Cím: Térbe kilépő bizonyítások IV.
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2020/január, 2 - 10. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Kúpok és hasonlósági pontok

Ebben a cikksorozatban olyan bizonyításokat mutatunk be, amikor a geometriai alakzatokat ,,térbe kilépve'', három- vagy akár még magasabb dimenziós objektumok vetületeként vagy metszeteként állítjuk elő.
Ebben a részben körök hasonlósági pontjainak viselkedését fogjuk vizsgálni. Legyen k1 és k2 két kör a síkon. Mint jól tudjuk, a két kör külső hasonlósági pontja az a Hk pont, ahonnan alkalmas, pozitív arányú középpontos nagyítással a két kör

 
átvihető egymásba. A külső hasonlósági pont csak akkor létezik, ha a körök sugara különböző. A két kör belső hasonlósági pontja pedig az a Hb pont, ahonnan a körök negatív arányú középpontos nagyítással vihetők át egymásba. Ha a köröknek léteznek a külső közös, illetve a belső közös érintői, akkor ezek átmennek a hasonlósági pontokon (1. ábra).

 

1. ábra
 

 
A hasonlósági pontok szerkesztése kúpokkal

Most foglalkozzunk egy kicsit a külső hasonlósági ponttal. Legyen k1 és k2 két különböző sugarú kör, amelyeknek léteznek külső közös érintő egyenesei, a középpontjaik legyenek O1 és O2. Az egyik közös érintő érintési pontjai legyenek T1, illetve T2, a másik érintő egyenes érintési pontjai U1, illetve U2; a két érintő metszéspontja legyen H. A térben illesszünk a körökre egy-egy körkúpot, amelyek alkotói ugyanakkora, φ szöget zárnak be a körök Σ síkjával. A kúpok csúcsai legyenek az A1 és A2 pontok (2. ábra).
 

 
2. ábra
 

A H pontból nem csak a két kört, hanem a két kúpot is egymásba nagyíthatjuk, ezért az A1A2 egyenes átmegy a H ponton. Ezt a tényt most hasonlóság nélkül is igazoljuk. A kúpok A1T1, illetve A2T2 alkotóit megkaphatjuk úgy, hogy a körök T1O1, illetve T2O2 sugarát φ szöggel elforgatjuk a T1T2H érintő körül. Ezért ezek az alkotók és a H pont egy ΦT síkban vannak. Hasonlóan látjuk, hogy az A1U1 és A2U2 alkotók is egy ΦU síkban vannak a H ponttal. A ΦT és ΦU síkoknak A1, A2 és H is közös pontja, ezért ez a három pont egy egyenesen van.
 
Monge tétele (a három hasonlósági pont tétele)

Monge1 tétele: Ha adott a síkon három különböző sugarú kör, egymás külsejében, és vesszük páronként a külső közös érintőik metszéspontjait, akkor ez a három pont egy egyenesre esik.
 

Világos, hogy itt a külső hasonlósági pontokról van szó, ezért mondjuk ki ebben az általánosabb formában:
 

Monge tétele, általánosabb változat: A síkon bármely három különböző sugarú kör páronként vett külső hasonlósági pontjai egy egyenesre esnek.
 

A tételt az előbb látott kúpokkal bizonyítjuk. Legyen a három kör k1, k2 és k3Σ síkban, és minden i,j indexpárra jelölje ki és kj külső hasonlósági pontját Hij. Válasszunk egy φ hegyesszöget, és illesszünk egy-egy kúpot a körökre, amelyeknek alkotói φ szöget zárnak be Σ-val. A kúpok csúcsai legyek A1, A2, illetve A3 (3. ábra).
 

 
3. ábra
 

Bármely i, j indexek esetén az AiAj egyenes átmegy a Hij ponton. Ezért mindegyik Hij hasonlósági pont az A1A2A3 síkban van. Ezzel már két különböző síkot is ismerünk, amely tartalmazza a H12, H13 és H23 pontot, tehát ezek egy egyenesen, a Σ és az A1A2A3 sík metszésvonalán vannak.
 
