/sec folyadék ömlik ki. Program készítendő, mely a kártyáról beolvasott α,h,Q adatok alapján kiszámítja
‐ a folyadékszint magasságát a teljes feltöltési idő századrészeiben,
‐ a folyadékszint emelkedési sebességét a magasság 100 egyenlő távolságú osztópontjában (végpontot is beleértve),
‐ a folyadékszint gyorsulását ugyanezeken a helyeken.
Nyomtatandók az input adatok, valamint táblázatos formában az eredmények. Akinek módjában áll, próbálkozzon az eredmény grafikus kihozatalával is.