Cím: Térbe kilépő bizonyítások VI.
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2020/március, 130 - 141. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térgeometriai bizonyítások, Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Állandó távolságú görbepárok 

Ebben a cikksorozatban olyan bizonyításokat mutatunk be, amikor a geometriai alakzatokat ,,térbe kilépve'', három- vagy akár még magasabb dimenziós objektumok vetületeként vagy metszeteként állítjuk elő.
 
Vasúti sínek és beírt körök

 

 
A Newcastle-i központi vasútállomás sínei egy 1910-es képeslapon
 

A vasúti sínpárokat jól ismerjük: két olyan görbéből állnak, amelyek távolsága egy előre rögzített d állandó, a sínpár nyomtávja. Úgy is mondhatjuk, hogy a vasútvonal bármelyik pontján a két sín közé d átmérőjű kört lehet írni.1
 

 

1. ábra
 

Ahol két sínpár keresztezi egymást, ott a kereszteződésben egy közelítőleg rombusz alakú terület jön létre, ezért az ilyen helyeket, az osztott pályás autóutak kereszteződéseihez hasonlóan, gyémánt-kereszteződésnek (angolul: diamond-crossing) is hívják. A kereszteződésben a két sínpár közé írt körseregeknek egy közös elemét fedezhetjük fel: a ,,rombuszba'' beírt kört, amely mind a négy síngörbét érinti (1. ábra).
Látni fogjuk, hogy ebből a gondolatból milyen sokféle feladatot lehet gyártani; az előző részben látott olimpiai feladatjavaslatnak is van ilyen hangulatú megoldása. Ehhez most kivételesen nem három dimenzióba, hanem egy nem-euklideszi geometriai modellbe, a Poincaré-féle félsíkmodellbe fogunk átlépni, és ott keresünk állandó távolságú görbepárokat és ilyenek kereszteződéseit.
 
A Poincaré-féle félsíkmodell

A félsíkmodell inverzióval kapható a Poincaré-féle körmodellből; szintén a hiperbolikus sík egy modellje, ha tetszik, egy képe az euklideszi síkon belül. A ,,pontok'' egy félsík belső pontjai. A modellt mindig úgy fogom lerajzolni, hogy a határa egy vízszintes egyenes, és az egyenes fölötti félsík lesz maga a modell.
Az ,,egyenesek'' a félsík határára merőleges félkörök és félegyenesek. A félegyeneseket tekinthetjük a félkör határhelyzetének; ha a síkot kiegészítjük egy végtelen távoli ponttal, amely az összes egyenes közös végpontja (vagyis a modellt az inverzív síkon helyezzük el), ez az ideális pont lesz a félegyenesnek látszó ,,egyenesek'' másik vége.
Máris látjuk, hogy a különféle geometriai alakzatok és mennyiségek a modellen belül nem ugyanazok, mint aminek kívülről látszanak. A hiperbolikus ,,sík'' félsíknak látszik, az ,,egyenesek'' pedig félkörnek vagy félegyenesnek. Azért, hogy a félreérthetőséget elkerüljük, a modellbeli dolgokat a későbbiekben is idézőjelbe fogom tenni, és helyenként a ,,hiperbolikus'' jelzőt is használni fogom. A kívülről látható dolgok nem lesznek idézőjelben, és időnként a ,,látszólagos'' jelzővel is hangsúlyozni fogom, hogy csak látszatról van szó.
Két ,,pont'' ,,távolságát'' ugyanazzal a képlettel definiáljuk, mint a körmodellben: ha X és Y két pont a határegyenesre merőleges AB félkörön (2.a ábra), akkor a ,,távolságuk''
d(X,Y)=k|ln(ABXY)|=k|lnAXYBAYXB|,(1a)
ahol k egy rögzített pozitív szám, a hiperbolikus geometria paramétere.
 