Mi legyen a belső hasonlósági pontokkal?

A belső hasonlósági pontokat is nehézség nélkül megszerkeszthetjük kúpokkal, csak most a kúpokat a sík ellentétes oldalára kell építenünk. Ha három körvonalra illesztünk kúpokat, és ezek közül kettő a sík egyik, a harmadik a sík másik oldalán van, akkor a Monge-tételnek egy olyan változatát kapjuk, amikor az egyik körpárnak a külső, a másik két párnak a belső hasonlósági pontját vesszük (4. ábra).
 

 
4. ábra
 

A Monge-tételnek ezeket a különböző változatait egységesen kezelhetjük, ha a körvonalaknak és érintő egyeneseknek irányítást adunk, vagyis nyilacskákat rajzolunk rájuk. Egy irányított körvonalnak csak az olyan irányított érintőit vesszük figyelembe, amelyeknél a kitüntetett irány megegyezik. Két irányított körvonal hasonlósági pontja azonos irányítású körök esetén az eddigi külső, ellentétes irányítású körök esetén a belső hasonlósági pont. A ,,pozitív'' irányítású körökre a sík egyik oldalán, a ,,negatív'' irányítású körökre a sík másik oldalán illesztünk kúpokat.
 
A Ceva- és a Menelaosz-tétel

Tanulságos lerajzolni egy ábrán három körnek mind a hat belső és külső hasonlósági pontját. Az 5. ábrán a három kör középpontja A, B és C, a belső hasonlósági pontok A1, B1 és C1, a külső hasonlósági pontok pedig A2, B2 és C2. A Monge-tétel szerint egy egyenesre esnek az A2, B2, C2 pontok, továbbá az A2, B1, C1 pontok, az A1, B2, C1 pontok, és az A1, B1, C2 pontok is. Az ABC és az A1B1C1 háromszögek megfelelő oldalainak metszéspontjai, A2, B2 és C2 egyenesre esnek, ezért a Desargues-tétel szerint a megfelelő csúcsokat összekötő AA1, BB1 és CC1 egyenesek egy ponton mennek át.
 

 
5. ábra
 

Ha a körök sugarai ra, rb és rc, akkor a körök között a hasonlóságok előjeles arányai
rarb=-C1AC1B=C2AC2B,rbrc=-A1BA1C=A2BA2Césrcra=-B1CB1A=B2CB2A;
a szorzatuk 1. Ezek az arányok két híres tételben is szerepelnek:
 

Ceva2 tétele: Legyenek az ABC háromszög BC, CA, illetve AB oldalegyenesein A1, B1, C1 a csúcsoktól különböző pontok. Az AA1, BB1 és CC1 egyenesek akkor és csak akkor mennek át egy ponton vagy párhuzamosak, ha
AC1C1BBA1A1CCB1B1A=1.
Az állításban szereplő arányok előjelesek: az arány pozitív, ha a két szakasz ugyanabba az irányba mutat, és negatív, ha ellentétes irányúak. Az is megengedett, hogy A1, B1, C1 az egyenesek végtelen távoli pontjai legyenek, ilyenkor a megfelelő arány -1.

 

Menelaosz3 tétele: Legyenek az ABC háromszög BC, CA, illetve AB oldalegyenesein A2, B2, C2 a csúcsoktól különböző pontok. Az A2, B2 és C2 pontok akkor és csak akkor esnek egy egyenesre, ha
AC2C2BBA2A2CCB2B2A=-1.
A Ceva-tételhez hasonlóan az arányok most is előjelesek, és A2, B2, C2 az egyenesek végtelen távoli pontjai is lehetnek.

 

Láthatjuk, hogy a Monge- és a Menelaosz-tétel egyik iránya lényegében ugyanaz, illetve hogy a Ceva- és a Menelaosz-tétel között az összekötő kapocs a Desargues-tétel.
 
