Cím: Térbe kilépő bizonyítások I.
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 2019/október, 391 - 399. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek, Projektív geometria

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 
Projektív geometriai tételek

Ebben a cikksorozatban olyan bizonyításokat mutatunk be, amikor a geometriai alakzatokat ,,térbe kilépve'', három- vagy akár még magasabb dimenziós objektumok vetületeként vagy metszeteként állítjuk elő.

Az első részben olyan tételeket fogunk vizsgálni, amelyekben csak pontok, egyenesek és ezek illeszkedései szerepelnek, esetleg még egy kör vagy kúpszelet is. Gyakorlott versenyzők számára ezek a tételek jól ismertek, gyakran használjuk versenyfeladatok megoldásához is.
 
Vetítés az ablaküvegre

Klasszikus ábrázolási módszer, hogy a helyszínt egy üveglapon (ablakon) át nézzük, és az üvegre rajzoljuk rá a tárgyak körvonalait. Valójában a tárgyakat egy pontból ‐ a szemünkből ‐ vetítjük az ablak síkjára. Az ablakkeret a végtelen nagy képből vág ki egy téglalap alakú részletet.
Az ablakkal párhuzamos egyenesek vetületei az ablakon is párhuzamos egyenesek; speciálisan, ha az ablak függőleges irányú, akkor a függőleges egyenesek a képen is függőlegesek. Az ablak síkjával nem párhuzamos egyenesek képei viszont csak félegyenesek (mert nem látjuk a hátunk mögé eső részüket). Az egymással párhuzamos, de az ablakot döfő egyenesek képei egy pontból induló félegyenesek; a közös végpont az üvegen az a pont, ahol a szemünkön keresztül húzott párhuzamos döfi az ablak síkját. Ez a közös ,,iránypont'' az adott irányú ,,végtelen távoli'' vagy ,,ideális'' pont képe.
Különösen műszaki rajzokon fordul elő, hogy csak néhány, esetleg csak háromféle irányt használunk. Attól függően, hogy a fő irányok közül hány (nem) párhuzamos a kép síkjával, beszélhetünk egy, kettő vagy három iránypontos perspektíváról (1., 2. és 3. ábra).
 

 

1. ábra.
Egy iránypontos perspektíva
 

 

 

2. ábra.
Két iránypontos perspektíva
 

A rajzórán persze nem meresztjük a szemünket az ablaküvegen keresztül a szomszéd háztömbre; sokkal egyszerűbbnek tűnik, hogy valahogy felvesszük az iránypontokat és néhány további pontot, és vonalzóval elkezdjük összekötögetni. Képzeljük el, hogy a 3. ábrán látható rajzrészletet készítettük el.
 

 

3. ábra.
Három iránypontos perspektíva
 

Ha ez a rajz egy valódi téglatest képe, akkor az I1E, I2F és I3G egyenesek egy ponton, a téglatest nyolcadik csúcsának képén mennek át. Ha viszont csak úgy, találomra vettünk fel pontokat és húztunk egyeneseket, nem lehetünk biztosak ebben. Márpedig nem szeretnénk megszégyenülve pironkodni, főleg nem a rajztanár előtt. (,,Látod, kisfiam, ha nem csaltál volna, az a három egyenes egy ponton menne át ...!'') Szerencsére a vetítést visszafelé is el tudjuk végezni, és ki tudunk találni valamilyen térbeli alakzatot, amelynek a rajzrészletünk a vetülete. Azt is meg lehetne próbálni, hogy ,,valódi'' párhuzamosokat találjunk a térben, de erre nem lesz szükség.
Jelöljük Σ-val a rajzunk síkját. Vegyünk fel a térben egy új A' pontot, ami nincs a Σ síkban, de az Σ-ra való merőleges vetülete éppen az A pont. Az I1A, I2A és I3A szakaszokon legyen rendre B', C', illetve D' az a belső pont, amelynek merőleges vetülete Σ-ra B, C, illetve D. Az I1I2A' háromszögben az I1C' és I2B' Ceva-szakaszok1 metszéspontja legyen G'. Mivel az I1C' és I2B' merőleges vetülete Σ-n I1C és I2B, ugyanez igaz a metszéspontjaikra: a G' merőleges vetülete Σ-n a G pont. Hasonlóan, legyen I1D' és I3B' metszéspontja F', és legyen I2D' és I3C' metszéspontja E'; ezek vetülete Σ-n F, illetve E (4. ábra).
 

