Cím: Térbe kilépő bizonyítások III.
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2019/december, 516 - 522. oldal  PDF  |  MathML 

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Hatványvonalak és hatványsíkok

Ebben a cikksorozatban olyan bizonyításokat mutatunk be, amikor a geometriai alakzatokat ,,térbe kilépve'', három- vagy akár még magasabb dimenziós objektumok vetületeként vagy metszeteként állítjuk elő.
 

A harmadik részben körök hatványvonalaival és gömbök hatványsíkjaival fogunk játszani. Legyen a k egy körvonal, a középpontja O, sugara r, és P tetszőleges pont a síkon, az O-tól d távolságra. Húzzunk P-n keresztül egy e egyenest, ami elmetszi k-t az A és B pontokban; a szelőtétel szerint a PAPB előjeles szorzat nem függ az e választásától. Ezt a számot hívjuk a P pontnak a k körre vonatkozó hatványának.
Az 1. ábrán az O-n átmenő szelőről leolvashatjuk, hogy a hatvány értéke PA0PB0=(d-r)(d+r)=d2-r2. Ha P a körön kívül van, akkor a szelő két határhelyzete a két P-ből húzott érintő, ezért ha az érintő szakaszok hossza PT1=PT2=t, akkor a OPT1 és OPT2 derékszögű háromszögekből is megkaphatjuk, hogy a hatvány értéke t2=d2-r2.
 
1. ábra
 
2. ábra

Ha nem egy, hanem két körünk van, k1 és k2, és a középpontjuk különböző, akkor azoknak a pontoknak a halmaza a síkon, amelyeknek a két körre vonatkozó hatványa egyenlő, egy egyenes; ezt az egyenest hívjuk k1 és k2 hatványvonalának. A hatványvonal merőleges a két kör centrálisára1.
Térben, ha G1 és G2 két gömb a térben, és a középpontjuk különböző, akkor azoknak a pontoknak a halmaza, amelyeknek a két gömbre vonatkozó hatványa egyenlő, egy sík; ezt a síkot hívjuk G1 és G2 hatványsíkjának.
Azt, hogy két kör hatványvonala egyenes, az iskolában koordinátákkal vagy vektorokkal szoktuk levezetni; felírjuk az (x,y) pont hatványait a két körre, és vesszük a kettő különbségét. A különbség egy kétváltozós lineáris függvény, tehát egy egyenes egyenlete.
 
Miért egyenes a hatványvonal?

Az iskolai levezetésből tudjuk, hogy a hatványvonal egyenes, csak az nem teljesen világos, hogy miért. Lássunk egy másik bizonyítást, amelyből közvetlenül derül ki, hogy a kérdéses pontok tényleg egy egyenesen vannak.
Vegyük fel a k1 és k2 köröket a Σ síkban, és nevezzünk egy PΣ pontot érdekesnek, ha a P-ből k1-hez és k2-höz húzott érintő szakaszok egyenlő hosszúak. (A definícióból sajnos kimaradnak a körökön belüli pontok; a bizonyításunk csak a kívül elhelyezkedő pontokra fog működni.) Konstruálunk egy egyenest, ami átmegy az összes érdekes ponton.
Illesszünk a két körvonalra egy-egy gömbfelületet, amelyek sugara ugyanakkora; a gömbök legyenek G1 és G2, középpontjuk K1, illetve K2. A gömböket úgy válasszuk, hogy K1 és K2Σ síknak ugyanazon az oldalán legyenek.
Tekintsünk tetszőlegesen egy érdekes P pontot a Σ síkban, és húzzunk P-ből egy-egy érintőt a két körhöz; a két érintési pont legyen T1, illetve T2. A PT1 és PT2 egyenesek nem csak a két kört, hanem a két gömböt is érintik (3. ábra).
 