 

2. a ábra
 

Ha X és Y az A végpontú, a határra merőleges félegyenesen van (2.b ábra), akkor a félegyenes másik vége az I ideális pont, és YIXI=1; tehát a ,,távolság''
d(X,Y)=k|ln(AIXY)|=k|lnAXAY|.(1b)
 

 

2. b ábra
 

A képletekben a logaritmus előjele attól függ, hogy a négy pont sorrendje A, X, Y, B (a logaritmus értéke negatív) vagy pedig A, Y, X, B (pozitív); ahol lehet, megpróbáljuk a pontokat úgy elhelyezni, hogy ne legyen szükség az abszolútérték-jelre.
Érdemes ellenőrizni, hogy ez a távolság-képlet szimmetrikus, vagyis d(X,Y)=d(Y,X), és additív is: ha X, Y, Z ebben a sorrendben három pont ugyanazon az ,,egyenesen'', akkor d(X,Y)+d(Y,Z)=d(X,Z).
 

Végül definiáljuk a szögeket: két ,,egyenes'' ,,szöge'' a félsíkmodellben is éppen akkora, mint amekkorának látszik.
 
Körök és sugaraik

A félsíkmodellben a ,,körök'' a félsík belsejében fekvő körvonalak, ezt most ellenőrizni fogjuk.
Vizsgáljunk meg egy tetszőleges k kört a félsíkban, amely szimmetrikus a határra merőleges f félegyenesre; az f kezdőpontját jelöljük A-val, és a k-val vett metszéspontjai legyenek U és V. A kör látszólagos középpontja az UV szakasz F felezőpontja, de a kör ,,középpontja'' nem ez, hanem az UV szakasznak az a K pontja, amelyre d(U,K)=d(K,V); az (1b) definíciót beírva AKAU=AVAK, vagyis AK2=AUAV.
Rajzoljunk a K ponton keresztül egy tetszőleges újabb e ,,egyenest'', vagyis félkört, amelynek végpontjai B és C, metszéspontjai a k körrel X és Y3. ábra szerint.
 

 

3. ábra
 

Azt szeretnénk ellenőrizni, hogy e merőlegesen metszi k-t, és az U, V, X, Y pontok ugyanakkora ,,távolságban'' vannak a K ponttól, azaz d(K,U)=d(K,V)=d(K,X)=d(K,Y). Azt már biztosítottuk, hogy d(K,U)=d(K,V) teljesüljön.
Először megmutatjuk, hogy a BV és a CU egyenes átmegy az X, míg a BU és a CV egyenes átmegy az Y ponton.
A Thalész-tétel miatt a BCK háromszög derékszögű; a magasságtétel szerint ABAC=AK2. A K pont definíciója szerint AK2=AUAV, tehát ABAC=AUAV, vagy átrendezve ABAV=AUAC. Ezért az AVB és ACU derékszögű háromszögek hasonlók, és egy A körüli, 90-os szögű forgatva nyújtással vihetők át egymásba. A 90-os forgatás miatt az átfogóik, a BV és a CU egyenesek merőlegesek. A Thalész-tétel megfordítása miatt a BV és a CU egyenesek metszéspontja a k és e körön is rajta van, vagyis ez a metszéspont éppen az X pont. Ugyanígy láthatjuk, hogy a BU és CV egyenesek metszéspontja Y.
A BCV háromszögben BY, CX és VA a magasságok, U a magasságpont. Jelölje OBC szakasz felezőpontját, amely egyben az e kör középpontja is. Az A, O, X, Y, F pontok a háromszög Feuerbach-körén vannak; mivel OAF=90, az OF szakasz a Feuerbach-körnek átmérője; ezért OXF=OYF=90. Más szóval, a k kör FX és FY sugarai merőlegesek az e kör OX, illetve OY sugaraira; a k és az e kör tényleg merőlegesen metszi egymást.
A d(K,X) ellenőrzéséhez azt használjuk fel, hogy a BCK háromszög hasonló a BKA, a BCX pedig hasonló a BVA háromszöghöz:
BKXCBXKC=BKKCXCBX=BAAKAVBA=AVAK;d(K,X)=klnBKXCBXKC=klnAVAK=d(K,V).



