Cím: Gyakorló feladatsor emelt szintű matematika érettségire
Szerző(k):  Balga Attila (Budapest) 
Füzet: 2020/január, 10 - 13. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. rész
 

 
1. Oldjuk meg a következő egyenleteket a valós számok halmazán:
a) cos2x+3cosx-1=0,  (7 pont)
b) 6-x-5-2x=1.  (6 pont)
 
2. A nem is olyan távoli jövőben a fizika fakultációsok online szimulációban vizsgálhatják töltött részecskék viselkedését mágneses mezőben, ahol a részecskék helyzetét derékszögű koordináta-rendszer segítségével írják le. Két fizika fakultációs diák, Hácé és Kácé fontos kísérletet tervez: egy háromszög csúcsaiba (A(-2;1); B(10;6); C(4;9)) Kácé három detektort helyez. Hácé ekkor egy töltött részecskét juttat a háromszög súlypontjába. A töltött részecske tömege peti-ben (peti: tömegegység a szimulációban) a háromszög területének és a BAC cosinusának szorzata. Határozzuk meg a háromszög súlypontjának koordinátáit és a részecske tömegének pontos értékét.  (12 pont)
 
3. Pébé tanár úr, a C osztály osztályfőnöke lelkesen érkezett a reggeli órára.
‐ Képzeljétek, megálmodtam a matematika emelt szintű érettségi átlagunkat!
‐ És mennyi volt, tanár úr?
‐ Azt sajnos elfelejtettem, de emlékszem, hogy a D-sek átlaga szabályos közelítéssel 84,3, az E-seké 85,1, a három osztály átlaga pedig 87,9 volt. Tudjuk, hogy a D-ből 11-en, az E-ből 14-en, tőlünk pedig 24-en írnak emelt szintű érettségit. Ebből már ki lehet számolni az osztályátlagot.
a) Mennyi a C-sek osztályátlaga egy tizedesjegyre kerekítve, ha minden diák érettségi eredménye csak egész százalék lehet?  (8 pont)
A Szalagavató nyitótáncában a C-sek 20%-a, a D-sek 25%-a vesz részt. Az egyik szünetben 4 fő C osztályos és 2 fő D osztályos tanuló vásárolt pizzát a büfében.
b) Mennyi annak a valószínűsége, hogy közülük pontosan ketten táncolnak a nyitótáncban?  (6 pont)
 
4. Adottak az f:RR, f(x)=x3-8 és a g:RR, g(x)=4-2x függvények.
a) Adjuk meg a gf függvény x=2 abszcisszájú pontjába húzott érintő egyenletét.  (7 pont)
b) Adjuk meg a limx2fg határértéket.  (5 pont)
 

II. rész
 

 
5. Két birkózó egyesület közös bajnokságra készül. A felkészülés során előírás a napi 8 óra alvás. A korábbi felkészülések során kiderült, hogy a felkészülés hatékonyságát jelentősen befolyásolja a regenerálódásra fordított idő. A szakemberek megállapították, hogy a hatékonyságot az E(t)=t3(3,2-t) függvénnyel lehet leírni, ahol t a regenerálódásra fordított idő.
a) Mennyi időt fordítsanak a regenerálódásra, hogy a felkészülés a lehető leghatékonyabb legyen?  (8 pont)
A bajnokságot kieséses rendszerben folytatják le, a párokat minden egyes mérkőzés előtt véletlenszerűen sorsolják. Az első pár sorsolásakor 740 a valószínűsége annak, hogy mindkét versenyző az A egyesület tagja. Két mérkőzés után, ahol egy résztvevőt az A, három résztvevőt pedig a B egyesületből sorsoltak ki, ugyanakkora valószínűséggel sorsolják mindkét versenyzőt az A egyesületből, mint a B egyesületből.
b) Hányan indultak a bajnokságon az egyes egyesületekből?  (8 pont)
 
6. Egy paralelogramma alakú füves terület oldalai 50 m és 34 m, az oldalak végpontjait összekötő átló 56 m hosszú. Az átló egy pontjába egy önműködő locsoló berendezést helyezünk, amely a terület bármely pontjából eléri bármely másik pontját, és ha a távolságot beállítottuk, akkor egy körön belül mindent lelocsol.
a) Legalább mekkora területet kell kézzel locsolni, ha a locsoló berendezés a terület határán túl nem locsolhat?
 (10 pont)
A füves területen egy kör alakú virágágyást alakítanak ki. A virágágyást két egyenes gyalogút szeli át, amelyek egy a körön kívüli P pontban metszik egymást. A virágágyást az egyik gyalogút az A és B, a másik gyalogút a C és D pontokban metszi. Tudjuk, hogy PA=3 m, AB=5 m, valamint PD=PC+10 m.
b) Mekkora a PD távolság?  (6 pont)
 
7. a) Bizonyítsuk be, hogy a szomszédos páratlan számok reciprokainak különbsége egyenlő a számok szorzata reciprokának kétszeresével.  (4 pont)
Adott az 114+147+1710+... végtelen sor.
b) Bizonyítsuk be, hogy az n-edik részletösszeg:
Sn=n3n+1.
 (8 pont)
c) Adjuk meg a limn(Sn) határértéket.  (4 pont)
 
 
8.
Az ábrán egy nemzetközi fogász kongresszus emblémája látható.
 
 

Az alakzatot az alábbi függvények grafikonjai határolják:
f:RR,x14x4-2x2+2ésg:RR,x136x2+4.

a) Határozzuk meg a függvények grafikonjainak metszéspontjait.  (2 pont)
b) Mekkora az embléma területe, ha a koordináta-rendszer 1 egysége a valóságban 1 cm-nek felel meg?
A konferencián egy asztalhoz került hat fogorvos, akik örömmel állapították meg, hogy valamennyien részt vesznek egy programban, amelyben hasznos kezelési eljárásokat osztanak meg egymással. Ennek keretében a hat fogorvos is kapcsolatban áll egymással, mindegyik mindegyikkel. A kapcsolattartás két hálózaton keresztül folyik, de két fogorvos egymás között mindig ugyanazon a hálózaton kommunikál.  (8 pont)
c) Bizonyítsuk be, hogy az asztalnál helyet foglaló hat fogorvos között van három olyan, aki egymás közt ugyanazon a hálózaton kommunikál.  (6 pont)
 
9. Egy függönytartó rúd kúpban végződik. Rögzítő elemként egy R sugarú gömböt kúposan átfúrunk úgy, hogy pontosan illeszkedjen a rúd végére, majd az így kapott testet ráhúzzuk úgy, hogy a kúp tengelye átmenjen a gömb középpontján. A rögzítőelem magassága 7 cm, a felső alapköre r1=3 cm, az alsó alapköre r2=4 cm sugarú.
a) Határozzuk meg a rögzítőelem felszínét és térfogatát.  (10 pont)
Az áruházban a függönytartó rudakat négyféle színben (arany, ezüst, fehér, fekete), a rögzítőelemet háromféle színben (arany, zöld és piros), a függönyöket ötféle színben (arany, ezüst, fehér, zöld, piros) árulják.
b) Hányféle kombinációt lehet összeállítani, ha az az előírás, hogy legalább az egyik elem aranyszínű legyen és a rúd két végén lévő rögzítőelem azonos színű?   (6 pont)