Cím: Monoton leképezések fixpontjai I.
Szerző(k):  Bessenyei Mihály ,  Pénzes Evelin 
Füzet: 2020/március, 141 - 146. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Halmazok számossága, Részhalmazok

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

0
A KöMaL egy régi száma pontverseny kívüli problémaként közölte a Knaster‐Tarski-féle fixponttételt. Cikkünkben elsőként fölidézzük a problémát, majd bemutatjuk egyik legfontosabb, halmazelmélethez kötődő alkalmazását. Ezáltal egyben bepillantást kívánunk adni a számosságaritmetika lenyűgözően szép, meglepetésekkel teli világába is.

 
1. Bevezetés

A magyar matematikatanítás méltán híres arról, hogy az aktuális kutatási irányokat igen gyakran a versenyfeladatok szintjén igyekszik megjeleníteni. Jól tükrözik ezt az elvet a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok problémái. Még a múlt is hozhat meglepetést! Különösen, amikor egy olyan, régen kitűzött feladattal találkozunk, melyet az egyetemi katedra mindkét oldalának közönsége ismerősként üdvözölhet. Ragyogó példa erre a P. 329 jelzésű pontversenyen kívüli probléma, amelyet Szegedy Patrik megoldásával együtt [2] az alábbiakban közlünk.
 
P. 329. Egy X halmaz minden A részhalmazához hozzárendelünk egy F(A) részhalmazt úgy, hogy ha AB, akkor F(A)F(B). Mutassuk meg, hogy van olyan H0X részhalmaz, amelyre F(H0)=H0 teljesül.
 
Megoldás. Álljon a H halmazcsalád azokból a HX halmazokból, melyekre F(H)H. Ez a H család nem üres, mert X eleme, hiszen F(X)X biztosan teljesül. Legyen a H-beli halmazok közös része H0. Mit tudunk az F(H0) halmazról?
Ha H tetszőleges H-beli halmaz, akkor H0H miatt fönnáll, hogy F(H0)F(H). Ebből pedig F(H)H alapján (ez volt a H-beli halmazok definiáló tulajdonsága) F(H0)H következik. Tehát az F(H0) halmazt minden H-beli halmaz tartalmazza, így metszetük, H0 is: F(H0)H0. Ugyanakkor F(H0)H0-ból F(F(H0))F(H0) adódik, tehát (definíció szerint) az F(H0) halmaz H-beli. A H0 minden H-beli halmaznak része, így H0F(H0). Ezt az előbbi F(H0)H0 eredményünkkel összevetve F(H0)=H0, ami azt jelenti, hogy a keresett részhalmazt megtaláltuk.  
 

Adott X halmaz esetén jelölje P(X) az X összes részhalmazainak halmazát, másképpen mondva: hatványhalmazát. Azt mondjuk, hogy az F:P(X)P(X) leképezés monoton, ha megőrzi a tartalmazást, vagyis ABX esetén F(A)F(B) is teljesül. Az F leképezésnek HX fixpontja, ha F(H)=H. Ezekkel az elnevezésekkel a P. 329 probléma tömören így is megfogalmazható:
 
Tétel. Adott hatványhalmaz bármely monoton leképezésének létezik fixpontja.
 

Ez az állítás először a Lengyel Matematikai Társulat Varsói Részlegének ülésén hangzott el 1927-ben, és azóta Knaster‐Tarski-féle fixponttételként szokás hivatkozni [1]. Később, az eredetileg Knaster által előadott eredményt Tarski [3] fejlesztette tovább, számos meglepő és hatékony alkalmazást adva a halmazelmélet, logika, absztrakt algebra és valós függvénytan terén. Manapság úgy tekintünk Knaster és Tarski eredményére, mint a monoton leképezések fixpontelméletének első zsengéjére.
A Knaster‐Tarski-féle fixponttételnek már az eredeti változata is jelentős alkalmazásokkal bír. Az egyik legfontosabb a számosságaritmetika terén Schröder‐Bernstein-tételként ismert állítás. Fő célunk ezt, és ennek néhány következményét bemutatni, és egyúttal rövid barangolást tenni a számosságok meglepő és izgalmas birodalmába.
 