 

4. ábra.
Térbeli rekonstrukció a három iránypontos perspektívából
 

Most tekintsük az I1I2D', I1I3C', és I2I3B' háromszögek síkjait, jelölje ezeket Σ12, Σ13, illetve Σ23. A Σ12 és Σ13 síkoknak I1 és E' is közös pontja, tehát a két sík metszésvonala az I1E' egyenes. Hasonlóan, Σ12 és Σ23 metszésvonala az I2F', Σ13 és Σ23 metszésvonala az I3G' egyenes.
Az I1I2D' háromszögben az I1E' és I2F' Ceva-szakaszok a háromszög belsejében metszik egymást; a metszéspontjukat jelöljük H'-vel. Mivel I1E' az Σ12 és Σ13, I2F' pedig az Σ12 és Σ23 síkok metszete, a metszéspont mindhárom síknak közös pontja. Ezért a H' ponton a Σ13 és Σ23 síkok metszésvonala, az I3G' egyenes is átmegy. Ha a H' pont Σ-ra való vetületét elnevezzük H-nak, akkor azt kaptuk, hogy I1E, I2F, I3G egyenesek egy ponton, H-n mennek át.
 
Három sík, három egyenes

Az előző bizonyítás fő lépését érdemes általánosabban is végiggondolni és kimondani. A következő tényt nagyon gyakran alkalmazhatjuk térbe kilépő bizonyításokban.
 

Lemma.2 Ha adott három egyenes úgy, hogy közülük bármelyik kettő egy síkban van (tehát metszik egymást vagy párhuzamosak), de a három egyenes együtt nincs egy síkban, akkor a három egyenes vagy egy ponton megy át, vagy pedig párhuzamosak egymással.
 

A Lemma bizonyítása. Jelölje a három egyenest e1, e2 és e3, és legyen i=1,2,3 esetén Σi,i+1 az ei és az ei+1 egyenesek síkja. (Szokás szerint ciklikusan indexelünk: e4 azonos e1-gyel, és e5 azonos e2-vel.)
Először is vegyük észre, hogy az e1 egyenes nem lehet a Σ23 síkban ‐ mert akkor akkor mindhárom egyenes ebben a síkban lenne ‐, ezért e1 biztosan különbözik e2-től és e3-tól. Ugyanígy láthatjuk, hogy e2 és e3 egymástól is különbözik. Két különböző egyenesre legfeljebb csak egyféle sík illeszthető, ezért a Σ12, Σ23 és Σ31 síkok egyértelműen meghatározottak. Mivel a három egyenes nincs egy síkban, a Σ12, Σ23 és Σ31 síkok különbözők. A Σi+2,i és Σi,i+1 metszésvonala az ei egyenes mindegyik i indexre.
Két, egy síkban fekvő egyenes vagy párhuzamos, vagy metszi egymást. Ha a három egyenes párhuzamos akkor kész vagyunk, a Lemma állítása teljesül (5. ábra). Ellenkező esetben a három közül valamelyik két egyenes, mondjuk e1 és e2 metszi egymást egy P pontban. A P az e1 egyenesen van, ami viszont a Σ12 és Σ31 síkok metszete. Ugyanígy a P ponton az e2 egyenes is átmegy, ami a Σ12 és Σ23 síkok metszésvonala. A P pont tehát mindhárom síkra illeszkedik; emiatt P közös pontja a Σ23 és Σ31 síkoknak; akkor viszont ezek metszésvonala, a harmadik, e3 egyenes is átmegy P-n (6. ábra).
 

