Cím: Könyvajánlás
Füzet: 1979/december, 217 - 218. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Könyvajánlás

 
Vigassy Lajos: Egybevágósági transzformációk a síkban és a térben. Középiskolai Szakköri Füzetek. Tankönyvkiadó, Budapest, 1979. 170 oldal. Ára fűzve 9,50 Ft.
 

Lehet-e érdekeset mondani az eltolásról, a forgatásról, a tükrözésekről ‐ amikor olyan egyszerűek és mindent tudunk róluk? Bizony, megmosolyognánk egy ilyen megnyilvánulást, ha a számműveletek köréből hangzana el..., de hogy is, valóban mi töltheti meg ezt a füzetet?
Nos, a felidézett síkbeli transzformációkkal lát az I. osztályos tanuló néhány bizonyítást, megismeri a legegyszerűbb példákat egymás utáni elvégzésük eredményének egy csapásra való előállítására. Ez ‐ ismét a számoláshoz hasonlítva ‐ körülbelül annyi, mintha összeadni már tudnánk, talán még szorozni is (egész számmal), de kivonni még nem ‐ a többire még nem is gondolva. Térbeli transzformációkról aztán már csak gyenge sejtéseket szerez, mert ott már alig tanul bizonyításokat.
Messze túllép a füzet a mondott kezdeti transzformálgatásokon, mikor valamilyen cél érdekében már meg tud keresni egy sikerre vezető transzformációt; vagy munka közben cserélgetni tudja szerszámait, a különböző transzformációkat. Érdekes ‐és hasznos ‐ kérdés az is, van-e adott esetben olyan térelem, és hogyan található meg, amely a végzett több transzformáció után visszajut eredeti helyzetébe vagy legalább önmagába ‐ például egy sík.
Különösen meglepő, új, tanulságos dolgokat nyújt a könyvecskének a térre vonatkozó része. Aki kitanulja a tér egybevágósági transzformációinak csínját-bínját, (tükrözés síkra, egyenesre, pontra, eltolás, forgatás egyenes körül, forgó tükrözés, csavarmozgás), jó térszemléletet szerez ‐ és ez még a ma oly divatos bűvös kocka szín-átrendezéseiben is nagyobb tudatosságot, biztonságot ad. Tévedés ne essék, a könyvben nincs szó a bűvös kockáról. De van száznál is több feladat (megoldásvázlatokkal) az önálló gyakorlásra.