2. A számosságaritmetika alapjai

Azt mondjuk, hogy két halmaz egyenlő számosságú, vagy másképpen: ekvivalens, ha létezik közöttük egy bijekció, azaz kölcsönösen egyértelmű leképezés. Ha A és B ekvivalens halmazok, akkor ezt az AB módon jelöljük. A halmazok ekvivalenciája egyfajta ,,számolás'' számfogalom nélkül. Birtokában nemcsak a halmazok elemszám szerinti egyenlőségét értelmezhetjük, hanem a végtelen halmaz fogalmát is bevezethetjük. Egy halmaz végtelen, ha létezik önmagával ekvivalens valódi részhalmaza. Eszerint a pozitív egészek N halmaza végtelen, hiszen a φ(n)=n+1 módon értelmezett leképezés bijektíven hat N és N{1} között. A pozitív egészek halmazával ekvivalens halmazok a megszámlálhatóan végtelen halmazok. Igen egyszerűen nyerjük például, hogy az egész számok Z halmaza megszámlálhatóan végtelen. Ehhez elegendő csupán a
φ(k):={2(k-1),ha  kN,1-2k,ha  kZN
módon értelmezett, φ:ZN bijektív leképezést tekinteni. Tehát a ZN állítás közvetlenül, definíció szerint igazolható.
Az ekvivalencia közvetlen ellenőrzése azonban általában nehéz, így egy hatékonyabb módszer kidolgozása szükséges. Ehhez elsőként bevezetjük az injektív leképezés fogalmát. A φ:AB leképezés injektív, ha φ(a)=φ(a*) esetén a=a* következik. Ha létezik ilyen injektív leképezés, akkor az A halmazt kisebb vagy egyenlő számosságúnak nevezzük a B halmaznál. Ezt jelölésben az AB módon fejezzük ki.
Nyilvánvalóan minden bijekció inverzével együtt injektív, tehát ha két halmaz ekvivalens, akkor bármelyik kisebb vagy egyenlő számosságú a másiknál. Jelölésekkel élve, ha AB, akkor AB és BA teljesül. Ennek az észrevételnek a megfordítása is érvényes, amelyet a Schröder‐Bernstein-tétel fogalmaz meg. Az állítás leképezések nyelvén így szól: Ha egy halmaz injektíven képezhető egy másikba és a másik az egyikbe, akkor létezik köztük bijekció is. A bizonyítás a Knaster‐Tarski-féle fixponttételre támaszkodik. Mielőtt a részletekre térnénk, szükségünk lesz a következőkre. Ha a H részhalmaza egy X alaphalmaznak, és f:XX egy függvény, akkor a H halmaz f általi képét a szokásos f(H):={f(x)xH} módon értelmezzük. Az értelmezésből következik, hogy AB esetén f(A)f(B) is fennáll. Másképpen fogalmazva, az Ff(H):=f(H) előírással adott Ff:P(X)P(X) leképezés monoton.
 
Tétel. Ha AB és BA, akkor AB.
 
Bizonyítás. Az AB és BA feltételek miatt léteznek φ:AB és ψ:BA injektív függvények. Célunk annak igazolása, hogy ekkor bijekció is létezik a két halmaz között. Ehhez az A és B halmazokat fogjuk alkalmas módon két-két diszjunkt részre bontani φ és ψ segítségével:
 
 
 

Legyen CA tetszőleges, és tekintsük a D:=φ(C) halmazt. Ekkor nyilván φ bijektíven hat C és D között. Legyen most E:=BD, valamint F:=ψ(E). Világos, hogy ekkor ψ bijektív E és F között. Ha még ráadásul az is kiderülne, hogy C és F diszjunktak és az uniójuk A, akkor az
f(x):={φ(x),ha  xC,ψ-1(x),ha  xF
módon adott f:AB függvény jóldefiniált és bijektív. Kérdés tehát, hogy létezik-e ilyen választás C-re. Az E, F, D halmazok értelmezését szem előtt tartva tehát azt várjuk el, hogy
C=?AF=Aψ(E)=Aψ(BD)=Aψ(Bφ(C))
teljesüljön. Értelmezzük a T:P(A)P(A) leképezést ez utóbbi taggal, azaz legyen CA esetén
T(C):=Aψ(Bφ(C)).
Egyszerűen meggyőződhetünk arról, hogy T monoton leképezés. Ezért a Knaster‐Tarski fixponttétel értelmében valóban létezik olyan C, hogy T(C)=C.  
 

Ezt az állítást elsőként Cantor fogalmazta meg bizonyítás nélkül 1887-ben. Még ugyanebben az évben Dedekind elemi bizonyítást talált, amit nem publikált, sőt Cantort sem értesítette eredményéről. Később 1897-ben, az akkor 19 éves hallgató, Bernstein bemutatta bizonyítását Cantor egyetemi szemináriumán. Bernsteintől függetlenül, ugyancsak 1897-ben Schröder is közölte bizonyítását, amiről később kiderült, hogy hibás.
A Schröder‐Bernstein-tétel segítségével egyszerűen kapjuk, hogy a racionális számok Q halmaza megszámlálhatóan végtelen. Elsőként azt érdemes megmutatni, hogy N×NN. Azonnal látható, hogy az n(n,n) leképezés injektív, azaz NN×N. Elegendő tehát csupán egy φ:N×NN injektív leképezést megadnunk. Legyen
φ(n,m):=2n3m.
Ha most φ(n,m)=φ(k,l), akkor definíció szerint 2n3m=2k3l; az egyértelmű prímfaktorizáció tétele miatt ebből n=k és m=l következik. Tehát (n,m)=(k,l), ami pontosan φ injektivitását mutatja. Ennek mintájára az is igazolható, hogy Z×NN. Végezetül, a QN állítás ebből már következik, hiszen minden racionális szám egyértelműen előáll egy, tovább már nem egyszerűsíthető egész és természetes szám hányadosaként.
Az N×NN igazolása történhet a jól ismert ,,átlós bejárással'', ami közvetlenül bijekciót eredményez a szóban forgó halmazok között. Azonban végképp föl kell adnunk a közvetlen módszert, ha a ]0,1[ intervallum számosságát egy hatványhalmaz számosságával akarjuk kifejezni:
 
Tétel. P(N)]0,1[.
 