 

5. ábra.
e1, e2, e3 párhuzamosak
 

 

 

6. ábra.
e1, e2, e3 metszőek
 

 
Két klasszikus projektív geometriai tétel

A Lemma alkalmazására két példát mutatunk.
 

Desargues3 tétele: Legyen A1A2A3 és B1B2B3 két háromszög a síkon, amelyek csúcsai és oldalegyenesei is különbözők. Legyen az A1A2 és B1B2 egyenesek metszéspontja X12, az A1A3 és B1B3 egyenesek metszéspontja X13, és az A2A3 és B2B3 egyenesek metszéspontja X23. A következő két állítás ekvivalens:
(a) A két háromszög megfelelő csúcsait összekötő A1B1, A2B2 és A3B3 egyenesek egy ponton mennek át vagy párhuzamosak.
(b) A két háromszög megfelelő oldalainak metszéspontjai, vagyis az X12, X13 és X23 pontok egy egyenesre esnek (7. ábra).
A tétel bizonyítása azon múlik, hogy ez a tíz pontból és tíz egyenesből álló elrendezés egy térbeli geometriai alakzat vetülete (8. ábra).

 

7. ábra. A Desargues-tétel
 

 

 

8. ábra.
A Desargues-tétel bizonyítása
 

 

Az (a) (b) irány bizonyítása:
Az ábra síkját most is jelöljük Σ-val. Ha az A1B1, A2B2 és A3B3 egyenesek az O ponton mennek át, akkor vegyünk fel a térben egy U pontot, amelynek merőleges vetülete a Σ síkon O. Az UA1, UA2 és UA3 egyeneseken legyen C1, C2, illetve C3 az a pont, amelynek vetülete B1, B2, illetve B3. Ha A1B1, A2B2 és A3B3 párhuzamosak, akkor vegyünk a térben, az A1, A2, A3 pontokon keresztül három, egymással párhuzamos egyenest, amelyek merőleges vetülete éppen A1B1, A2B2, illetve A3B3, és ezeken vegyük fel azokat a C1, C2, illetve C3 pontokat, amelynek vetülete B1, B2, illetve B3.
Alkalmazzuk most a Lemmát az A1A2, B1B2 és C1C2 egyenesekre. Az A1A2 és B1B2 egyenesek a Σ síkban fekszenek; a C1C2B1B2-n keresztül Σ-ra állított merőleges síkban, végül az A1A2 és C1C2 egyenesek az A1C1 és A2C2 egyenesek síkjában vannak. A Ci pontok nem lehetnek a Σ síkban, mert akkor a teljes A1C1 egyenes, és vele az U pont is Σ-ban lenne. A Lemma feltételei teljesülnek: az A1A2, B1B2 és C1C2 egyenesek közül bármelyik kettő egy síkban van, de a három egyenes együtt nincs egy síkban. Ezért a három egyenes egy ponton megy át; mivel A1A2 és B1B2 az X12 pontban metszi egymást, ez azt jelenti, hogy a C1C2 egyenes is átmegy az X12 ponton. Az indexek permutálásával ugyanígy láthatjuk, hogy a C13 egyenes átmegy átmegy X13-on, illetve C23 átmegy átmegy X23-on.
Ezek után az X12, X13, X23 pontok mind közös pontjai az C1C2C3 és a Σ síknak, ezért egy egyenesen vannak.
 