 
3. ábra

A PK1T1 háromszög egybevágó a PK2T2 háromszöggel, mert K1T1=K2T2 a két gömb közös sugara, PT1=PT2 az érdekes P pontból a körökhöz húzott érintő szakaszok, és PT1K1=PT2K2=90, mert a gömböt érintő szakaszok merőlegesek az érintési pontból húzott sugarakra. Ezért a háromszögek átfogói is egyenlők, PK1=PK2; ez viszont azt jelenti, hogy a P pont a K1K2 szakasz felező merőleges síkjában van.
Jelöljük a K1K2 szakasz felező merőleges síkját Φ-vel. A K1 és K2 pont választása miatt Σ nem lehet azonos Φ-vel, például mert Φ felezi, míg Σ nem is metszi a K1K2 szakaszt.
Az érdekes pontok nem csak a Σ-nak, hanem a Φ síknak is pontjai. Ez a két sík különböző, tehát a közös részük vagy üres, vagy egy egyenes. Az érdekes pontok tehát, ha egyáltalán léteznek, a két sík metszésvonalán vannak.
Érdemes meggondolni, hogy a két sík mikor lehetne párhuzamos. A Φ sík merőleges a K1K2 szakaszra, ezért a két sík párhuzamosságának feltétele, hogy a K1K2 szakasz is merőleges legyen Σ-ra. Ebben az esetben a két középpont, K1 és K2 vetülete Σ-n egybeesne, vagyis k1 és k2 koncentrikus2 lenne.
 
Hatványvonalak nemeuklideszi geometriákban

Az előbbi bizonyítást többféle irányban is lehetséges kiterjeszteni, általánosítani. Az első, kézenfekvő irány a dimenzió növelése. Térben, két gömb hatványsíkja mindig sík, és ezt úgy igazolhatjuk, hogy a gömbfelületekre azonos sugarú, 4-dimenziós gömböket illesztünk. Ezt ugyan nem tudjuk elképzelni és lerajzolni, de minden más lépés gond nélkül működik.
Van egy másik irány, ami talán nem annyira nyilvánvaló. A bizonyításunkban csak háromszögek egybevágóságát és szimmetriát (szakaszfelező merőleges síkot) használtunk; nem volt szükségünk párhuzamosságra és hasonlóságra. Ezért a bizonyítás olyan geometriai struktúrákban is elmondható, ahol nincs párhuzamosság és hasonlóság.
 

A gömbi geometriában, az eddigi sík helyett, a pontok egy egységsugarú gömbfelület pontjai, az egyenesek helyét a gömb főkörei veszik át. Két pont távolsága a pontokat összekötő (rövidebb) főkörív hossza. A gömbfelületen is bármelyik két körvonalhoz definiálhatjuk az ,,érdekes'' pontokat.
Ugyanaz az okoskodás a gömbön is működik, persze a G1 és G2 gömböket egy 1-gyel magasabb dimenziójú gömbi geometriában kell elhelyeznünk; a bizonyítás végén azok a pontok, amelyek egyenlő távol vannak a K1 és K2 pontoktól, egy 2-dimenziós gömbfelületen vannak, és a két gömbfelület metszete egy főkör. Megint csak a személyes korlátainkkal kell megküzdenünk, amikor az elrendezést megpróbáljuk elképzelni vagy lerajzolni.
 

A hiperbolikus geometriák létezését egymástól függetlenül Bolyai János3 és Nyikolaj Lobacsevszkij4 bizonyította be, ők publikáltak először olyan geometriai rendszereket, amelyekben a szokásos euklideszi axiómák teljesülnek, kivéve a párhuzamossági axiómát, ami helyett az igaz, hogy bármely egyeneshez bármely rajta kívül fekvő pontból végtelen sok párhuzamost lehet húzni. (A nemeuklideszi geometriák kutatásában Gaussnak5 is voltak publikálatlan eredményei.)
A Pitagorasz- és a szelőtételnek is léteznek megfelelői a gömbi és hiperbolikus geometriákban, ezért pont körre vagy gömbre vonatkozó hatványát is lehet képletekkel definiálni. Sajnos a Pitagorasz- és a szelőtételek nemeuklideszi alakja kicsit különbözik, és különböző hatványfogalmakat tennének logikussá.
Az alábbi táblázatban összegyűjtöttem a Pitagorasz-tétel, pont körre vonatkozó hatványa és a szelőtétel gömbön és a hiperbolikus geometriákban érvényes megfelelőit. A k rögzített pozitív szám a hiperbolikus geometria paramétere (egyfajta skálázás), r a kör sugara, d a pontnak a középponttól való távolsága, x1, x2 és t két egyirányú szelődarab, illetve a körhöz húzott érintő szakasz hossza. A ch és th a hiperbolikus koszinusz-, illetve tangensfüggvény: chx=ex+e-x2, thx=e2x-1e2x+1.
 
