Cím: Olimpiai előkészítő feladatok
Füzet: 1979/május, 217 - 218. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a rovatban havonta tíz-tíz olyan érdekes ‐ könnyebb vagy nehezebb ‐ feladatot mondunk el, amelyek előkészítőül szolgálnak a Matematikai Diákolimpiára. Olvasóink ne küldjék be megoldásaikat, mert a megoldásokat nem ismertetjük. Esetleges kérdéseikkel forduljanak a szerkesztőséghez, ezekre írásban válaszolunk.

 

1. Egy kör MA,MB,MC húrjai mint átmérők fölé köröket írunk. Bizonyítsuk be, hogy e körök második metszéspontjai egy egyenesen vannak.
 

2. Egy háromszög köré írt kör középpontja O, sugara r. Párhuzamosokat húzunk O-n keresztül az oldalakkal, ezek a további két oldalt rendre az A1A2, B1B2, C1C2 pontokban metszik. Bizonyítsuk be, hogy
A1OOA2+B1OOB2+C1OOC2=r2.

3. Adott a térben három kitérő egyenes. Határozzuk meg a legkisebb kerületű olyan háromszöget, amelynek csúcsai rendre a megadott egyeneseken vannak.
 

4. Egy síkban adva van 100 pont, semelyik három nem esik egy egyenesbe. A pontok által meghatározott szakaszok mellé +1-et vagy -1-et írunk. Egy háromszög, melynek csúcsai az adott pontok közül valók, negatív, ha ha az oldalaihoz írt számok szorzata -1. Bizonyítsuk be, hogy a negatív háromszögek száma páros.
 

5. Fel lehet-e darabolni egy négyzetet csupa konkáv négyszögre?
 

6. Egy konvex sokszög olyan, hogy nem helyezhető el benne 1 területű háromszög. Bizonyítsuk be, hogy ekkor a sokszög lefedhető egy 4 területű háromszöggel!
 

7. a) Egy egyenesen adott p-nél több szakasz. Tudjuk, hogy bármely p szakasz között van q olyan, melyeknek van közös pontjuk. Mutassuk meg, hogy ekkor kijelölhető az egyenesen p-q+1 pont úgy, hogy a szakaszok mindegyike e pontok közül legalább egyet tartalmazzon.
b) Egy körön adott p-nél több körív. Tudjuk, hogy bármely p körív között van q olyan, melyeknek van közös pontjuk. Mutassuk meg, hogy ekkor kijelölhető a körön p-q+2 pont úgy, hogy az ívek mindegyike e pontok közül legalább egyet tartalmazzon.
 

8. Milyen n×m-es sakktáblák fedhetők le 4×1-es dominókkal?
 

9. Az a1,a2,...,an pozitív számok összegét jelöljük s-sel. Mutassuk meg, hogy
(a1+1a1)2+...+(an+1an)2n(ns+sn)2.

10. Legyen n>2 pozitív egész, és tekintsük mindazokat a 0<p<qn egészeket, amelyekre (p,q)=1 és p+q>n. Az összes ilyen párra adjuk össze az 1/pq törteket. Mennyi lesz az összeg?