Cím: HÍREK (versenyek, hírek, könyvismertetések)
Füzet: 1979/május, 219 - 221. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A budapesti Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola az idei évben első alkalommal szervezett matematikai versenyt műszaki főiskolák részére. A versenyt Hajós Györgyről nevezték el.
Az első Hajós György Matematikai Verseny 1979. március 16-án volt az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán, a versenyen az ország 16 műszaki főiskolája vett részt. Az alapítók által létesített Vándorserleget a csapatverseny győztese, ‐ ez alkalommal ‐

 

Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola nyerte el.
 

A csapatverseny további díjazottjai:
 

Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola, Kecskemét,
Kilián György Repülő Műszaki Főiskola, Szolnok.
 

A egyéni verseny győztesei:
 

1. Németh István, KTMF, Győr,
2. Deli András, Ybl Miklós Műsz. Főisk., Bp.,
3. Hegyi László, Gépipari és Automatizálási Műsz. Főis., Kecskemét,
4. Pix Gábor, Kilián György Repülő Műszaki Főiskola, Szolnok,
5. Zalavári András, Pollack Mihály Műsz. Főis., Pécs,
6. Dedinszky Kálmán, KTMF, Győr.
 

A jövő évben a versenyt a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskola rendezi meg.
 

*

 

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban az idei tanévben is megtartották az ünnepélyes megemlékezést Lázár Dezsőről, a korán elhunyt tehetséges matematikusról.
Az iskola matematika szakköre megemlékezett Lázár Dezső életéről és munkásságáról. A korabeli Mathematikai és Physikai Lapokból két olyan feladatot ismertettek, amelynek megoldója Lázár Dezső volt.
Az Erdős Pál által létesített Lázár-díjat az idei tanévben Benkő Bálint és Nagy Gábor kapta, mindketten rendszeres megoldói lapunknak.
 

Könyvismertetés

 

Scharnitzky Viktor: Egyetemi felvételi feladatok matematikából 1974‐1976. Tankönyvkiadó, Bp., 1978.
A könyv a különböző típusú egyetemek , főiskolák, külföldi egyetemek felvételi feladatain kívül a matematika felvételire nem készülők érettségi feladatait is tartalmazza. Így azoknak is jó gyakorlási lehetőséget nyújt, akik nem készülnek felvételire. A felvételi tételsorokat meghagyva egy-egy tételsoron belül a középiskola teljes anyagát gyakorolhatja. A megoldások közlése bátorításul szolgál azoknak, akik kezdetben nem éreznek túl nagy biztonságot a feladatok megoldásában. Kezdetben a megoldásokból ötletet merítve a későbbi feladatsorokat bizonyára már önállóan is meg tudják oldani. A könyv jól áttekinthető; a végén található tartalomjegyzék nemcsak abban siet az olvasók segítségére, hogy feltünteti a megoldások helyét is, hanem a feladatok témakörök szerinti csoportosítása arra is lehetőséget ad, hogy az olvasók egy-egy témakörben jobban elmélyedjenek.
 

További ajánlataink:
Dr. Sárközy András: Számelmélet és alkalmazásai. Műszaki Könyvkiadó, 1978.
 

Beckné‐Hódi‐Lukács‐Oláhné‐Sain‐Sólyom‐Szepessy: Kamatszámítástól a Bolyai Geometriáig. Élő matematika 5. Tankönyvkiadó, 1978.
Lovász‐Gács: Algoritmusok. Műszaki Könyvkiadó, 1978.
Szikszai József: Háromszöggel kapcsolatos feladatok koordinatageometriai megoldása. Tankönyvkiadó, 1978.