,,Hasonlósági pontok'' nemeuklideszi geometriákban

A gömbi és a hiperbolikus geometriákban nincs hasonlóság. Vicces módon azonban a körök hasonlósági pontjainak szerkesztése elmondható ilyenkor is.
Ha adott két kör a hiperbolikus síkban, vannak külső közös érintőik, és ezek el is metszik egymást, akkor a metszéspontot nevezhetjük a két kör ,,hasonlósági pontjának''. A két körre egy-egy kúpot illesztve, a kúpok csúcsait összekötő egyenes átmegy a hasonlósági ponton. Ha három körünk van, bármelyik kettőnek vannak külső közös érintői, és ezek metszik egymást, akkor a Monge-tétel bizonyítását változtatás nélkül elmondhatjuk. Tehát a Monge-tétel (az eredeti, speciális formájában) igaz hiperbolikus geometriában is.
Ha bármely két kör ,,hasonlósági pontját'' szeretnénk definiálni, közös érintők felhasználása nélkül, akkor megtehetjük, hogy a két körre kúpokat illesztünk, és a síkot átdöfjük a kúpok csúcsait összekötő egyenessel. (Ha a csúcsokat összekötő egyenes nem döfi a síkot, akkor nincs hasonlósági pont.) Azt viszont mindenképpen meg kell indokolunk, hogy a szerkesztésünk különböző meredekségű kúpok esetén is mindig ugyanazt a döféspontot produkálja. Ez igazából síkbeli feladat; a kúpok tengelyein keresztül fektethetünk egy síkot, és csak ezzel a síkkal vett metszetet vizsgáljuk (6. ábra).
 

 
6. ábra
 

Vegyünk tehát két tetszőleges kört, k1-et és k2-t a Σ síkban; ezekhez szeretnénk igazolni, hogy a hasonlósági pont nem függ a Σ és a kúpok alkotói közötti φ szögtől. Vegyünk fel egy harmadik kört, k3-at, amely kisebb, mint az első kettő, úgy, hogy a három kör középpontja ne essen egy egyenesre, k3-nak a k1-gyel és k2-vel is legyenek külső közös érintői és ezek el is metsszék egymást a H13, illetve a H23 pontban.
Most illesszünk tetszőlegesen egy-egy kúpot a k1 és k2 körökre, amelyek alkotói ugyanakkora φ szöget zárnak be a Σ síkkal; ezek csúcsai legyenek A1, illetve A2. Illesszünk egy harmadik kúpot a k3 körre ugyanazzal a φ szöggel, ennek csúcsa legyen A3 (7. ábra). (Megjegyzés: hiperbolikus geometriában nem lehet bármilyen körre bármilyen φ szöggel kúpot szerkeszteni, mert az alkotók nem feltétlenül metszik el a kúp tengelyét; de az igaz, hogy ha a k1 és k2 körökhöz létrejön a megfelelő kúp, akkor a náluk kisebb k3-hoz is.)
 

 
7. ábra
 

Már láttuk, hogy az A1A3 egyenes átmegy a H13 ponton, és az A2A3 egyenes átmegy H23-n. Az A1A2 egyenes benne van a kúpok tengelyére fektetett O1A1O2A2 síkban és a H13H23A3 síkban is. Ezeknek a metszésvonala a Σ síkkal az O1O2, illetve a H13H23 egyenes, egyik sem függ a φ szög nagyságától.
Ha az O1O2 és H13H23 egyenesek metszik egymást egy H12 pontban, akkor H12 a három síknak közös pontja, tehát rajta van a harmadik metszésvonalon, az A1A2 egyenesen is. Ilyenkor tehát a döféspont mindig létrejön és ugyanaz. Ha pedig az O1O2 és H13H23 egyenesek párhuzamosak (nem metszik egymást), akkor a három síknak nincs közös pontja, és így A1A2 metszésvonalnak nem lehet pontja a Σ síkban.
Tehát, a φ nagyságától függetlenül, az A1A2 egyenes vagy mindig döfi a Σ síkot, és mindig ugyanabban a H12 pontban, vagy pedig semmilyen φ esetén sem döfi, és ilyenkor nem jön létre a ,,hasonlósági'' pont.
 