A B, C és X, Y pontok szerepének felcserélésével ugyanígy igazolható, hogy d(K,Y)=d(K,V).
 

Az (1a), (1b) távolság-definíciók következménye, hogy a körívnek vagy éppen szakasznak látszó ,,szakaszok'' hiperbolikus hossza csupán a modell határától mért távolságok arányától függ; ha a félsíkmodellt felnagyítjuk, vagy lekicsinyítjük, ugyanezt a modellt kapjuk vissza.
A 4. ábrán újra lerajzoltam az előző részben már látott csempézést, de most a félsíkmodellben: a csempék olyan egybevágó szabályos ötszögek, amelyeknek mindegyik szöge derékszög, és a beírt körük is ,,ugyanakkora'', csak a határhoz közelebbi köröket arányosan kisebbnek kell rajzolnunk.
 

 

4. ábra
 

 
Állandó távolságú görbepárok a félsíkmodellben

Ahogy ígértem, vonatsíneket fogunk keresni a félsíkmodellben.
Koncentrikus körök
 
Az euklideszi geometriában megszokott párhuzamos egyenespárok itt nem léteznek; a legkézenfekvőbb példa állandó távolságú görbepárra két ,,koncentrikus'' ,,kör''. A ,,koncentrikust'' természetesen úgy értjük, hogy a két ,,kör'' hiperbolikus ,,középpontja'' ugyanaz. Az 5. ábránk1 és a k2 kör közös ,,középpontja'' a K pont, és a mindkettőt érintő körök ,,ugyanakkorák''.
 

 

5. ábra
 

Tekintsünk egy tetszőleges, K-n átmenő e ,,egyenest'', amely a modellben egy O középpontú félkörnek látszik. Az e ,,egyenes'' mindkét kört merőlegesen metszi, ezért az O pontot a metszéspontokkal összekötő szakaszok érintik a köröket. Ezek a szakaszok az e félkörnek sugarai, tehát egyenlő hosszúak; emiatt az O pont hatványa a két körvonalra ugyanakkora. Ebből láthatjuk, hogy a ,,koncentrikus'' körök hatványvonala a félsíkmodell határegyenese.
 
Hiperciklusok

Ha egy e ,,egyenes'' két végét egy (a félkörtől különböző) h körívvel összekötjük, egy nagyon érdekes görbét kapunk a hiperbolikus geometriánkban. Ennek a h görbének minden pontja ugyanakkora ,,távolságban'' van az e-től. Ezért szokták a h görbét ,,távolsággörbének'' is nevezni; mi az elterjedtebb ,,hiperciklus'' nevet fogjuk használni.
Ha ugyanazzal a két végponttal nem egy, hanem két hiperciklust rajzolunk, akkor az e-től mért ,,távolságokat'' egyszerűen összeadhatjuk vagy kivonhatjuk (attól függően, hogy az e-nek ugyanazon vagy pedig ellentétes oldalán vannak), ezért a két hiperciklus ,,távolsága'' is állandó.
A 6.a és a 6.b ábrán közös végpontú hiperciklusokat és ,,egyeneseket'' rajzoltam: a 6.b ábrán az egyik közös végpont az ideális pont. Vegyük észre, hogy a 6.a ábrán a hiperciklusoknak megfelelő körívek hatványvonala ezúttal is a félsíkmodell határa.
 

 

6. a ábra
 

 

 

6. b ábra
 

A szakirodalom az egyeneseket, vagyis az egyenesektől nulla távolságban haladó görbéket nem nevezi ,,hiperciklusnak''. Mi viszont csupa olyan állítást fogunk megfogalmazni, amelyek hiperciklusokra és egyenesekre is érvényesek, ezért mindenhol azt kellene írnunk, hogy ,,hiperciklus vagy egyenes''. (Pl. ,,Két, közös végpontú hiperciklus vagy egyenes távolsága állandó''.) Helyette inkább a ,,hiperciklus'' fogalmába speciális esetként az egyeneseket is bele fogjuk érteni.
 

