Cím: Mérőlapok felvételire I.
Szerző(k):  Appel György 
Füzet: 1980/január, 5 - 6. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mérőlapok felvételire
 

Az alább közölt feladatsor feladatai olyan jellegűek, mint amilyent az egyetemek és a főiskolák felvételizői szoktak megoldani a felvételi vizsgákon. Megoldásukat mindazoknak javasoljuk, akik felvételire készülnek. Tanácsoljuk a megoldóknak, hogy a megoldásokat időre végezzék. A megoldásra és leírásra fordítható idő összesen 180 perc.
A feladatok megoldását a TIT Budapesti Székházában (VIII. Múzeum u. 7.) 1980. márc. 19-én du. 1/2 5-től ismerteti a sorozat összeállítója, Rábai Imre egyetemi adjunktus. Az érdeklődők itt tehetik fel a felvételi vizsgával kapcsolatos kérdéseiket is.
 

1. Egy derékszögű háromszög egyik befogója 15 egység, a másik befogónak az átfogóra eső vetülete 16 egység. Számítsuk ki a háromszögbe írt kör sugarát!
 
2. Mely valós értékekre negatív az
xlg(x2-x+1)
kifejezés?
 
3. Egy egyenlő oldalú háromszög súlypontján át a háromszög síkjában húzzunk egy tetszőleges egyenest, és tekintsük a háromszög csúcspontjainak ezen egyenestől mért távolságát.
Igazoljuk, hogy a három távolság négyzetösszege állandó!
 
4. Az ABC háromszögben AB=4,BC=3 és AC=5 egység. Igazoljuk, hogy az A és a C csúcspontokból kiinduló súlyvonalak merőlegesek egymásra!
 
5. Az ABC háromszög magasságpontja M(0;2). Az AM magasságvonal a BC oldalegyenest az A1(2;-2) pontban metszi. Az AB oldal felezőpontja F(-2;1). Határozzuk meg a háromszög csúcspontjainak koordinátáit!
 
6. Az R sugarú gömbbe egyenlő oldalú kúpot írunk. A gömb középpontjától mekkora távolságban kell a kúp alaplapjával párhuzamos síkot fektetni, hogy a sík által a gömbből és a kúpból kimetszett körök területének különbsége (a körgyűrű területe) a legnagyobb legyen?
 
7. Tekintsük az fa(x)=x2-2(a+1)x+2a2+a-1 függvényt, ahol a valós paraméter.
a) Határozzuk meg az a értékét úgy, hogy a függvény minden x-re csak pozitív értéket vegyen fel!
b) Legyenek az fa(x)=0 egyenlet gyökei x1 és x2. Az egyenlet megoldása nélkül írjunk fel olyan másodfokú egyenletet, amelynek gyökei x1x2 és x2x1!
Milyen a esetén van valós megoldása az egyenletnek?
 
8. Igazoljuk, hogy az asinx+bcosx+c=0 és az atgx+bctgx+2c=0 egyenletek közül az egyiknek biztosan van megoldása, ha a,b,c valós számok, és a2+b2>0.