Gömbön: hasonlósági átmérő

A gömbfelületen két körvonal közös érintői főkörök, amelyek a gömb két egymással átellenes pontjában metszik egymást. Ezért hasonlósági pontok helyett ,,hasonlósági átmérőkről'' fogunk beszélni.
Először vizsgáljuk azt az esetet, amikor a körök sugara különböző, és a közös érintők léteznek. Legyen k1 és k2 két, főkörnél kisebb körvonal az O középpontú B gömbfelületen, amelyekhez létezik két főkör, amely érinti mindkét kört úgy, hogy k1 és k2 a főköröknek ugyanazon az oldalain van. A két érintő főkör metszéspontjait jelölje H1 és H2, az érintési pontokat az egyik közös érintőn T1, illetve T2, a másik érintő főkörön U1 és U2. A két körvonalra illesszünk egy-egy ,,békaszemet'', azaz olyan G1, illetve G2 gömböt, amely merőlegesen metszi B-t, és legyen H a két békaszem külső hasonlósági pontja (8. ábra).
 

 
8. ábra
 

Vegyük észre, hogy a szemgolyókat érinti a H1T1T2H2 főkör és a gömb OT1, illetve OT2 sugara is, ezért a szemgolyókat az H1T1T2H2 sík is érinti, és a két szemgolyó a síknak ugyanazon az oldalán van. Ezért a H hasonlósági pont ebben a síkban van; sőt, a két érintési pontot összekötő T1T2 egyenes átmegy a H ponton. Ugyanígy láthatjuk, hogy a H1U1U2H2 sík, és benne az U1U2 egyenes is átmegy H-n.
A H1T1T2H2 és a H1U1U2H2 síknak O, H1, H2 és H is közös pontja, tehát ez a négy pont egy egyenesen van. Azt kaptuk, hogy a két körvonal ,,külső hasonlósági átmérőjének'' egyenese átmegy a körvonalakhoz tartozó békaszemek külső hasonlósági pontján.
 

Az általános esetben nem feltétlenül léteznek a körvonalak közös érintő főkörei. Szerencsére a békaszemek most is segítenek, és 3-dimenziós gömbi geometria helyett elég a kúpok tengelyére illeszkedő ,,síkon'', azaz gömbfelületen belül dolgoznunk.
Legyen c a két kör centrálisa, vagyis az a főkör, amely átmegy a k1 és k2 középpontján; a két körrel vett metszéspontok legyenek A és B, illetve C és D. Válasszunk egy tetszőleges φ hegyesszöget, és a 6. ábrához hasonlóan, az AB és CD szakaszokra, a c-nek ugyanazon az oldalán, rajzoljunk olyan egyenlő szárú ABE és CDF gömbháromszögeket, amelyekben EAB=ABE=FCD=CDF=φ; ezek a háromszögek felelnek meg a két körvonalra emelt kúpoknak. A kúpokat összekötő egyenesnek az EF főkör felel meg; legyen az EF főkör és c két metszéspontja H1 és H2.
Vegyük fel ismét a G1 és G2 békaszemeket, a középpontjuk legyen O1, illetve O2. Metsszük el a békaszemeket a c síkjával, és a metszetkörökre emeljünk olyan kúpokat, amelyek alkotói a c síkjával φ szöget zárnak be. A két kúp csúcsai legyenek E', illetve F'.
Az AE' szakasz érinti az AE főkörívet, ezért O, A, E és E' egy síkban van. Hasonlóan O, B, E és E' is egy síkban van; ennek a két síknak O, E és E' közös pontjai, tehát egy egyenesen vannak. Ugyanígy látjuk, hogy O, F és F' is egy egyenesen van (9. ábra).
 