Most ellenőrizzük, hogy két, azonos végpontú hiperciklus (vagy ,,egyenes'') ,,távolsága'' tényleg állandó, és a közéjük írható körök ,,ugyanakkorák''. Legyen a és b két hiperciklus, amelyek közös végpontjai A és B. Az AB szakasz felezőmerőlegese legyen f, jelölje f metszéspontját a-val, b-vel és az AB egyenessel rendre U, V, illetve F. Az a-ra egy tetszőleges X pontjában állítsunk egy merőleges e ,,egyenest'', ennek végpontjai legyenek C és D, metszéspontja b-vel Y, és az e félkör középpontja legyen O. Azt fogjuk igazolni, hogy e és b is merőlegesen metszik egymást, létezik egy k kör, amely az X és Y pontokban érinti az a, illetve a b görbét, és d(X,Y)=d(U,V) (7. ábra).
 

 

7. ábra
 
Az O pontnak az a körívre vonatkozó hatványából kapjuk, hogy OY2=OX2=OAOB, így az e félkör OY sugara érinti b-t. Tehát az e ,,egyenes'' a b hiperciklust is merőlegesen metszi. Az a k kör, amely az X és Y pontokban érinti az OX és OY szakaszokat, érinti az a és b görbéket is.
Szükségünk lesz arra, hogy a C,X,U pontok, illetve a C,Y,V pontok is egy egyenesre esnek. Legyen P az OY egyenes és a b körív V-beli érintőjének metszéspontja; mivel Vb felezőpontja, a PV egyenes párhuzamos az AB egyenessel. Az OYC és a PYV háromszög is egyenlő szárú, így OYC=YCO=YVP=PYV; ez mutatja, hogy a CY és az YV szakasz egymás meghosszabbítása. Ugyanígy igazolhatjuk, hogy C, X és U egy egyenesen van.
A CDX és a CUF derékszögű háromszögek, továbbá a CDY és a CVF derékszögű háromszögek is hasonlók, ezért
CXYDCYXD=CXXDYDCY=CFFUFVCF=FVFU;d(X,Y)=klnCXYDCYXD=klnFVFV=d(U,V).



Ez mutatja, hogy bármelyik X pontban ,,ugyanakkora'' kört lehet a két hiperciklus közé írni.
 
Horociklusok

A horociklusok (más néven paraciklusok) olyan, a félsíkmodellben körvonalnak vagy egyenesnek látszó görbék, amelyeknek egyetlen pontjuk van a modell határán; más szóval, a határegyenest érintő körvonalak (8.a ábra), és a határegyenessel párhuzamos egyenesek (8.b ábra). A 8.a ábrán megfigyelhetjük, hogy a közös végpontú horociklusoknak megfelelő körvonalak hatványvonala a közös érintő, vagyis ismét csak a félsíkmodell határegyenese.
 

 

8. a ábra
 

 

 

8. b ábra
 

A közös végpontú horocikluspárokra is igaz, hogy a ,,távolságuk'' állandó, avagy a közéjük írt körök ,,ugyanakkorák''. Ennek igazolása a hiperciklusokra elmondott gondolatmenet leegyszerűsítésével történhet: a különbség annyi, hogy az A, B, D pontok egybeesnek (9. ábra). Ennek részletes végiggondolását az Olvasóra hagyjuk.
 

 

9. ábra
 

A sokféle, körvonalnak látszó görbét egy közös rajzon mutatja a 10. ábra:
 

 

10. ábra
 

 
Érintő körös feladatok

A kimerítő előkészületek után nézzünk példákat arra, hogy sínpárok kereszteződéseiből hogyan lehet feladatokat készíteni.
 