A (b) (a) irány bizonyítása:
Ugyanezt a térbeli ábrát építjük fel, csak fordított sorrendben. Az X12X13X23 egyenesen keresztül fektessünk egy Σ' síkot, ami különbözik Σ-tól, de nem merőleges rá, és ezen jelöljük ki azokat a C1,C2,C3 pontokat, amelyek Σ-ra eső merőleges vetülete B1, B2, illetve B3. A C1, C2, X12 pontok közös pontjai az Σ' síknak és a B1B2 egyenesen keresztül Σ-ra állított merőleges síknak, ezért egy egyenesre, a két sík metszésvonalára esnek. Ugyanígy látható, hogy C1, C3 és X13, valamint C2, C3 és X23 is egy egyenesre esik.
A Lemmát most az A1C1, A2C2, A3C3 egyenesekre alkalmazzuk. Bármely 1i<j3 indexpárra az AiCi és AjCj egyenesek az AiCiXij síkban vannak, tehát a három egyenes közül bármelyik kettő egy síkban van; ugyanakkor az A1,A2,A3,C1,C2,C3 pontok nincsenek egy síkban. A Lemma szerint tehát az A1C1, A2C2, A3C3 egyenesek egy ponton mennek át vagy párhuzamosak. A három egyenest visszavetítve Σ-ra látjuk, hogy az A1B1, A2B2, A3B3 egyenesek egy ponton mennek át vagy párhuzamosak.
 

Brianchon4 tétele: Ha az A1A2A3A4A5A6 (esetleg hurkolt) hatszög oldalegyenesei érintői egy nem elfajuló kúpszeletnek (kör, ellipszis, parabola vagy hiperbola), akkor a hatszög szemközti pontjait összekötő A1A4, A2A5 és A3A6 egyenesek egy ponton mennek át vagy párhuzamosak (9. ábra).
 

 

9. ábra.
A Brianchon-tétel
 

 

 

10. ábra.
A Brianchon-tétel érintőhatszögben
 

A tételnek számtalan változatát, speciális és határesetét lehetne felsorolni, az egybeeső oldalegyenesek esetétől a (parabolát érintő) végtelen távoli oldal esetéig. A kedves Olvasónak ajánljuk, hogy valamilyen számítógépes programmal, mint például a GeoGebra, próbáljon minél többféle speciális vagy elfajuló esetet keresni. Itt most nem célunk ezeknek az áttekintése; a tételnek csak az egyik legegyszerűbb esetét fogjuk bizonyítani.
 

Brianchon tétele, speciális eset: Ha az A1A2A3A4A5A6 konvex hatszögbe kört lehet írni, akkor a hatszög A1A4, A2A5 és A3A6 átlói egy ponton mennek át (10. ábra).
 

Bizonyítás a speciális esetre. Az ábra síkját most is Σ-val fogjuk jelölni. A hatszögbe írt kör érintési pontjai legyenek T1,...,T611. ábra szerint. Válasszunk egy α hegyesszöget, és jelöljük ki a térben
 

 