  Pitagorasz-tétel    Hatvány def.    szelőtétel (alternatív def.)  euklideszi  t2+r2=d2   d2-r2   x1x2=(d+r)(d-r)   gömbi  costcosr=cosd   cosdcosr   tanx12tanx22=tand+r2tand-r2   hip.  chtkchrk=chdk   chdkchrk   thx12kthx22k=thd+r2kthd-r2k   
 

Ezekből a képletekből le lehet vezetni, hogy a hatványvonal egyenes, illetve főkör, de az előbb látott térbe kilépés is működik: ugyanúgy definiálhatjuk az érdekes pontokat, és elismételhetjük a bizonyítást. A hiperbolikus eset végén egyetlen furcsa közjáték történhet: a Σ és a Φ síkok úgy is lehetnek párhuzamosak, hogy a k1 és k2 körök középpontja különböző; a hatványvonal ilyenkor nem jön létre (4. ábra).
 


 
4. ábra

 
Alternatív bizonyítás a gömbön: a békaszem-módszer

 

A gömbi esetben a nehézségeinket az okozta, hogy plusz egy dimenziót már felhasználtunk a gömbfelület elhelyezéséhez, és a háromdimenziós gömbi geometriát már csak a négydimenziós euklideszi térbe tudnánk beágyazni. Most mutatok egy olyan bizonyítást, amikor a kétdimenziós gömbfelületből a háromdimenziós euklideszi térbe lépünk ki, így nem lesz szükségünk még egy dimenzióra. Az euklideszi tételeink közül fel fogjuk használni, hogy két különböző középpontú gömb hatványsíkja egy síkfelület.
Legyen B egy O középpontú gömbfelület, és rajta k1 és k2 két különböző, főkörnél kisebb körvonal. Nevezzük B egy P pontját érdekesnek, ha P-ből a két körvonalhoz egyenlő hosszúságú érintő főköríveket lehet húzni. Azt szeretnénk igazolni, hogy az érdekes pontok a B gömb valamelyik főkörén vannak.
Legyen G1 és G2 az a két gömb, amely k1, illetve k2 mentén merőlegesen metszi B-t. (A B gömb a béka teste, G1 és G2 a két szemgolyója.)
Tekintsünk egy tetszőleges érdekes P pontot a B felületen, és legyen T1 és T2 egy-egy olyan pont a két körvonalon, amelyre a PT1 és PT2 főkörívek érintik k1-t, illetve k2-t (5. ábra).
 

 

5. ábra
 

A G1 gömb merőlegesen metszi B-t, ezért G1-et érinti a B gömb OT1 sugara; ezen kívül a PT1 főkör is érinti. Ezért G1-et érinti az OPT1 sík és vele együtt a PT1 szakasz is. Hasonlóan láthatjuk, hogy a PT2 szakasz érinti a G2 gömböt. A feltevésünk szerint P egy érdekes pont, vagyis a PT1 és PT2 ívek egyforma hosszúak; ebből következik, hogy a PT1 és PT2 szakaszok is egyforma hosszúak. Tehát a P pontból egyforma hosszú érintőt lehet húzni a G1 és G2 gömbökhöz. Ezért a P pont benne van a G1 és G2 gömbök hatványsíkjában. Jelöljük ezt a síkot Φ-vel.
Vegyük észre, hogy az O pontból a G1 és G2 gömbökhöz húzott OT1 és OT2 érintők is egyforma hosszúak, mert a B sugarai. Tehát O is a Φ síkban van. Az összes érdekes pont a B gömbfelület és a középpontján átmenő Φ sík közös részében van, ami egy főkör.
 

 
Azonos meredekségű kúpok metszete

 

Gömbök hatványsíkjainak egy alkalmazása a következő, jól ismert tétel.
 

Tétel. Ha két egyenes körkúppalást tengelye párhuzamos, és a nyílásszögük ugyanakkora, akkor a két kúp közös pontjai egy síkban vannak.
 

(Ezt a tételt is könnyű lenne koordinátákkal bizonyítani, lásd a 3. feladatot).
Jelöljük két kúpot K1-gyel és K2-vel, és metsszük el a kúpokat egy, a tengelyekre merőleges Σ síkkal; a két metszetkör legyen k1 és k2. Legyen G1 és G2 az a két gömb, amely k1, illetve k2 mentén érinti a két kúppalástot (6. ábra).
 