Bizonyítás. Elsőként azt igazoljuk, hogy létezik egy φ:P(N)]0,1[ injektív leképezés. Legyen AN tetszőleges, nemüres halmaz. Értelmezzük az (an) sorozatot és ennek birtokában az x valós számot az alábbiak szerint:
an={0,ha  nA,1,ha  nA;illetvex=0,a1a2a3...
Világos, hogy az A halmaz egyértelműen meghatározza az (an) sorozatot, e sorozat pedig az x valós számot. Nyilvánvaló az is, hogy x]0,1[. Legyen φ(A):=x, s tegyük fel, hogy φ(B)=x szintén fennáll. Az (an) definíciója miatt ez azt jelenti, hogy minden nN esetén nA pontosan akkor teljesül, ha nB. Így A=B, ami pedig a φ injektivitását adja. Ha A=, akkor legyen φ(A):=0,2; ezzel a kiterjesztéssel φ továbbra is injektív.
Most azt igazoljuk, hogy létezik egy ψ:]0,1[P(N) injektív leképezés. Legyen x]0,1[, s legyen (xn) az x tizedesjegyeinek sorozata. Értelmezzük ekkor a ψ(x) halmazt a
ψ(x)={10(n-1)+xn+1nN}
előírással. Nyilván ψ(x)N, tehát ψ:]0,1[P(N). Legyen y]0,1[, jelölje (yn) az y tizedesjegyeinek sorozatát. Ekkor a ψ(y) halmaz
ψ(y)={10(m-1)+ym+1mN}
alakú. Tegyük fel, hogy ψ(x)=ψ(y). Két halmaz pontosan akkor egyenlő, ha elemei ugyanazok, így minden nN esetén található olyan mN, hogy
10(n-1)+xn+1=10(m-1)+ym+1.
Ha itt n<m teljesül, akkor nm-1 is fönnáll. Fölhasználva azt is, hogy xn9 és ym0, kapjuk, hogy
10(n-1)+xn+110(m-2)+xn+1,=10(m-1)+xn-9,10(m-1)<10(m-1)+ym+1,
ami ellentmondás. Az m<n eset ugyanígy kizárható. Tehát m=n, amiből pedig xn=yn következik. Ez azt mutatja, hogy x és y tizedestört alakja azonos. Mivel a tizedestört alak egyértelmű, ezért x=y. Vagyis ψ injektív.
Az eddigieket összefoglalva megállapíthatjuk, hogy P(N)]0,1[ és ]0,1[P(N) egyszerre teljesülnek. Így a Schröder‐Bernstein-tétel fényében ]0,1[P(N) is fönnáll.  
 

Világos, hogy a ]0,1[ intervallum, s ennélfogva P(N) is végtelen halmaz. Fölmerül a kérdés, hogy ez a közös számosság milyen kapcsolatban áll a megszámlálhatóan végtelennel. Cantor alábbi tétele ennél sokkal általánosabb kérdést válaszol meg: a hatványhalmaz számossága mindig szigorúan nagyobb a halmaz számosságánál.
 
Tétel. AP(A).
 
Bizonyítás. Ha A=, akkor az állítás nyilvánvaló, hiszen ekkor P(A)={} nem üres. Föltehető, hogy A nem üres. Nyilván P(A) egyelemű részhalmazai és A elemei kölcsönösen egyértelműen megfelelnek egymásnak, tehát AP(A). Indirekt módon tegyük fel, hogy létezik egy φ:AP(A) bijekció. Legyen ekkor
B={aAaφ(a)}.
Mivel φ bijektív, ezért van olyan bA, hogy φ(b)=B. Ha most bB, akkor ez azt jelenti, hogy bφ(b) teljesül. Azonban φ(b)=B, ami ellentmondás. Ha bB, akkor ebből bφ(b), azaz bB adódik, ami szintén ellentmondás.  
 

A P(N) halmazzal ekvivalens halmazokat kontinuum számosságúnak nevezzük. Megmutatható, hogy bármely intervallum, az irracionális számok halmaza, vagy a valós számok halmaza kontinuum számosságú. Így, a számhalmazok körében a kontinuum a legnagyobb előforduló számosság, hiszen a föntiek szerint a kontinuum a megszámlálható végtelennél ,,nagyobb'' végtelen. Azonban Cantor tételéből ennél jóval több következik. Minden számosságnál létezik nagyobb számosság! Jogosan mondhatjuk tehát: ez azért már mégiscsak több a soknál ...
 
Hivatkozások


[1]B. Knaster and A. Tarski, Un théoreme sur lesfonctions d'ensembles, Ann. Soc. Polon. Math., 6 (1927), 133‐134.
[2]P. Szegedy, Solution to problem P. 329, KöMaL, 61 (1980), no. 2, 75.
[3]A. Tarski, A lattice-theoretical fixpoint theorem and its applications, Pacific J. Math., 5 (1955), 285‐309.

0A cikk a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-2 és az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-19-4 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.