11. ábra.
A Brianchon-tétel bizonyítása
 
azokat a B1,...,B6 pontokat, amelyek felváltva Σ két oldalán helyezkednek el, merőleges vetületük a Σ síkon rendre A1,...,A6, és az AiTiBi és AiTi-1Bi szögek mindegyike α nagyságú. Mivel a körhöz húzott érintő szakaszok egyenlők, mindegyik i indexre AiTi=AiTi-1, így az AiTiBi és AiTi-1Bi derékszögű háromszögek egybevágók, és az AiTiBi és AiTi-1Bi szögek automatikusan egyenlők. (Úgy is mondhatnánk, hogy a hatszög oldalegyeneseit Σ-ra merőlegesen α szöggel megdöntjük, és az így kapott egyeneseknek vesszük a metszéspontjait.)
A Lemmát most a B1B4, B2B5 és B3B6 egyenesekre alkalmazzuk. A B1B2 és B4B5 egyenesek egymás tükörképei a T1T4 szakasz felező merőleges síkjára, ezért egy síkban vannak; ebben a síkban fekszik a B1B4 és a B2B5 egyenes. Ugyanígy láthatjuk, hogy a B2B5 és B3B6, illetve a B3B6 és B1B4 egyenesek egy síkban vannak.
Hátra van még annak ellenőrzése, hogy a B1B4, B2B5 és B3B6 egyenesek nem lehetnek egy síkban; ez nyilvánvalónak látszik, de formálisabban is igazolhatjuk: ha a B1B4, B2B5 és B3B6 egyenesek valamilyen síkban vannak, akkor ebben a síkban vannak a B1,...,B6 pontok, a teljes B1...B6 töröttvonal, és vele együtt a T1,...,T6 pontok is. A T1,...,T6 pontok síkja csak a Σ lehet, de ez nem lehetséges, mert a B1 pontokat Σ-n kívül vettük fel.
A Lemma feltételei tehát teljesülnek, ezért a B1B4, B2B5 és B3B6 egyenesek egy ponton mennek át vagy párhuzamosak. Ugyanez igaz a merőleges vetületeikre, az A1A4, A2A5 és A3A6 egyenesekre is. Mivel azonban az A1A4, A2A5 és A3A6 átlók közül bármelyik kettő metszi egymást, ez csak úgy lehet, ha a három átló egy ponton megy át.
 
Ajánlott irodalom

A fenti tételek teljesebb tárgyalásához be kellene vezetnünk a projektív sík és tér ,,ideális'' objektumait, ez most nem volt célunk. Emiatt a tételeket sem mondtuk ki legáltalánosabb formájukban.
Ha valaki szeretne többet tanulni a projektív geometriáról, annak a következő könyveket ajánlom.

[1]Reiman István: A geometria és határterületei. Gondolat, Budapest, 1986.
[2]H. S. M. Coxeter: Projektív geometria. Gondolat, Budapest, 1986.

 
Feladatok


1.Igazoljuk, hogy a 3. ábrán az AG, CE és DF szakaszok egy ponton mennek át.
2.Egy perspektivikus képen, csak egyenes vonalzót használva, hogyan jelölhetünk ki egyenlő szakaszokat egy egyenesen? Hogyan többszörözhetünk, felezhetünk vagy harmadolhatunk egy szakaszt?
3.Vezessük le a Desargues-tételből, hogy a háromszög súlyvonalai egy ponton mennek át.
4.Az ABC háromszög beírt köre az oldalakat az A1, B1, C1 pontokban érinti. Jól ismert, hogy az AA1, BB1, CC1 Ceva-szakaszok egy ponton, a háromszög Gergonne-pontján mennek át. Gondoljuk meg, hogy ez a tény a Brianchon-tételnek milyen elfajuló esete, és igazoljuk közvetlenül, térbe kilépéssel is.
5.Az ABCD érintőnégyszög beírt köre az AB, BC, CD, DA oldalakat rendre az E, F, G, illetve H pontban érinti. Mutassuk meg, hogy az AC, BD, EG és FH szakaszok egy ponton mennek át.
6.Legyen A1A2A3A4A5A6 érintőhatszög, legyen az A1A3 és A4A6 egyenesek metszéspontja P, az A2A4 és A5A1 egyenesek metszéspontja Q, az A3A5 és A6A2 egyenesek metszéspontja R. Mutassuk meg, hogy a P, Q és R pontok egy egyenesen vannak.

1Olyan szakaszok, amelyek a háromszög egyik csúcsát a szemközti oldal egyik pontjával kötik össze.

2A görög ,,λη´μμα'' szó jelentése kapott valami, például ajándék, profit vagy korrupt pénz. Matematikában olyan állítást, tételt jelent, ami nem önmagában érdekes, hanem más tételek bizonyításához használjuk fel. A ,,lemma'' helyett a ,,segédtétel'' vagy ,,segédállítás'' szavakat is írhatnánk.

3Gérard Desargues francia matematikus és építész, 1591‐1662.

4Charles Julien Brianchon francia matematikus, 1783‐1864.