 
9. ábra
 

Tekintsük ezek után az O1O2, H1H2 és E'F' egyeneseket. Mint láttuk, az E'F' egyenes és a H1H2 egyenes is az EF főkör síkjában van; az O1O2 és a H1H2 is a c síkjában, végül az O1O2 és az E'F' is a két kúp tengelyére illesztett síkban. A három egyenes tehát vagy egy ponton megy át, vagy párhuzamosak.
Ha k1 és k2 különböző sugarú, akkor a két kúp is különböző méretű, és az E'F' és O1O2 egyenesek a két kúp, egyben a G1 és G2 békaszemek külső hasonlósági pontjában metszik egymást, tehát a H1H2 egyenes is átmegy ezen a ponton.
Ha k1 és k2 sugara ugyanakkora, akkor a két kúp is ugyanakkora, tehát E'F' párhuzamos az O1O2 egyenessel. Ebben az esetben H1H2 is párhuzamos a G1 és G2 békaszemek centrálisával.
Tehát a H1H2 átmérő nem függ a φ választásától; a hasonlósági átmérő különböző sugarú körök esetén átmegy a békaszemek külső hasonlósági pontján, egyenlő sugarú körök esetén párhuzamos a békaszemek centrálisával.
 
A Monge-tétel a gömbön

Most már minden készen áll ahhoz, hogy bebizonyítsuk a Monge-tétel gömbi megfelelőjét.
 

Monge-tétel a gömbön. A gömbfelületen bármely három (a főkörnél rövidebb) körvonal hasonlósági átmérői egy főkörön vannak.
 

Először vizsgáljuk azt az esetet, amikor a három körvonal sugara különböző. A gömb középpontját jelöljük O-val. Legyen k1, k2 és k3 három tetszőleges körvonal, a hozzájuk tartozó békaszemek legyenek G1, G2, illetve G3, a középpontjaik O1, O2, illetve O3, a páronként vett külső hasonlósági pontjaik H12, H13 és H23 (10. ábra).
 

 
10. ábra
 

Ha a szemeket elmetsszük az O1O2O3 síkkal, éppen a Monge-tétel ábráját kapjuk; a Monge-tétel szerint H12, H13 és H23 egy egyenesre esik. Akkor viszont a B gömbnek a három hasonlósági ponton átmenő átmérői, az OH12, OH13, illetve OH23 egyenesek, mind az OH12H13H23 síkban, vagyis egy főkörön vannak.
Ha a három körvonal közül valamelyik kettő, például k1 és k2 ugyanakkora, akkor a hozzájuk tartozó békaszemek is ugyanakkorák, és a H12 pont nem jön létre. Ha a békaszemek sugara r1=r2 és r3, akkor H13O1H13O3=r2r3=r2r3=H23O2H23O3 miatt a H13H23 egyenes párhuzamos a O1O2 egyenessel. De akkor k1 és k2 hasonlósági átmérője párhuzamos O1O2-vel és H13H23-mal, tehát az OH13H23 síkban van.
Végül, ha mindhárom körvonal sugara ugyanakkora, akkor mindhárom hasonlósági átmérő párhuzamos az O1O2O3 síkkal, így ilyenkor is egy síkban, vagyis egy főkörön vannak.
 
Feladatok

 
 
1. Két pontból rajzoljunk három-három félegyenest úgy, hogy bármely két, különböző pontból induló egyenes elmetssze egymást. Ezek a félegyenesek négy négyszöget határoznak meg. Igazoljuk, hogy ha ezek közül valamelyik három érintőnégyszög, akkor a negyedik is az (11. ábra).

 

11. ábra
 

 
 
2. Bizonyítsuk be a Ceva-tételt közvetlenül, térbe kilépéssel.
 
 
3. Írjuk fel és bizonyítsuk be a Ceva- és a Menelaosz-tétel gömbi megfelelőit.
 
 
4. Az ABCD négyszög AB oldalán adott egy P pont. Legyen ωCPD háromszög beírt köre, a középpontja I. Tegyük fel, hogy ω érinti az APD és BPC háromszögekbe írt köröket a K, illetve az L pontban. Legyen az AC és BD egyenesek metszéspontja E, és legyen az AK és BL egyenesek metszéspontja F. Bizonyítsuk be, hogy E, I és F egy egyenesre esik. (IMO Shortlist, 2007/G8)
1Gaspard Monge francia matematikus (1746‐1818)

2Giovanni Ceva (ejtsd: Cseva) olasz matematikus, 1647‐1734

3Alexandriai Menelaosz görög matematikus csillagász, Kr.u. kb. 70‐140