Ali Khezeli megoldása az olimpiai feladatjavaslatra

Az előző részben látott olimpiai feladat javaslatra (11.a ábra) az iráni csapat egyik megfigyelője, Ali Khezeli mutatta nekem a következő megoldást.
 

 

11. a ábra
 

Tekintsük a 11.a ábrát egy félsíkmodellbeli rajznak. Az a2 és a3 hiperciklusok ,,távolsága'' ugyanakkora, mint a b1 és a b2 hiperciklusok ,,távolsága'': a közös ,,távolság'' a b1a2b2a3 tartományba írt kör ,,átmérője''. Ugyanígy, az a1 és a2 hiperciklusok ,,távolsága'' ugyanakkora, mint a b1 és a b2 hiperciklusok ,,távolsága'', továbbá az a1 és a2 hiperciklusok ,,távolsága'' is ugyanakkora, mint a b2 és a b3 hiperciklusok ,,távolsága''. Tehát az a2 és a3 hiperciklusok ,,távolsága'' ugyanakkora, mint a b2 és a b3 hiperciklusok ,,távolsága'', ezért az a2b2a3b3 tartományba is kör írható.
A megoldás általánosabban is működik, például a 11.b ábrán látható esetben.
 

 

11. b ábra
 

 
Hiperciklusok egy kör középpontján keresztül

Eddig a különböző görbepárok távolságát a közéjük írt körök átmérőivel mértük meg. Megtehetjük azonban azt is, hogy egy körhöz csak egy érintő hiperciklust rajzolunk, a másik hiperciklus a kör középpontján megy át.
Legyen ABC hegyesszögű háromszög, a magasságai AA1, BB1 és CC1, az AA1 magasság és a BC1B1C félkör metszéspontja K. Húzzunk a B és a C pontból érintőket az AB1C1 körhöz a háromszög belsejében, az érintő félegyenesek legyenek b és c (12. ábra).
 

 

12. ábra
 

Ezeket a köröket és a K pontot már ismerjük a 3. ábráról: az A1A és a BC hiperbolikus ,,egyenes'' is merőlegesen metszi az AB1C1 kört, ezért K a kör ,,középpontja''. A BK és a b hiperciklus ,,távolsága'', valamint a CK és a c hiperciklus ,,távolsága'' is az AB1C1 kör ,,sugara''. Ezért a két hipercikluspár közé közös érintő kört lehet írni.
 
Távolságok összeadása

Ha ugyanazokkal a végpontokkal nem két, hanem három hiperciklust rajzolunk, a közöttük mért ,,távolságokat'' összeadhatjuk. A 13.a ábrán az a1 és a2 hiperciklusok ,,távolsága'' a közéjük írt k2 kör ,,átmérője'', míg az a2 és a3 ,,távolsága'' a k1 ,,átmérője''; az a1 és a3 közötti ,,távolság'' a kettő összege.
 

 

13. a ábra
 

Ugyanezt az összeget kapjuk a b1 és b3 közötti ,,távolságra'' (csak fordított sorrendben), tehát az a1b3a3b1 négyszögbe is kört lehet írni. Ugyanez elmondható a 13.b ábrán is.
 

 

13. b ábra
 

 
Érintőnégyszögek egy jellemzése

A félegyenesnek látszó hiperciklusok ,,távolsága'' könnyen felírható szögekkel. Legyen a és b két hiperciklus, amelyek egyik végpontja O, a másik végpont az ideális pont, és metsszük el ezeket egy O középpontú félkörrel a 14.a ábra szerint.
 

 

14. a ábra
 

Az ábrán feltüntetett szögekkel, feltéve, hogy α<β, az OXB egyenlő szárú háromszögből azt kapjuk, hogy ABX=12AOX=α2, ezért AXXB=tgα2, és hasonlóan AYYB=tgβ2. Tehát az a és a b hiperciklus közötti ,,távolság''
d(X,Y)=klnAYXBAXYB=klntgβ2tgα2.
 