 

6. ábra
 

Tekintsük a két kúpnak egy közös P pontját. Ezen átmegy a kúpoknak egy-egy alkotója; legyenek ezek a1 és a2. A k1 kör és az a1 egyenes metszéspontja legyen T1, a k2 és a2 metszéspontja T2. Az alkotók érintik a beírt gömböket, tehát PT1T1 pontban érinti G1-et, és PT2T2 pontban érinti G2-t.
Mivel a két kúp nyílásszöge ugyanakkora, a PT1 és PT2 szakaszok ugyanakkora szöget zárnak be a Σ síkkal. Ezért PT1=PT2. A P pontból tehát ugyanolyan hosszú érintőt lehet húzni a két gömbhöz, így P a két gömb Φ hatványsíkjában van.
Ezzel bebizonyítottuk, hogy K1 és K2 közös pontjai mind a G1 és G2 gömbök hatványsíkjában vannak.
 

Vegyük észre, hogy nem is használtuk a kúpok csúcsait; a bizonyítás változtatás nélkül működik egyköpenyű forgáshiperboloidokra6, ha a tengelyeik párhuzamosak, és az alkotóik ugyanakkora szöget zárnak be a tengelyekkel.
Ezt az állítást és a bizonyítást is át lehet vinni nemeuklideszi geometriákba. A párhuzamos tengelyek helyett azt kötjük ki, hogy van egy olyan Σ sík, amely merőlegesen elmetszi mindkét kúp tengelyét, az egyenlő nyílásszög helyett azt írjuk elő, hogy a két kúp alkotói ugyanakkora szögben döfjék Σ-t.
A gömbi változatban ismét csak a képzeletünk határaiba ütközünk: Hogy képzeljünk el egy gömbi kúppalástot? A hiperbolikus esetben az okozhat nehézséget, hogy a G1 és G2 gömbök nem mindig léteznek. Ezen úgy segíthetünk, ha a gömbök helyett más, állandó görbületű, de nem összezáródó felületeket, úgynevezett horoszférákat és hiperszférákat is használunk. A hiperbolikus változat továbbgondolásához további tanulásra is szükségünk van.
 
 
Ajánlott irodalom

 

[1]Gömbi trigonometriáról Obádovics Gyula: Matematika c. klasszikus zsebkönyvét (5.3.12‐5.15. részek) ajánlom.
[2]Reiman István: A geometria és határterületei c. könyve utolsó fejezetében szerepel a hiberbolikus geometria egy, a Beltrami‐Cayley‐Klein-féle modellre épülő felépítése.
[3]H. S. M. Coxeter: A geometriák alapjai c. könyvében a 16. fejezet szól a hiperbolikus geometriákról. Itt egy rövid rész szerepel horo- és hiperciklusokról és a horoszféra geometriájáról.

 
Feladatok

 
1. Módosítsuk a békaszem-módszert; vizsgáljuk a szemgolyók helyett a két körvonal síkjait.
 
2. Módosítsuk a békaszem-módszert úgy, hogy a szemgolyók a körökre illeszkedő, az O ponton átmenő gömbök legyenek.
 
3. Legyenek H1 és H2 egymástól különböző körkúp vagy egyköpenyű forgáshiperboloid-felületek a térbeli derékszögű koordinátarendszerben úgy, a tengelyük párhuzamos a z-tengellyel, és a két felület alkotói ugyanakkora szögben döfik az xy koordinátasíkot. Igazoljuk, hogy két felület egyenletének különbsége lineáris függvény.
 
4. Bizonyítsuk be a gömbi szelőtételt.

 
Sose feledjük:

 


 

Ha békával találkozunk, vizsgáljuk meg a szemgolyói hatványsíkját!


1centrális: a középpontokat összekötő egyenes

2koncentrikus: a középpontjaik egybeesnek

3Bolyai János magyar matematikus, 1802‐1860

4Nyikolaj Ivanovics Lobacsevszkij orosz matematikus, 1792‐1856

5Carl Friedrich Gauss német matematikus, 1777‐1855

6forgásfelület, amit úgy kaphatunk, hogy egy egyenest (a hiperboloid alkotóját) körbeforgatunk egy tőle kitérő tengely körül