 

14. b ábra
 

Most tekintsünk két félegyenes-párt, az a,b és c,d hiperciklusokat a 14.b ábra szerint. A közös érintő kör akkor és csak akkor létezik, ha az a és b ,,távolsága'' megegyezik c és d ,,távolságával'', vagyis
tgβ2tgα2=tgδ2tgγ2.

A feltétel akkor is érvényes marad, ha az a és a c félegyenest az AC egyenes másik oldalára rajzoljuk (15a. ábra).
 

 

15. a ábra
 

Az érintőnégyszögeknek ezt a tulajdonságát érdemes külön is kimondani és megtanulni:
 

Lemma. Legyen az ABCD konvex négyszögben α=CAB, β=DAC, γ=BCA és δ=ACD. Az ABCD négyszög akkor és csak akkor érintőnégyszög, ha
tgβ2tgα2=tgδ2tgγ2.

 

A Lemma bizonyítását kezdjük a ,,csak akkor'' iránnyal; tegyük fel, hogy ABCD érintőnégyszög, a beírt köre k, az érintési pontok X, Y, Z és W15.b ábra szerint. Az általánosság csorbulása nélkül feltehetjük, hogy βα.
 

 

15. b ábra
 

Tükrözzük az AC átlóra a B, X, Z pontokat és a k körnek az ABC háromszögbe eső ívét; a tükörképeket jelölje rendre B', X', Z', illetve k'. Az A pontból a k-hoz és k'-höz húzott érintők egyenlők, ezért az XX'Y kör középpontja A. Ha az AC egyenesnek a D-vel azonos oldalát a félsíkmodellnek tekintjük, akkor a k és k' hiperciklusok ,,távolsága''
d(X',Y)=klntgβ2tgα2.
Ugyanezt az A helyett a C ponttal is elmondhatjuk, és a k és k' hiperciklusok ,,távolságára'' így azt kapjuk, hogy
d(Z',W)=klntgδ2tgγ2.
A kétféle képlet összehasonlításából
tgβ2tgα2=tgδ2tgγ2.

A megfordításhoz most tegyük fel, hogy ABCD nem érintőnégyszög. Vegyük fel az AD félegyenesen azt a D0 pontot, amelyre ABCD0 érintőnégyszög, és legyen δ0=ACD0δ. Az előbbiek szerint
tgβ2tgα2=tgδ02tgγ2tgδ2tgγ2.

 
Feladatok

 
1. Feladatok szöveg nélkül:
 



 


 



 

 

KöMaL A. 621., 2014/9
 
 



 

 

IZhO 2014/4; Nairi Sedrakyan feladata
 


 
2. Az ABCD konvex érintőnégyszögbe írt kör középpontja I. Az AB és a DC félegyenes az F pontban, az AD és a BC félegyenes a G pontban metszi egymást. Legyen E az a F, G fókuszú ellipszis, amely átmegy a B és D pontokon, és legyen H az a F, G fókuszú hiperbolaág, amely átmegy az A és C pontokon. Az E és H metszéspontjait jelölje P és Q. Mutassuk meg, hogy a P, Q és I pontok egy egyenesen vannak. (KöMaL A. 630., 2014. december)

 
3. Adott az OA1A2A3 tetraéder mindegyik OAi élén egy Bi belső pont, az OAi él Ai-n túli meghosszabbításán pedig egy Ci pont (i=1,2,3). Tegyük fel, hogy az OAi+1Ai+2 és BiAi+1Ai+2 síkok által határolt hat lapú testbe, továbbá az BiAi+1Ai+2 és CiAi+1Ai+2 síkok által határolt testbe is egy-egy gömböt lehet írni. Bizonyítsuk be, hogy ekkor az OAi+1Ai+2 és CiAi+1Ai+2 síkok által határolt testbe is gömböt lehet írni. (KöMaL A. 547., 2011. november)

1A cikksorozat a Rényi Intézet és a Sztaki támogatásával készült.